Malo bih se ukljucio vise u ovu diskusiju. Trenutno se odrzava workshop pod inicijativom ECMWF-a, gdje svi vodeci stručnjaci pricaju o strato, tropo i interakciji ostalih faktora.
Zaista zauzima veliku paznju zbog Globalnih efekata, nepredvidivosti u najavi, propagaciji i posljedicama kada se dese poremecaji PV. Nije rijec samo o SSW-u, vec o silnoj energiji i interakciji, te kako se cesto troposfera zna odbraniti od poremecaja koji dolaze odozgo.
Malo cu nadopuniti Srks-a, nece se in ljutiti, nadam se.
Srks:
"Ne zavisi sve u troposferi od SSW događaja."
- Tacno!
"Tačno je da polarni vorteks ume da bude vrlo stabilan tokom decembra. Ali nekad nije baš tako stabilan, a da tome nije prethodio SSW. Po toj logici gde sve zavisi od SSW-a i njegovog eventualnog uticaja na troposferu - zimu skoro da nikad ne bismo ni imali u decembru (a pričamo o drugom najhladnijem mesecu u godini, koji je često umeo mnogo toga zimskog da ponudi u svom "asortimanu")."
- E, ja bih obrnuo pogled na to. Puno poremecaja PV potice od troposfere (BDC, QBO i solarne aktivnosti pstavimo sada po strani), od raspodjele visokih i niskih pritisaka. Vaznu ulogu igraju visoki pritisci na nekim mjestima na sjevernoj hemisferi, kao Ural i planine Azije. Mi sada imamo upravo takve situacije. Visoki pritisci na tim mjestima salju energije iz teoposfere u stratosferu, sto kao rezultat imamo poremecaje PV. A onda ti poremecaji mogu oslabiti polarni mlaz spustanjem do troposfere, sto kao rezultat imamo blokade na visim geogr.sirinama. Da bi se to desilo trebaju se sloziti i neki drugi parametri, QBO, ENSO, MJO, globalna cirkulacija vjetra, mislim da SST tada ima manju ulogu, te sama interakcija izmedju slojeva atmosfere.