Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1502185 puta)

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Meteo chat
« Odgovor #8720 poslato: 18. Decembar 2019. u 22:25 »
Odstupanje temperature po mesecima u 2019. u odnosu na prosek za period 1981-2010

Decembar do 16.12.

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #8721 poslato: 20. Decembar 2019. u 19:02 »
Deluje nekako bezveze rasplet nakon delovanja ovog ciklona za par dana... I dalje nema ništa od prave zime.

I GFS i EC se načelno slažu da će nam greben biti relativno blizu, i da najviše što možemo da dobijemo je neka suva hladnoća. Ali ni ta hladnoća verovatno neće biti ništa specijalno. Ledeni dan u nizijama će verovatno ostati misaona imenica... To je najviše od zime što možemo da dobijemo uskoro, ako se nešto značajnije ne promeni na kartama. Sve u svemu, šturo i nedostatno za kraj decembra.
« Poslednja izmena: 20. Decembar 2019. u 19:18 Srks »

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #8722 poslato: 20. Decembar 2019. u 19:15 »
 ^^ Ako ništa sada kreće borba ciklona sa Atlantika i ove mase sa istoka( do sada nismo imali ni to ). AC je negde izmedju i videćemo na koju će stranu. Nisam gledao QBO i da li će se dominantna zapadna cirkulacija smiriti. Rasponi Ensa su od +10 do -10 tako da je sve u igri do kraja ove godine. Ali ne miriše još na pravu zimu kao što reče i kolega Srks

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #8723 poslato: 20. Decembar 2019. u 19:43 »
Ovo prolece nista ne valja,samo na pocetku koja grmljavina ostalo malo natapace  i to ti je to,a nekad je vazilo za dinamicno godisnje doba....nis onda moramo cekati leto do marta pa kad upece pravo bice i nestabilnosti valjda,ovo veze sa nekadasnjim prolecima nema
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #8724 poslato: 20. Decembar 2019. u 19:49 »
Dobro postavljate vazne stvari. :)
QBO, za sada dobro stoji, - predznak na EC karti blizu 50hPa. Medjutim njegove ucinke tek u januaru ocekujmo, ako se nastavi ovakav trend.  Sada je najvaznije do kraja ispratiti ucinak wave 2. Nisam ovdje pisao, jesam na CM, koliko je sve ovo vrijeme vazno da se jacanje vrtloga ne prenese donju stratosferu, odnosno troposferu. Taj greben koji vidimo je prenesen sve do oko 50hPa (stratosfera). Bitan je ucinak Sibirskog visokog pritiska, ako se odrzi na poziciji prema polu, bice dobro i za nas a i lose za zdravlje PV.

Van mreže Bart

« Odgovor #8725 poslato: 20. Decembar 2019. u 20:25 »
De si bre Diktatore, nema te ko snega u Novom Sadu ove jeseni/zime?   :grin:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #8726 poslato: 20. Decembar 2019. u 23:23 »

Dok je na stanici u centru Beograda tokom prvih 20 dana ovog decembra bilo čak 7 dana sa maksimalnom temperaturom iznad 15,0°C, na stanici u Požegi je "samo" jedan dan temperatura imala dvocifrenu vrednost, odnosno dostigla ili prešla 10,0°C (Tmax=11,0°C), i u samo jednom od ukupno 480 termina merenja (14.12. u 12h je bilo 10,5°C). :)

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #8727 poslato: 21. Decembar 2019. u 01:18 »
Kod nas obicno jedana polovina zime bude truba ali ova prva  je posebno truba ajde videcemo kako ce biti kasnije
.
GEM i GFS nekako lutaju cas je prodor preistocno cas prezapadno u svakom slucaju tek u nekom dalekom scenariju zabeli pre nove godine a verovatno ni to

Valjda ce januar biti bolji..Sa vrhuncom pocetkom februara ,barem se nadam .

Van mreže Darko_9

« Odgovor #8728 poslato: 22. Decembar 2019. u 11:27 »
Jesen 2019 najtoplija ikada zabelezena u Srbiji http://www.hidmet.gov.rs/podaci/meteorologija/ciril/jesen.pdf ako nece da otori link obrisite cookes i cache u firefox ili chrome i pokusajte ponovo , meni otvara normalno ali na mobilnom otvara jesen 2018 recimo.

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #8729 poslato: 22. Decembar 2019. u 11:37 »
 ^^ Ja sam optimista ovo je prosto prekstremno mora doći do nekog balansa cak i manji balans koji nas ostavlja da sve bude dosta  iznad proseka znaci hladniji januar ,februar

Van mreže Dakula25

• **
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd - Beogradska 56, preko puta Pravnog Fakulteta(za vreme studiranja)/Kraljevo
« Odgovor #8730 poslato: 22. Decembar 2019. u 13:43 »
Najzad jedan bolji izlaz, nadam se da će ostati ovako, samo da padavine ne podbace...

Izvor https://meteologix.com/rs

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #8731 poslato: 22. Decembar 2019. u 14:33 »
Da li je ovo tacno sa sajta RHMZ?

stanica: Beograd-Vračar    sliv: Sava    opstina: Beograd-Savski Venac

Malo mi je cudno da je stanica Vracar, a na opstini Savski Venac? :confused:

Da, sasvim je tačno. Ranije sam, dok sam imao malo više vremena za aktivnost na ovom forumu, pisao o tome da iako se met. stanica zove "Vračar" ona pripada opštini Savski Venac jer na ovom delu Bulevara oslobođenja parna strana pripada Savskom Vencu a neparna Vračaru. Kao "stari Vračarac" to moram da znam ;) Doduše današnji Vračar se drastično razlikuje od onog pre 30-40 godina, mi stariji koji volimo "šmek" starog Vračara svakako nismo oduševljeni raznim "novotarijama", zakrčenim ulicama (mnoge nove zgrade nemaju garaže iako se u "zlatnom dobu" kaže da svaka nova zgrada to ima i da bez toga investitori neće dobiti dozvolu) a o delu "populacije" koja se doselila u poslednjih 10-ak godina i kojoj je bilo šta novo automatski "simbol Beograda", "extra" i "cool" neću puno da pišem jer to nije za ovu temu...
P.S. Beograd ponegde ima neobične granice među opštinama, pa npr. kada šetam pored "Vuka" za minut ili još preciznije na jednoj raskrsnici "promenim" 3 opštine: parna strana Bulevara pripada Vračaru, neparna od Tašmajdana do Ruzveltove pripada Paliluli a od Ruzveltove tj. "Vuka" naviše pripada Zvezdari. Kada se pogleda dokle "dobacuje" Palilula, onda ovo "parče" u centru grada deluje veoma daleko od severnih perifernih naselja. Ali šta tek reći za npr. Voždovac koji "hvata" i deo šireg centra ali i naselja koja su baš daleko od samog grada...

Van mreže mareeram

« Odgovor #8732 poslato: 22. Decembar 2019. u 15:30 »
@Profi

Hvala na objašnjenju...
Ne sećam se da sam čitao to ranije kad si objašnjavao, možda i nisam još bio na forumu.. Zanimljivo i za "Vuk"..  :tu:

Van mreže dejca

« Odgovor #8733 poslato: 22. Decembar 2019. u 22:53 »
Ovo postaje više i zamorno pratiti, pa do danas popodne je bila najava za oko nove godine da će biti i ledenih dana a večerašnji update
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Darko_9

« Odgovor #8734 poslato: 22. Decembar 2019. u 23:09 »
I za beograd je veceras yr.no uveo za 31 December 10 stepeni.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #8735 poslato: 22. Decembar 2019. u 23:18 »
 ^^ Taj glavni je i najtopliji od svih njegovih Ensa. Prosek je bar upola hladniji ali opet nedovoljno za zimu
Ec i Gfs menjaju uloge, jutros jedno a večeras nešto drugo, Gfs jutros bio najtopliji a sada skoro pa ucrtao ledene dane
12Z,dokk je EC jutros to isto crtao pa je večeras glavni izlaz otišao visoko u +. Još se tu ništa ne zna, mislim na taj period oko Ng

Van mreže cikajowa

• *
    • DzoPhotography Tim
« Odgovor #8736 poslato: 22. Decembar 2019. u 23:54 »

I Gfs 18z otisao stopama EC-a

Sent from my iPhone using Tapatalk
Mi dosta razgovaramo, glasno se smejemo, mnogo radimo, malo spavamo, ali zato mnogo sanjamo :-)
Nekada smo kao rogovi u vreći, ali u ovome se slažemo- tri stvari odaju čoveka: njegove oči, njegovi prijatelji i njegove fotografije.
http://www.dzophotography.com

Van mreže cikajowa

• *
    • DzoPhotography Tim
« Odgovor #8737 poslato: 23. Decembar 2019. u 11:34 »

I tako, novi krug nova sansa..

Sent from my iPhone using Tapatalk
Mi dosta razgovaramo, glasno se smejemo, mnogo radimo, malo spavamo, ali zato mnogo sanjamo :-)
Nekada smo kao rogovi u vreći, ali u ovome se slažemo- tri stvari odaju čoveka: njegove oči, njegovi prijatelji i njegove fotografije.
http://www.dzophotography.com

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #8738 poslato: 23. Decembar 2019. u 13:16 »
Uzdreg i Sibirkog AC nema još uvek a on jedini može da se suprotstavi podivljalom Atlantiku  :)
Da ne zatrpavam temu "Decembar" mada se ne secam kada je u njoj bilo manje napisanih poruka nego ove godine.

Kolege koje revnosnije prate i svakako bolje od mene poznaju tematiku ce pomoci u ovoj konstataciji i ispraviti me ako gresim ali se meni onako subjekivno cini da sibirski AC ima dosta manji uticaj na nas zimi.
Kao da Atlantik olako preovladjuje i dominira, nikako da se AC na istoku uspostavi i makar povremeno salje hladnocu na nas.
Da li bi nekako mogli uporediti prethodne decenije i uticaj sibirskog AC-a na Evropu, mozda njegov uticaj i nije toliko veliki, mozda je to samo moja pusta zelja(i ne samo moja)... :D

Van mreže dejca

« Odgovor #8739 poslato: 23. Decembar 2019. u 17:22 »

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 pomoću Tapatoka

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu