Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1512979 puta)

Van mreže mareeram

Odg: Meteo chat
« Odgovor #8100 poslato: 12. Jun 2019. u 01:41 »
Poceo sam to Mare da pratim . Iskreno da kazem nisam znao da su tako i u tolikome obime oluje ucestale . Nasi mediji prenesu svremena na vreme pa sam mislio da se retko desavaju . Ali one su svaki dan negde , u nekoj drzavi , gradu , mestu . I tako gledajuci i prateci dosao sam do zakljucka da Rumunija ubedljivo najgore prolazi .

Jeste Rumunija, ali ima svuda..zavisi od perioda i od godine do godine..

Imaš i video na SW iz Pirineja u Spaniji na 2250 mnv jutros, vejeeeeeeee!! :D

Van mreže dejca

« Odgovor #8101 poslato: 12. Jun 2019. u 07:36 »
Zaprati se njihova stranica i dobijaju se izvešati sa terena. Ali u fb lalogu i novostima mora da se podesi koje priče najpre da se prikazuju, i tu se podesi Severe Weather Europe i čim se udje u svoj fb nalog vidiš njihove prve objave i  :( :facepalm:

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #8102 poslato: 12. Jun 2019. u 18:14 »
Obaveštenje za one koji najčešće koriste "gotove" mape numeričkih modela a ne "otvaraju" gribove samostalno - dakle za bar 99.9% posetilaca foruma  ;) (verovatno nema više od 3 ili 4 člana koji koriste "raw model data"):

počevši sa 12z "run-om" model GFS radi "po novom" tj. umesto klasičnog GFS 0.25 sada se koristi GFS FV3 0.25 koji ima trosatne podatke do +384h a ne do 240h i nekoliko parametara je dodato. Pretpostavljam da neke firme nisu spremne da odmah preuzmu nove gribove (iako je NCEP zaista blagovremeno izdao obavestenje) pa će na nekim sajtovima nedostajati 12z GFS (0.25 rezolucija) a moguće je i da ponegde bude grešaka u količini padavina zbog uvođenja dve veličine za kol. padavina (ali neću ovde da "smaram" o tome). Naravno, firme koje "drže do sebe"  ;) su na vreme pripremile sve što je neophodno i lako će "preći" na korišćenje novog modela (što ne znači da sam NCEP neće imati nekih početnih problema sa novim modelom koga upravo pratim).
P.S. Ne treba očekivati nikakva bitna poboljšanja u novom modelu (rezolucija je ista), pratim ga bar dve nedelje i bitne razlike u odnosu na "klasičan" GFS 0.25 nema.

Van mreže Bart

« Odgovor #8103 poslato: 12. Jun 2019. u 20:54 »
Prema niškoj sondaži, CAPE danas išao i do 3000 J/kg!  :/ Moram priznati da nisam siguran jesam li kad video vrednosti na našoj teritoriji i siguran sam da se jako retko dostižu, i sve to uz jako malo ili nimalo inhibicije (CIN) u ovom slučaju. Uz takve parametre, čovek bi očekivao nuklearne eksplozije od Cb-ova, ali realnost je ipak drugačija. U tom području su se danas formirala tek 2-3 kratkoživeća Cb-a, vezani isključivo za planine, a intenzitet nije dostizao ni približne vrednosti jučerašnjim ili prekjučerašnjim.
Razlog je jasan, danas nikakve dinamike nije bilo koja bi mogla da inicira ili potpomogne konvekciju. Uz samo malo dinamike i iniciranja konvekcije procesima sinoptičkih razmera, danas bismo imali sličnu situaciju nalik onoj juče u Sloveniji i Gorskom kotaru. Stanovnici Srbije danas mogu da zahvale isključivo grebenu afričkog anticiklona što su mogli da uživaju u lepom i stabilnom danu, ne znajući da je bila dovoljna samo jedna "šibica" da napravi pravu eksploziju:

Potpuno zaboravio da pogledam sondazu, znaci moglo je da bude stvarno opasno ali dobro sto nije  :)

Dobra stara... Naravno nije ovo prozivanje nekog nego mala sala... Nadam se da u petak nista se ne aktivira jer bi bilo stvarno opasno...  Secam se 20.6.2016 tada je uz isto bolesne parametre ec davao i do 90, 100 litara po Vojvodini naravno broj ne znaci mnogo ali meni sada znaci da je mala sansa za aktivaciju  :) Mada plasi me gfs, on daje nesto padavina...
« Poslednja izmena: 12. Jun 2019. u 21:46 Bart »
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #8104 poslato: 12. Jun 2019. u 21:33 »
Moje mišljenje je da su jako male šanse za aktivaciju ičega u naredna tri dana, možda sasvim izolovanog karaktera. Od nedelje kreće destabilizacija, ali opet bez neke izražene dinamike.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #8105 poslato: 12. Jun 2019. u 22:36 »
Obaveštenje za one koji najčešće koriste "gotove" mape numeričkih modela a ne "otvaraju" gribove samostalno - dakle za bar 99.9% posetilaca foruma  ;) (verovatno nema više od 3 ili 4 člana koji koriste "raw model data"):

počevši sa 12z "run-om" model GFS radi "po novom" tj. umesto klasičnog GFS 0.25 sada se koristi GFS FV3 0.25 koji ima trosatne podatke do +384h a ne do 240h i nekoliko parametara je dodato. Pretpostavljam da neke firme nisu spremne da odmah preuzmu nove gribove (iako je NCEP zaista blagovremeno izdao obavestenje) pa će na nekim sajtovima nedostajati 12z GFS (0.25 rezolucija) a moguće je i da ponegde bude grešaka u količini padavina zbog uvođenja dve veličine za kol. padavina (ali neću ovde da "smaram" o tome). Naravno, firme koje "drže do sebe"  ;) su na vreme pripremile sve što je neophodno i lako će "preći" na korišćenje novog modela (što ne znači da sam NCEP neće imati nekih početnih problema sa novim modelom koga upravo pratim).
P.S. Ne treba očekivati nikakva bitna poboljšanja u novom modelu (rezolucija je ista), pratim ga bar dve nedelje i bitne razlike u odnosu na "klasičan" GFS 0.25 nema.

I ECMWF je uradio update za svoj model, 11. juna:

Citat
One of the key novelties in IFS Cycle 46r1 is that it makes data assimilation more continuous. Other notable changes include the introduction of a 50-member Ensemble of Data Assimilations; the use of weakly coupled data assimilation for sea-surface temperature in the tropics; and improvements in the wave model, the convection scheme, the radiation scheme and the use of observations.
The new, more continuous data assimilation framework enables more recent observations to influence the analysis. This is achieved by continuing to feed new observations into the system even after the iterative data assimilation calculations have begun, almost right up to the start of the forecast calculations. The upgrade also increases the number of members of ECMWF’s Ensemble of Data Assimilations (EDA) from 25 to 50.

Citat
IFS Cycle 46r1 brings substantial improvements in forecast skill for both ENS and HRES. In the extratropics, medium-range forecast errors are reduced by 1–5% for upper-air and by 0.5-2% for surface parameters. Precipitation forecast skill increases in the extratropics by about 0.5% in the ENS and 1% in the HRES. Other weather parameters, such as 2-metre temperature and 2-metre dewpoint, 10-metre wind speed, and total cloud cover improve by about 1% in the ENS, and by 0.5-1% in the HRES when verified against observations.

Citati sa linka: https://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2019/forecasting-system-upgrade-set-improve-global-weather-forecasts

Van mreže Bart

« Odgovor #8106 poslato: 13. Jun 2019. u 15:50 »
Miki, moze i neko drugi, sto se CAPE na rhmz sondazi i ovoj tvojoj iz aktuelnih toliko razlikuje?
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #8107 poslato: 13. Jun 2019. u 17:13 »
CAPE na sondaži koju sam postavio sa ESTOFEX-a je tzv. MLCAPE (ML - mixed layer), a grubo prevedeno to bi bio CAPE delića u mešanom sloju. U toku dana pri neporemećenom profilu temperature u prvih 1km (pogranični sloj) postoji turbulencija kojom se meša vazduh iz viših u niže slojeve i obratno, a mešanje je još izraženije kada je atmosfera konvektivno nestabilna. Nađe se prosečna vrednost temperature i temperature tačke rose iz sondaže u prvih 1km ili manje, i onda se te prosečne vrednosti zadaju deliću koji se podiže iz prizemlja do svog nivoa kondenzacije. Realniji je u odnosu na SBCAPE (SB - surface based), koji računa vrednost potencijalne energije delića uzimajući u obzir isključivo izmerenu prizemnu temperaturu i temp. tačke rose. Ovo na rhmz-u nemam pojma kako je sračunato, sigurno se uzima u obzir delić iz prizemlja bez mešanja, ali se računa neka druga vrednost temperature tipa virtuelne ili potencijalne.  :confused:

Van mreže Bart

« Odgovor #8108 poslato: 13. Jun 2019. u 21:39 »
Hvala Miki na objasnjenju, znaci od sad gledam MLCAPE...  :tu:

Komso Paune da ti odgovorim ovde... Nek ti traje dugo i tacno meri, zanimljivo kad imas podatke iz svog dvorista...  :)
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže zec

« Odgovor #8109 poslato: 13. Jun 2019. u 22:08 »
Opet ovaj “stručnjak“ slučajno završio u medijima. Objašnjava šta su superćelije.  :laught: “Tučonosni oblaci.“  :rofl: Još ovaj polupismeni novinar. Ma, mediji su najveće ZLO u ovoj raspaloj zemlji!

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/dolazi-iz-vedra-neba-i-donosi-grad-munje-i-tornado-kako-nastaje-superoluja-koja-je/cycdn5j

Pritom, nije nastavnik fizike, već geografije.

Van mreže sale pn

« Odgovor #8110 poslato: 13. Jun 2019. u 22:36 »
Evo jednog snimka prekjucerasnjeg nevremena, snimci lokalne televizije kanal m:

https://www.facebook.com/tvkanalm/videos/2407105786232373/

Van mreže Miki

« Odgovor #8111 poslato: 14. Jun 2019. u 14:56 »
^^
Метеоролошка најава

Петак 14.06.2019. у 14:10
Наредна два сата на подручју Подунавског и Пиротског округа, Хомољских и Кучајских планина очекују се краткотрајни пљускови са грмљавином.

Најава је за период
од: 14:09 14.06.2019.  до: 16:09 14.06.2019.
 РХМЗ Србије    14.06.2019

Тренутно нема актуелне хидролошке најаве.

Miki. Jesam nešto pogrešio sinoć?

Iskreno mislim da si se pogrešio najviše prema zecu, kao što se on isto prema tebi pogrešio onomad u tvojoj reportaži.  :tu: Što se tiče jučerašnjeg dana, nije nikakav problem predstavljao fen kako si ti napisao, ako ga je uopšte i bilo s obzirom da je prizemlje bilo prebogato vlagom. Problem je bio na visini (~850hPa) gde je uticaj orografije slab, a ogledao se u toplom i suvom strujanju vazduha sa jugozapada koji je nabio veliku inhibiciju. Svi koji su pratili prognoze su to znali, a sondaža iz Beograda je to na kraju potvrdila. Međutim, Miloš je za uveče spomenuo oslabljen hladni front koji bi prošao u toku noći, a ispred kojeg se vrši prisilno podizanje vazduha. Na taj način postojala je šansa, mala doduše, da delić vazduha probije sloj inhibicije potpomognut frontom i dostigne svoj nivo slobodne konvekcije. Zato su neki modeli i crtali kasno uveče padavine. U tom slučaju bi i došlo do burnog razvoja Cb-a sa vrlo krupnim gradom i jakim udarima vetra. Upravo zbog toga se komentarišu izlazi i sve moguće situacije, jer hvala Bogu mi nismo nadležni RHMZ u kojem opet postoji ogromna odgovornost za ono što se plasira u prognozi.

Van mreže Caligula

• *
  • Starost: 62
« Odgovor #8112 poslato: 14. Jun 2019. u 20:56 »
O teškom fejlu prognoze ne bi trebalo da komentariše osoba čiji je najveći domen znanja meteorologije gledanje u satelite i tuđe najave.
Pa ja sam se i ogradio da sam nestručan, a i glupo bi bilo da smo svi tako dobri "stručnjaci" kao ti. Kako god, kad bih napravio takav fail u onome u čemu sam stručan, završio bih karijeru, ali nije za poređenje, ipak si ti puki amater.
Shvatam zašto volite sneg i zimu, pa očekujem da shvatite da volim sunce i toplotu.

Van mreže Bart

« Odgovor #8113 poslato: 14. Jun 2019. u 21:08 »
Polako bre ljudi svi smo nasi  ;), ja razumem i ove sto traze jednostavniju prognozu jer su a i ja sa njima amateri a i ove koji se , sto bi mi Nislije rekli frljaju, sa strucnim izrazima jer oni na neki nacin proveravaju i nadogradjuju svoje znanje jer svaka situacija je nesto novo i kao sto znamo prognoza je uvek nepredvidiva...
Sve u svemu ovde ima i za amatere i oni koji to bas i nisu...

Videcemo od nedelje kako ce biti a sutra malo i karte detaljnije da gledamo... Ja volim sporopokretne kad me pogode kad to pljusne natopi sve a i nema nekih velikih nevremena...
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #8114 poslato: 14. Jun 2019. u 21:25 »
moram da se oglasim , ovde u ovoj temi , imam neko svoje misljenje koje se indirektno nadovezije  za ovu temu, mada definitivno nije za ovo mesto, ali, moram pohvaliti pracenje I  strucno komentarisanje clana zeke, kao I pozitivno ucesce nekih clanova u diskusiji vezano za konvektivna desavanja  u prethodnom danu,,, jer taj decko samim nacinom komentarisanja em sto se trudi da objasni mogucnosti nastajanja grmljavinskih  nepogoda u datim okolnostima, tako I nama neukima , amaterima pomaze da pokusamo da shvatimo sta  je to zapravo okidac  za takve procese u atmosferi.... I josh nesto takve polemike mogu samo da vode napred I da unaprede ovaj sajt... a ,veliki plus je  rano otkrivanje podrucja koja bi  eventualno bila zahvacena nevremenom samim tim I elementarnim nepogodama, koji prouzrokuju stetu ,I izdavanja meteoalarma... zato zeko, kimi, milose , stefane I ostali . samo pozitivno takmicenje, I naravno sto vishe pogadjanja :tu:

Van mreže Miki

« Odgovor #8115 poslato: 14. Jun 2019. u 21:30 »
Pa ja sam se i ogradio da sam nestručan, a i glupo bi bilo da smo svi tako dobri "stručnjaci" kao ti. Kako god, kad bih napravio takav fail u onome u čemu sam stručan, završio bih karijeru, ali nije za poređenje, ipak si ti puki amater.

Joj meni je poprilično tragično što si osoba koja tako brzo odustane onda kada padne. Vidiš, mene fejlovi ne sputavaju kao tebe na primer, već me motivišu da sledeći put budem bolji i da učim na svojim greškama. Svakako se nadam da ćeš promeniti stav po tom pitanju, verujem da čak i u tvojim poznim godinama to može biti isključivo od koristi.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #8116 poslato: 14. Jun 2019. u 21:35 »
Ko je šta promašio  :rofl: Ne razumem,nisam u toku  :)
Ja bih voleo da vidim vas velike "stručnjake" da se okušate u prognozama a ne da k....e po ljudima koji se bar trude da budu što bolji u onome što vole ili se možda time i bave!
Da se juče desilo neko nevreme a da niko nije ništa komentarsao- onda bi bilo da su svi amateri i da niko nije upozorio..
Pred nama počev od Nedelje sledi niz nestabilnih dana, o količinama je teško liticirati,pogotovo u ovim sporo pokretnim situacijama

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #8117 poslato: 15. Jun 2019. u 01:27 »
Samo kratak komentar na prethodne poruke . Imajte na umu da ovaj forum svakodnevno posecuje veoma veliki broj ljudi koji retko komentarisu ali pazljivo citaju sta se pise,jer eto tu smo svi koji pratimo najave,prognoze,komentare. Zato sto volimo meteorologiju,zato sto zelimo da znamo kada i kako da zastitimo svoje useve, zato sto volimo da pratimo zanimljive meteo pojave itd,itd,bez obzira na to da li smo profesionalxi ili amateri,jer ovo je meteoforum ipak,zar ne ?
svaki obrazlozen komentar i objasnjenje nama amaterima je dobro dosao. Bez obzira na neke razlike i tumacenja konkretnih vremenskih prilika i pojava, sve nas ovde povezuje neka strast prema pracenju vremena, i mene licno uvek nasmeje neki simpatican bartov komentar ili neka ekstra analiza profija ili milosha. Zato mislim da nema potrebe da ulazite u neke bespredmetne sukobe oko toga ko zna,ko ne zna ,zasto neko bolje zna i zasto je neko nesto " pogodio " ili " promašio ". Svako od vas ko pise ozbiljne postove potroši dosta vremena i truda da napise kvalitetan komentar ,koji je zlata vredan ,a mislim da niste ni svesni koliko moze jedna dobra analiza da koristi velikom broju ljudi koji to procitaju. Zato milose,profi,barte,zec,Miki, i svi ostali nastavite tako uz medjusobno postovanje i uvažavanje,jer niko od vas i niko od nas nije na ispitu na faksu, nego na forumu. Zadrzite visok kvalitet i sto je Jos vaznije, zadrzite pozitivnu atmosferu na forumu,nemojte se prozivati medjusobno jer na taj način forum postaje ono sto ne treba da bude .
Dakle ,suceljavanje misljenja,argumenata,tumacenja- da ,svakako, ali prozivanje i omalovazavanje nikako.

Van mreže Caligula

• *
  • Starost: 62
« Odgovor #8118 poslato: 15. Jun 2019. u 07:49 »
Ma niste ništa ukapirali, taman posla da omalovažavam nečiji trud, meteorologija i sinoptika su zeznute nauke i promašaji se podrazumevaju, ali nije to sekta pa da ne sme da se ukaže na greške. Samo sam pitao da li postoji mogućnost da se odvoje teme, jedna za obične smrtnike i druga za frljanje s terminima. Može ne može, sve ok.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Shvatam zašto volite sneg i zimu, pa očekujem da shvatite da volim sunce i toplotu.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #8119 poslato: 15. Jun 2019. u 12:08 »
^^ Sasvim je ok ukazati na "fejl", ali složićete se da to može da se ukaže i na malo lepši način, eto kao npr. u ovoj poslednjoj poruci.  :)
Ja sam ubeđen da niko ne dolazi na naš forum isključivo da bi saznao kakvo se vreme očekuje danas ili narednih dana, možda neko ko jednom godišnje traži prognozu za more ili tako nešto. Velika većina ljudi koji posećuju forum (pa makar i kao gosti) su tu da bi i pored prognoze dobili još koji odgovor na pitanja "kako, zašto, zbog čega se dešava neki proces u atmosferi...". Naravno, bude tu i komentara u prognozama "za obične smtrnike", eto i sam lično sam možda ostavljao i najviše takvih komentara u prošlosti, ali za tako nešto je tu uvek naš portal http://serbianmeteo.com/ na kom se svakodnevno ažuriraju prognoze koje su sasvim razumljive i ljudima koji nemaju veze sa meteorologijom.
Primera radi, kad je u pitanju ona diskusija od pre neko veče, uopšte to ne smatram nekom lošom prognozom bilo koga od članova, već kao jednu diskusiju koji su argumenti za, a koji protiv konvekcije u jednoj veoma složenoj situaciji. I niko nije rekao da će sto posto biti nevremena, samo da postoje uslovi. I ja lično volim takve komentare, jer meteorologija je širok pojam, a ne samo prognoza vremena. Uostalom, i svaka promašena prognoza ili lošija procena nam je samo dodatni motiv da se trudimo da bolje razumemo procese i da sledeći put budemo bolji.
Zato i prijaju ovi komentari kao što su napisali Igor i Marko, jer vidimo da sve što se ovde piše i diskutuje ipak nije uzalud, i da vredi truda.   :tu:
A sad ću izaganje završiti u Profijevom stilu - veliki pozdrav za sve ljubitelje meteorologije!  :D

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm