Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1513134 puta)

Van mreže dejca

Odg: Meteo chat
« Odgovor #7980 poslato: 09. Maj 2019. u 09:47 »
Prvi put da je oblačno u Moskvi.
Edit: i zbog oblaka ne vidosmo avione.

Poslato sa jugoistoka
« Poslednja izmena: 09. Maj 2019. u 10:07 dejca »
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Bart

« Odgovor #7981 poslato: 10. Maj 2019. u 00:20 »
ali o nestabilnostima ni traga ni glasa i po meni ovo je za ove krajeve najgori početak konvektivne sezone u ko zna koliko godina unazad.
Bas se sad razmisljam i ne mogu da se setim da ovog proleca bio neki pljusak u Nisu... Mozda se ti secas...?
Grmljavina jedan dan se secam ona udaljena sto bila blize Leskovcu nego Nisu i to je to...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #7982 poslato: 10. Maj 2019. u 11:12 »
Ma sica raspon...  :grin: EC clan ensa #20 vs BOM (ovo nije prognosticki post, vec samo osvrt ako se pogleda sve sto nam je na raspolaganju od karata)

Kachelmannwetter

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #7983 poslato: 11. Maj 2019. u 00:01 »
Guzva je krenula sa fb naravno posle posta Marka Čubrila pre dva dana, a koji je apdejtovan juče koliko sam video da bi već večeras stiglo do izjave ministra i navodnim sigurnim poplavama... Ne gledam tv, nisam ni redovna pojava na fb ali ovo mi je nekako predaleko otišlo. Videćemo, vreme će pokazati.

Valjda kurir ili informer

:oboze:
« Poslednja izmena: 11. Maj 2019. u 18:38 Dejo »
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #7984 poslato: 11. Maj 2019. u 13:50 »
Au sada uhvatio malo vremena i citam . Sta reci  :ranting: .
https://www.alo.rs/vesti/drustvo/sava-ce-u-sredu-biti-preko-cetiri-metra-podaci-rhmz-a-ukazuju-na-najgore/228334/vest
Bicu kratak i na nivou i zato cu samo reci DUVAJTE ga . Docice vreme kada cete odgovarati za ovakve sokantne vesti i naslove !
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #7985 poslato: 13. Maj 2019. u 16:48 »
Zašto svi napadate kolegu meteorologa? Zašto je on kriv što su tabloidi izvrnuli njegove reči. Ko prati njegove postove na fb, zna dobro da on samo analizira izlaze modela za ceo Balkan. Sve vreme je pisao da je Bosna u opasnosti i bio je u pravu. Zašto niko ne napljuje recimo rhmz, koji je pre dva dana izdao upozorenje za Beograd da će pasti 90mm?

Ja zaista ne znam ko je kolega meteorolog i gde radi, niti pratim njegove prognoze. Nisam ga ni napao u onoj poruci, samo mi je zasmetalo što je dao povoda tabloidima (da ih ne nazovem nekim pogrdnijim imenom) da pišu ovakve tekstove i izazivaju novu paniku u već dovoljno namučenom i napaćenom narodu: https://www.alo.rs/vesti/drustvo/repriza-majskih-poplava-hitno-pocnite-sa-evakuacijom-na-udaru-ovi-delovi-srbije-ceka-nas-potop/228213/vest
Kako to da niko ovih dana nije citirao SerbianMeteo i da odjednom nikome mi nismo zanimljivi? Pa zato što u našim prognozama na portalu, fb stranici, a i u 90% poruka aktivnijih članova na forumu nije bilo prostora za dizanje panike zbog poplava u Srbiji. Niko nije osporio da se na području Bosne može očekivati ogromna kiša i da se to indirektno može odraziti na nas i imati negativne posledice.
Ali zaboga, čemu ta tolika potreba da se sve ovo poredi sa ciklonom Tamara i 2014? To je bila situacija za jednom u 100 godina, možda i više. Ovo nema nikakve veze sa tim, tada se 1000 stvari poklopilo da veliki deo Srbije dobije ekstremno obilne padavine, a sada ima mnogo više toga protiv obilnih padavina. Jeste da su pojedini izlazi pojedinih modela (pre svega GFS) imali zabrinjavajuće izlaze. Ali čini mi se da EC i ICON nisu bili nijednom ni na tragu tih količina. Ne mogu da tvrdim za celu Srbiju, ali za Beograd su konkretno količine padavina varirale od 20mm do 50mm za period od ponedeljka do petka. Ništa strašno i ništa što se već nije događalo i što se neće događati više puta u svakoj godini. Treba li da kažem da je maja 2014. za samo jedan dan palo preko 100mm na širokom području od Beograda ka Valjevu i Loznici. Zar to može da se poredi uopšte?
Meteorolog ima svoju odgovornost u tom slučaju. Ako nešto napiše javno i da povoda za bespotrebno širenje panike, onda mora da ima i odgovornost.
Da se razumemo, i ovo je situacija koja zahteva oprez, pogotovo kad je u pitanju praćenje vodostaja Save i Drine. Ali ništa više od toga.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže mareeram

« Odgovor #7986 poslato: 13. Maj 2019. u 17:29 »
Eee pa @Miloshe, naravno da nece da citiraju sada Serbian Meteo jer nije senzacionalno, clanak mora da se otvori, da neko klikne na naslov i procita..tako zaradjuju elektronski mediji, u paprinom obliku niko danas ne kupuje skoro..
Znam da glupo skroz to, ali tako rade.. :confused:

Van mreže Bart

« Odgovor #7987 poslato: 13. Maj 2019. u 18:53 »
Dok se vi ubedjujete ko je sta prognozirao ima ljudi koji rade i preduzimaju stvari i vide se konkretni rezultati  :D

Coa stormremover  :grin:

Da se razumemo ovde nisu nikakve politicke poruke itd ovo je samo zbog humora i zabave  :)
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #7988 poslato: 13. Maj 2019. u 19:54 »
 ^^ Uvek sam se pitao kako košava počinje da duva, kad ono...

Van mreže Bart

« Odgovor #7989 poslato: 13. Maj 2019. u 20:39 »
I uvek napred duva komso Paune, to smo trebali do sad povezati  ;) :grin:
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Sofronije

« Odgovor #7990 poslato: 14. Maj 2019. u 09:53 »
@ Miloš:

Koliko samo ratova, atentata, atomskih bombi, svetskih sukoba, pakla itd... Svakog dana izbija rat... Uplašene ljude najlakše držati na uzdi.

Za ovo se 2014 hapsilo koliko se sećam ali pošto se sad ima korist od toga, onda nikom ništa, samo udri, ko još priča o poskupljenju struje? O onome što je bilo juče? Pa niko! I u tome je cela stvar. Jes' dobra kiša, ali nije čudo k'o u Kuvajtu.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže zec

« Odgovor #7991 poslato: 14. Maj 2019. u 15:51 »
Marko Čubrilo nije nikakav meterorolog, već prosvetni radnik koji predaje fiziku u školi. Na svom profilu se oglašava velikim slovima i analiziranjem sinoptičkih i padavinskih karata sa sajta Meteociel.  Možda on zna da ispredaje gradivo u školi, ali sa meteorologijom nema veze i ne znam ko je dao pravo novinarima da ga nazivaju meteorologom, kada se moduli razlikuju (ne znam gde je završio fakultet).
Druga stvar, na kanalu N1 se već neko vreme pojavljuje izvesni Nedim Sladić, koji studira Softverski inženjering na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a sebe je već nazvao meteorologom. Pogledao sam listu predmeta, ništa se ne uči vezano za meteorologiju niti za fiziku, uopšte.
Informatika mnogo olakšava posao u meteorologiji, ali ovaj nema veze s mozgom. Vrhunac njegovog meteorološkog znanja je, takođe, čitanje Meteociel karata i najava apokaliptičnih vrućina i poplava u njegovim sezonskim prognozama. Pritom, mama i tata su mu obezbedili da se provlači po medijima i na televiziji, da smara ljude svojim baljezgarijama. Uz to, niti ima glas, niti ima stas za televiziju, tako da je njegova pojava krajnje komična.
Na sve to, Fejs je postao pretrpan kojekakvim Prognozama by Dinčo, Dančo itd, koji, takođe, analiziraju Meteociel karte.
Ima tu još likova koji glume ludilo, ali neću da navodim njihova imena. Društvene mreže su omogućile da kojekakve budale postanu neko i nešto u virtuelnom svetu, a što je najgore, gomila ljudi im veruje i misli da su kvalitetni.

Van mreže BataSteva

• **
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #7992 poslato: 14. Maj 2019. u 18:47 »
Opasan post Zec . Danas svako moze da bude i da prica sta hoce u svim sferama .
A sada jedno laicko pitanje . Da li moze kisa da pada iz obe oblacnosti ? Naime gledam radar i odrazi idu severno od mene ( predpostavljam da je to visoka oblacnost ) a postoji i niza oblacnost koja jurca juzno od mene . Zato pitam .
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #7993 poslato: 14. Maj 2019. u 19:07 »
Zbog dizanja panike u medijima i po nekim stranicama(Fb) i ja sam se našao u problemu kako da objasnim porodici i okolini da neće biti ništa strašno od ovog ciklona i da ne treba da se strahuje. Ali džabe, od prošlogodišnje poplave su svi naplašeni, džakovi sa peskom su spremni..
Bar dve kiše su bile možda i veće količinski i intenzivnije u Aprilu u odnosu na ovo ali ne vredi objašnjavati.. I što je najgore,kada nekad stvarno bude bilo opasno- Ili se neće ništa ni pominjati u medijima ili ce zbog par lažnih uzbuna svako biti skeptičan na neko naredno upozorenje..

Van mreže Bart

« Odgovor #7994 poslato: 14. Maj 2019. u 19:30 »
Ja sam svima reko utorak glavni dan i 20mm sigurno od ciklona a moja procena da moze lako i 40,50... Prvi deo da se ne mogu zeznem drugi deo strucnost a ako bude iznad 50 na ovu susu ko ce se buni... Pozdrav iz kisnog Niša  :)
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #7995 poslato: 14. Maj 2019. u 19:33 »
Neverovatno je šta se ovih dana sve može pročitati u žutoj štampi i na raznim portalima. Gde je odgovornost? A znate šta je najgore što se ni jedan pravi meteorolog  ne suprotstavlja tome, nego se pojavljuju po medijima i dolevaju ulje na vatru. Bitno je da nas na ovom forumu koji smo objektivni u najavam i prognozama nazivaju šarlatanima, a kad bi neko od nas vodio taj zavod gore, stanje bi se popravilo za manje od šest meseci, to vam garantujem.

Ja sam zastupljen medijski ali u svojoj lokalnoj sredini i uvek me nazivaju meteorologom, ali ih ja ispravim da dodaju ono ,,amater,,. Ipak to nije moje zanimanje, ja sam završio nešto sasvim drugo.

Van mreže Sofronije

« Odgovor #7996 poslato: 14. Maj 2019. u 19:49 »
Kakva epska bahatost i bezobrazluk...

Ipak se nista ne desava slucajno i tek tako. Moj naklon ovim bilmezima koji ove ovce strizu bez makaza i masine - oni cupaju kako stignu a ovce klimaju glavom i jos im lepo. Sve ih neka milina obuzima  :huh:
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #7997 poslato: 14. Maj 2019. u 20:06 »
Zec je ubo srž onoga što sam izokola pomenuo u prethodnom postu. Ovoga puta i nisu toliki problem meteorolozi, već upravo razni samoprozvani meteorolozi koji daju sebi za pravo da pišu šta hoće bez trunke odgovornosti. I onda ovi portali tipa Kurir, Alo, Informer, Blic... da ne nabrajam dalje jedva dočekaju da sve to prenesu u još tri puta mračnijoj varijanti. Ovoga puta ne treba kriviti RHMZ. Oni su referentna ustanova sa odgovornošču i imaju pravo i da daju upozorenje i pesimističkije prognoze od realnih, pod uslovom da ih koriguju na vreme, što su više puta i uradili. Čak je iz izjava pojedinih meteorologa iz RHMZ-a sve vreme dopirao neki glas razuma u ovom opštem ludilu. Problem je samo što su i u tim slučajevima takozvani mediji izvrtali njihove reči.
I na kraju nikome ništa. Psi laju, karavani prolaze. Važno je da će ponovo negde neko pisati o "masovnoj pojavi dezinformacija i navijačkih postova" na SerbianMeteo forumu, koje uostalom čitaju samo ljudi koji su čanovi foruma (reda veličine par stotina). A što portali koje čitaju na stotine hiljada ljudi objavljuju apsolutno neistinite prognoze koje šire paniku i pomamljuju ljude, verovatno tim istima to neće smetati.

Zato je najbolje da se vratimo na svetlije teme:

A sada jedno laicko pitanje . Da li moze kisa da pada iz obe oblacnosti ? Naime gledam radar i odrazi idu severno od mene ( predpostavljam da je to visoka oblacnost ) a postoji i niza oblacnost koja jurca juzno od mene . Zato pitam .

Pitanje je odlično i sasvim na mestu. Retko kada se dešava da imamo pojavu padavina iz različitih slojeva oblačnosti u isto vreme, ali danas je upravo to bio slučaj u Beogradu i dobrom delu Vojvodine. Naime, najpre je padala umerena kiša iz srednje slojaste oblačnosti, da bi je kasnije tokom dana sve više smenjivala rosulja iz niže stratusne oblačnosti. U nekoliko navrata tokom dana smo imali pojavu i te kiše i rosulje u isto vreme, što je svakako zanimljivo zapažanje od strane Bate Steve. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže BataSteva

• **
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #7998 poslato: 14. Maj 2019. u 20:18 »
Vau hvala Milose na odgovoru i na pohvalama . Sada se osecam kao profi-laik ( posto profi-amatera vec imamo )  :D . To sam primetio danas . U jednom trenutku je bas bila " gusta " kisa i onda gledao u oblake pa sam dosao do tog pitanja .

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #7999 poslato: 14. Maj 2019. u 20:26 »
Neverovatno koliko se napravilo panike od ovog ciklona.Za sve su to krivi mediji koji su na sva usta u svakom mogucem trenutku sirili paniku kako nam se ponavlja 2014 ,kako velika oluja stize iz Hrvatske i Bosne.A ljudi kod mene se svi poplasili.Dzakovi sa peskom na sve strane,iz opstine obilaze samo se slikaju i sad se jos i hvale kako su spremni docekali obilne padavine,a ono pala najobnicnija jesenja natapaca.Sto kaze komsija risbo,veca kisa pala u aprilu pa se niko nije ni oglasio,a sad su namerno digli uzbunu.Zna se vrlo dobro iz kog interesa se to cini . A tako imam osecaj da ce nam neki od narednih pljuskova napraviti mnogo veci problem,samo tada nikog nece biti da upozori .