Da li je neko razjasnio misteriju silnog zagađenja u Srbiji? Meni jedino pada na pamet spaljivanje deponije u Vinči na veliko dok su ljudi u karantinu. Ima li nekog iz okruženja da potvrdi? Vetra je bilo solidno ovih dana, nije još prestao, saobraćaja mnogo mannje, a merenja su ekstremno visoka.
EDIT https://www.ventusky.com/?p=51.3;18.9;4&l=pm10
Ovo bi moglo biti razlog, moram priznati da nisam ranije znao za ovakva strujanja zagađenja.
O tome sam razmišljao celo jutro, s obzirom da su svi aerodromi na severu Srbije imali vidljivost smanjenu na 3-6km i to uz vetar od barem 7-8m/s i vlagu ispod 50%. Osmatrači su kao pojavu koja smanjuje vidljivost navodili kao sumaglicu, što naravno nema veze sa životom. Da je razlog smanjenja vidljivosti deponija u Vinči, bilo bi samo na užem području oko Beograda, a ne u skoro celoj Srbiji uključujući i oblast zapadnije.
Meni je prva pomisao bila depozicija pustinjskog aerosola iz Sahare, ali to takođe nema smisla, jer su za tako nešto potrebna jaka južna, a ne ova istočna strujanja.
A onda je odgovor stigao baš u ovom linku što si okačio. Tu zapravo nije predstavljeno isključivo zagađenje, već količina aerosola u atmosferi, što ne mora nužno biti zagađenje. A ako se pogleda raspored koncentracije aerosola uz strujnice, vidimo da je do nas sve to stiglo iz dalekih pustinjskih oblasti u Aziji (verovatno deo između Kaspijskog mora i Himalaja), što je barem za mene nezapamćena situacija.