Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1513252 puta)

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
Odg: Meteo chat
« Odgovor #7760 poslato: 31. Januar 2019. u 12:52 »
Milose zvao sam medije i ostavio tvoj kontakt  :D . Bas si lepo objasnio . I ja kao potpuna neznalica sam shvatio  :) . U prevodu februar 2012 i januar 2017 kao zesce hladni mesici bili su uzrok spustanja sibirskog grebena anticiklona  :smartass:
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #7761 poslato: 31. Januar 2019. u 13:18 »
Polarni vortex na Evropski način  :D

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #7762 poslato: 31. Januar 2019. u 13:29 »

Bar smo u nečemu prvi u svetu!

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #7763 poslato: 31. Januar 2019. u 14:01 »
Gledam modele opet kao uvek ne liče medjusobno. Kada treba da se opredele u kom će pravcu. Verovatno je teško predvideti posledice pucanja poralnog vorteksa.

Ono što smara je ovo tmurno vreme.. Bilo sunca na kratko u subotu popodne i nema ga.. A pre toga ko zna kada.
Neka bude još zime ali dva dana sunca za to bi već platio.

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #7764 poslato: 31. Januar 2019. u 14:17 »
 ^^ Lepo receno imenjace, evo jedne slicice na kojoj se lepo vidi to o cemu si pisao, nas i njihov sever i severozapad iznad 55º g.s. (pritom su kod njih tu i visoke Stenovite planine koje se pruzaju meridionalno citavim zapadom kontinenta, dok je Evropa "otvorena" zonalnom strujanju)

Izvor: Climate Reanalyzer

Au...  :O

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • Vratiće se zime kad se desi kolaps AMOC-a!
« Odgovor #7765 poslato: 31. Januar 2019. u 18:26 »
Sad nesto razmisljam,da li sam u pravu ili nisam ne znam.Jutros je Beograd najzagadjeniji glavni grad na svetu bio,pise na sajtu Air Visual.Ima tu i nekih drugih podataka...
Eto Beogradjani zasto uvek kazete da prvo kod vas pocne topiona snega i uvek prvi odete u plus.
Ne verujem ni ja u globalno zagrevanje,jer to pricaju one organizacije koje dobijaju pare za svoje postojanje pa moraju i da pricaju to sto pricaju,u sluzbi neo liberalnih globalista.
Ali ipak efekti zagadjenja u gradovima se izgleda ne mogu zanemariti na lokalnom nivou.Nemam pojma mozda vodim monolog sam sa sobom,ali teralo me nesto to da napisem  :grin:

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #7766 poslato: 31. Januar 2019. u 21:14 »
Brzo sam pročitao oba teksta sa onih linkova. Nisu loša.  :tu:
Nekoliko ranijih ove sedmice su bili urnebesni.
Prvo griješe američki novinari u terminima i senzacionalizmu, a onda naši prevode još gore.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #7767 poslato: 31. Januar 2019. u 22:44 »
Teško. SAD se nalaze u znatno povoljnijem položaju od nas po pitanju tih prodora polarnih vazdušnih masa koje neometano dođu i do nižih geografskih širina.
Pri "cepanju" polarnog vrtloga, taj manji vrtlog kod njih prouzrokuje spuštanje ledenog vazduha sa severozapada ili severa preko kopnenih oblasti Kanade, pa u tom slučaju ne dođe do deformisanja vazdušne mase.
U Evropi pri identičnim situacijama i cepanju polarnog vrtloga u toj meri, dolazi do deformacije polarne vazdušne mase tako što prelazi preko znatno toplijeg okeana. Još ako se vrtlog dovoljno produbi pa pokupi toplijeg vazduha iz Mediterana, kod nas to samo otopljenje može da izazove. Tako da u Evropi polarni vorteks nikad ne može ni u približnoj meri da izazove ekstremno zahlađenje kao u SAD ili npr. u Aziji.
Kod nas je jedini način da pristigne polarna vazdušna masa kada se spusti greben sibirskog anticiklona, pa priliv ledenog vazduha dođe sa istoka ili severoistoka, često uz ledenu košavu. To je takođe često praćeno i ciklonom iznad Crnog mora koji dodatno poremeti greben sibirskog anticiklona, pa se uspostavi strujanje kontra zonalnom, tzv. retrogradno.
I onda da zaključimo. U atmosferi zbog rotacije Zemlje dominiraju pretežno zonalna strujanja. Takva strujanja u SAD mogu da dovedu polarnu vazdušnu masu u gotovo neizmenjenom obliku, dok do Evrope ne mogu. Kod nas je su za tako nešto potrebna kontra-zonalna strujanja što je ređa situacija.

Slazem se, osim sto je i istocno strujanje zonalno, ali znam i da se odomacilo da se zonalkom zove zapadno strujanje. :) A ne verujem da si mislio na meridionalno. :P

Van mreže risbo gr

« Odgovor #7768 poslato: 31. Januar 2019. u 23:03 »
Sve dok Kanađanin radi posao po Atlantiku teško da se išta zimsko može stvoriti  :)
Sibirski Ac u većini slučajeva podvije rep, u promeru 1/5.. Delovi Balkana nikako ne smeju da se žale iako smo iz ne baš obećavajućih situacija izvlačili maksimume..
Ova prva dekada ne donosi ništa zanimljivo..

Van mreže BataSteva

• **
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #7769 poslato: 01. Februar 2019. u 00:03 »
@ Rizbo - Zanimljivo ? Izvini Rizbo . 15 stepeni , olujni vetar , blato do kolena . Ipak ima neceg zanimljivog  :D
@ Man -   :tu: . Cekao sam da izadje neki klip pa da postavim . Da vidis ko jos prica o globalnom zagrevanju . Nacicu ga sutra pa cu postaviti .
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #7770 poslato: 01. Februar 2019. u 00:40 »
Sve dok Kanađanin radi posao po Atlantiku teško da se išta zimsko može stvoriti  :)
Sibirski Ac u većini slučajeva podvije rep, u promeru 1/5.. Delovi Balkana nikako ne smeju da se žale iako smo iz ne baš obećavajućih situacija izvlačili maksimume..
Ova prva dekada ne donosi ništa zanimljivo..

Ovo cak moze da se shvati i kao geopoliticka analiza, ko ima dovoljno maste... ;)

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #7771 poslato: 01. Februar 2019. u 01:12 »
Teško. SAD se nalaze u znatno povoljnijem položaju od nas po pitanju tih prodora polarnih vazdušnih masa koje neometano dođu i do nižih geografskih širina.
Pri "cepanju" polarnog vrtloga, taj manji vrtlog kod njih prouzrokuje spuštanje ledenog vazduha sa severozapada ili severa preko kopnenih oblasti Kanade, pa u tom slučaju ne dođe do deformisanja vazdušne mase.
U Evropi pri identičnim situacijama i cepanju polarnog vrtloga u toj meri, dolazi do deformacije polarne vazdušne mase tako što prelazi preko znatno toplijeg okeana. Još ako se vrtlog dovoljno produbi pa pokupi toplijeg vazduha iz Mediterana, kod nas to samo otopljenje može da izazove. Tako da u Evropi polarni vorteks nikad ne može ni u približnoj meri da izazove ekstremno zahlađenje kao u SAD ili npr. u Aziji.
Kod nas je jedini način da pristigne polarna vazdušna masa kada se spusti greben sibirskog anticiklona, pa priliv ledenog vazduha dođe sa istoka ili severoistoka, često uz ledenu košavu. To je takođe često praćeno i ciklonom iznad Crnog mora koji dodatno poremeti greben sibirskog anticiklona, pa se uspostavi strujanje kontra zonalnom, tzv. retrogradno.
I onda da zaključimo. U atmosferi zbog rotacije Zemlje dominiraju pretežno zonalna strujanja. Takva strujanja u SAD mogu da dovedu polarnu vazdušnu masu u gotovo neizmenjenom obliku, dok do Evrope ne mogu. Kod nas je su za tako nešto potrebna kontra-zonalna strujanja što je ređa situacija.

Što jednom Dejo sarkastično napisa na forumu, nama ovde ponajviše smeta smer Zemljine rotacije. 
Kad se malo dublje razmisli, nije uopšte daleko od istine.  ;)

Van mreže Bart

« Odgovor #7772 poslato: 01. Februar 2019. u 11:01 »
Visibabe u mom dvoristu bas kao sto pise u prorocanstvu crpckogceljaka  :worthy:  :blush:

Слаба вајда,малко ће да нас опрљи ладноћа и то је то,могуће је да ће крајем Јануара да крене права ледара,пар недеља...па висибабе...

:innocent:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #7773 poslato: 01. Februar 2019. u 11:12 »
Kod mene tek sutra. Neće se stići otopiti danas sneg.
Ja ozaloscenima dajem saučešće ali ono sivilo je bilo depresivno da se ubiješ više.
Sunce sija konačno.. Podiže raspoloženja i vraća ljudima osmeh.

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #7774 poslato: 01. Februar 2019. u 11:42 »
Търсих, рових и реших тук да Ви информирам за гърците, които са в криза вече 10 години:

От днес минималната заплата в Гърция скача до 650 евро

http://m.econ.bg/Добри-практики/От-днес-минималната-заплата-в-Гърция-скача-до-650-евро_l.a_i.768923_at.11.htm

Van mreže BataSteva

• **
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #7775 poslato: 01. Februar 2019. u 11:46 »
Evo obecanog linka . Odgledati od 21 - 26.30 m .
https://m.youtube.com/watch?v=ra05NMIWZXU

@ Bart -  :O  :cry:

Van mreže D.i M.e

• *
    • Време у Србији
« Odgovor #7776 poslato: 01. Februar 2019. u 12:05 »
Бата Стево, исто размишљамо, управо сам дошао да поставим исто (чекао снимак од синоћ). С тим што бих ја издвојио део на 23:21 где Биља каже да је вортекс и ледени талас (у Америци) изазвало глобално загревање.

https://youtu.be/ra05NMIWZXU?t=1401

Van mreže risbo gr

« Odgovor #7777 poslato: 01. Februar 2019. u 12:25 »
Ovo cak moze da se shvati i kao geopoliticka analiza, ko ima dovoljno maste... ;)
Nije  daleko od istine  :grin: Mada nisam ni pomislio na to dok sam pisao post Genča  :D
Prerano su modeli uračunali brz povratak zime ne računajući kud će ono hladno jezgro iz Amerike. A realno i nema kud osim u Atlantik što uzročno- posledično po Evropu znači  :sun:
Za dalje ništa se ne zna, dan se odužio, i biće potrebno mnogo više za zimski mood od klimavih -2,-3 po visini :) Jedina nada je scenario od prošle godine pa samim tim je i optimizam prisutan ali mišljenja sam da smo mi ispucali svoje od zime  :) Kad god je zima bila jaka u njenom prvom delu, drugi je obično bio blag i obrnuto  :)

Van mreže dejca

« Odgovor #7778 poslato: 01. Februar 2019. u 12:27 »
Tako je Bart, Srpskiseljak je pogodio i pogodiće prognozu i za februar, u prilog mu ide i osabljeni P. V. koji svoju hladnoću troši na ameriku. A da bi se P. V. Ponovo relaksirao minimum treba proći mesec dana a tada je već mart mesec.

Poslato sa jugoistoka

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže BataSteva

• **
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #7779 poslato: 01. Februar 2019. u 12:47 »
@ Dime -  :)
 ^^ Taj snimak sam postavio zbog Man -a . On je prvi zapoceo tu temu . Bilja je istu recenicu ponovila u vremenskoj prognozi ( ona pre dnevnika 2 ) . Koliko se ne varam i Nedeljko je zagovornik globalnog zagrevanja . Ja se necu praviti pametan da li jeste ili nije . Druga stvar je ko je kriv za to . Moje misljenje je da mi ljudi nismo iako radimo sve naopako .
@ Dejca - Cekamo 15 februar pa cemo da vidimo jel ce i to ubosti .