Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1502226 puta)

Van mreže Gaara

• **
Odg: Meteo chat
« Odgovor #8940 poslato: 30. Januar 2020. u 20:30 »
Dvogrbe kamile su navikle na mrazinu.

Mada, veliki sneg nije tamo uobičajen. Obično pada po nekoliko cm, ali se ne topi na -20 pa se skupi  30-40 cm.

Verovatno vetar pravi haos.

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #8941 poslato: 30. Januar 2020. u 22:27 »
Ludo skroz Mikane . Nisam znao sta se tamo desava . Mozda bi trebali da se ugledaju na nas . Mislim na dogadjaje iz Morovica  :hm: . Deluje kao da su prepusteni sami sebi . Za ove karte i prognoze ne verujem vise . Sta ce biti znace se dan pre .
@ Barte - Znaci Barte sa 15 stepeni idemo na 0 stepeni i sneg . Uzivanje . Jedva cekam . Koliko vidim duvace i olujan vetar .
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže dejca

« Odgovor #8942 poslato: 30. Januar 2020. u 22:43 »
Po ovome 10 cm. snega u Leskovcu, hm sumnjam, od svega toga biće malo bljuzge i to je sve. ^^

EDIT da dodam i yr.

« Poslednja izmena: 30. Januar 2020. u 23:15 dejca »
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Demian

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #8943 poslato: 30. Januar 2020. u 22:50 »
a jel postoji mogucnost da bude nesto od ove strasne zime koja se pominje u ovom tekstu?https://electroverse.net/brutal-winter-2019-20-finale-due-to-ssw/ bas sam radoznao sta vi iskusni metorolzi mislite o ovome? nauka ili samo kvazi nauka?

Van mreže dejca

« Odgovor #8944 poslato: 31. Januar 2020. u 07:08 »
To je to, znači kraj zime, tome sam se i nadao, i bolje. Ajmo od 15.2 +15 i da se opravljamo na proleće.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #8945 poslato: 31. Januar 2020. u 08:36 »
Šta je bilo sirotiljo bedna evropska željna zime, mislili ste da ćete svog gospodara tek tako da "uspavate"  ?  :grin: Gospodar je ovo oko 3-4. februara samo imao loš dan. Desi se i najboljima to.

Ovakav primer tek dokazuje pravo stanje kakvu je renesansu doživeo u poslednjih 5 godina, što se kaže u životnoj je formi!

917mb po GFS-u kod blizu Farskih ostrva, onu skalu anomalije 500mb neću ni da kačim jer je uvelko probijena (ide do -44).

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #8946 poslato: 31. Januar 2020. u 10:04 »
https://www.severe-weather.eu/global-weather/10-20-day-forecast-february-nao-pna-fa/?fbclid=IwAR03vptls-FUaRnt4_6BGb1BIhh0xeDffkUhyL2dIC1Q-J_QEwPvRXxEbI
 Kakvo li će proleće biti posle debakla  Letnje- "Jeseni" i Jesenje-"Zime"  :hm: Možda Zimsko-Proleće  :huh:
Realno nisam se ni nadao da bi ispalo nešto zimsko, džabe Strato kada Troposfera ima svoj šablon od kog neodstupa ni za pedalj. Naredni period čisto kasno Martovski sa ovim prodorima i frontovima  :)

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #8947 poslato: 31. Januar 2020. u 10:25 »
И даље се надам зими од бар 2 дана у среду и четвртак.

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #8948 poslato: 31. Januar 2020. u 13:26 »
Sta ti znaci malo bljuzgavice od dva dana,mada ne verujem da ce pasti ni 2 cm snega kod tebe.Verovatno ce biti krompir  :D.Mozda budemo imali hladnije leto od proseka,ko zna.Posle pretople jeseni i pretople zime,a najavljuju i toplo i susno prolece,mozda ce leto ili sledeca jesen biti prohladna.Jednom ce naici i hladniji period ove godine.Ove zime sigurno nece
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #8949 poslato: 31. Januar 2020. u 19:30 »
Auuuu evo odakle SrpskiSeljak crpi info .... to mu je dakle izvor ...... hahahhahaah :rofl:

https://electroverse.net/brutal-winter-2019-20-finale-due-to-ssw/

Lelele ako se ovo obistini .... obrasmo bostan !

Salu na stranu ..... nije lose prociati clanak ... ima nesto i poucno i naucno.
Zanimljiv tekst, ali odgovor da li ce se ovo ostvariti u tom periodu, vec sada svi znate

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #8950 poslato: 01. Februar 2020. u 06:51 »
Kada saznate napisite kako je prosao januar sa temperaturama i kakav je prosek . Do tada evo nesto da zimoljubcima bude bar malo lakse .
http://rs.n1info.com/Svet/a565622/Prosecna-januarska-temperatura-u-Moskvi-najveca-od-kada-se-prate-podaci.html
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže dejca

« Odgovor #8951 poslato: 01. Februar 2020. u 07:04 »
Da pročitah  juče ja to negde na fb. I kod nas bi bilo tako da nije bilo one lude inverzije i magle. I mi bismo imali najmanje +5 stepeni veću temperaturu od prosečne. Ovako januar se tempeaturno izvukao da liči na zimu (veštačku). :ranting: :ranting: :ranting:

Van mreže dejca

« Odgovor #8952 poslato: 01. Februar 2020. u 07:41 »
Sinoć je ec simulirao jak ciklon iznad severoistoka vojvodine koji je jutros slabiji , a od jutros gfs kod nas na jugoistoku razvija jak sekundarni. Biće ovde jake susnežice i vetra.

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #8953 poslato: 01. Februar 2020. u 09:44 »
Kada saznate napisite kako je prosao januar sa temperaturama i kakav je prosek . Do tada evo nesto da zimoljubcima bude bar malo lakse .
http://rs.n1info.com/Svet/a565622/Prosecna-januarska-temperatura-u-Moskvi-najveca-od-kada-se-prate-podaci.html

Da, prvi put od kad se vrse merenja u Moskvi srednja mesecna za januar je pozitivna, +0.1C. Prethodni najtopliji januar je bio 2007 sa -1.6C. Dakle, prilicno je nadmasen prethodni rekord. Evo kako su se kretale Tmax, Tmin i srednja temp. u odnosu na prosek

Moze se videti da je osmotrena minimalna temperatura veci deo meseca bila visa od prosecne maksimalne temperature.

Isto i za Sankt Petersburg, prvi put srednja mesecna za januar pozitivna, +1.5C. Prethodni najtopliji januar je bio 1925 sa -0.5C.

Podaci sa http://www.pogodaiklimat.ru/

Bice sigurno jos podataka u narednom periodu na ovu temu, za sada sam naisao na:
- najtopliji januar u: Danskoj, srednja mesecna na nivou drzave 5.4C, prethodno je 2007 bilo 5.0C, Svedskoj, srednja mesecna na nivou drzave 6.2C, prethodno je 1989 bilo 5.9C.
- prvi januar bez sneznog pokrivaca i ledenog dana u Helsinkiju.

Sto Dejca rece, nas je inverzija izvukla, i verovatno ce januar zavrsiti u granicama proseka (sto se tice temperature).

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #8954 poslato: 01. Februar 2020. u 10:05 »
Ćovek se uči dok je živ:

"Kako napominju meteorolozi, uvek postoji mogućnost tranzicijskog hladnog uzorka"

Ovo je rečenica koju sam slučajno pročitao u okviru online izdanja određenih dnevnih novina čiji naziv ne želim da napišem. U istom tekstu postoji još dosta "veoma stručnih" komentara (i loših prevoda originalnog teksta) uz "detaljnu" (tako piše i u naslovu) prognozu za 4 meseca - vauuuu, ja povremeno imam problem sa preciznošću automatske prognoze i za 4 dana unapred ali eto neko ima "detaljnu" prognozu i za 4 meseca.
Uzgred - te novine su se, prema rečima mog prijatelja iz jednog malog sela, pokazale loše čak i za upotrebu nakon vršenja nužde a pretpostavljam da bi se slično pokazale i neke druge novine i tabloidi koji se svuda ciljano stavljalju u prvi red u novinarnicama i privlače pažnju ljudi kojima su i namenjene (srećom znam da ipak ima i značajan broj ljudi koji te "novine" ne kupuju).

P.S. U 10.00h u Beogradu je 15C a u Zaječaru blizu 18C (prema AMS).

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #8955 poslato: 01. Februar 2020. u 11:14 »
Ladno GFS crta skoro -15 na visini u okolini Bukurešta od prodora (iz njihove perpektive direkto sa severa), i to i dalje nije dovoljno za ledeni dan !!!! Ejjj bre ! Pa jel ja gledam kartu za 8 mart ili za 8 februar.

Ajde bre teraj se u sto krasnih, govno bezobrazno.... usranu motku treba čovek da uzme i da bije, bije
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #8956 poslato: 01. Februar 2020. u 11:43 »
SH je postavio sjajne karte za te gradove Rusije.
Kao i uvijek, Profiamater  je temeljit u analizi vremena, ali i tekstova koji se povezuju sa meteorologijom. Ah taj marketing i prodaja/lajkanje...
Ni Amerika nije dobro prošla iako smo bombardovani sa "Arctic outbreak" naslovima svako malo:

Van mreže Bart

« Odgovor #8957 poslato: 01. Februar 2020. u 11:55 »
Uz malo srece ovde moze da padne cak 2cm sto bi bio novi rekord ove zime  :grin:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #8958 poslato: 01. Februar 2020. u 11:59 »
Bice sigurno jos podataka u narednom periodu na ovu temu, za sada sam naisao na:
- najtopliji januar u: Danskoj, srednja mesecna na nivou drzave 5.4C, prethodno je 2007 bilo 5.0C, Svedskoj, srednja mesecna na nivou drzave 6.2C, prethodno je 1989 bilo 5.9C.
- prvi januar bez sneznog pokrivaca i ledenog dana u Helsinkiju.

Sto Dejca rece, nas je inverzija izvukla, i verovatno ce januar zavrsiti u granicama proseka (sto se tice temperature).

Mislio sam da me nista vise ne moze iznenaditi ali ova informacija za Helsinki me je sokirala, bukvalno.
Posle ovoga ne moram vise komentarisati zimu kod nas i zaliti sto iste nema.

A i ova Kimijeva konstatacija za temperaturu od -15C na visini koja ne donosi minus na tlu dovoljno govori...

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #8959 poslato: 01. Februar 2020. u 12:11 »
nisam još otpisao da padne neki sneg kod mene  gore ali tesko videcemo to je sve pogranično

Tlo je uzasno se zagrejalo  i zagrejace se -15 treba bar dva dana bez snega na tlu

Epske kiše ce biti verovatno nize