Ne pamtim ni ja ovakav debakl modela. Prosto da se zapita čovek šta im je to svima do jednog narušilo koncepciju. I tako ćemo umesto obilne natapače koju su davali za prepodnevne sate vrlo verovatno imati veoma nestabilno popodne, što nije gotovo nijedan model davao. Evo severozapadno od Beograda već sad eksplozija Cb-ova gde nijedan model nije davao razvoje.
Drugo što sam primetio je da su modeli žestoko fulali sa tajmingom razvoja ovih dana. Maltene, svi do jednog modela su davali neke noćne razvoje i pred zoru, rano ujutru, pogotovo za područje Vojvodine i Beograda. Dok su za ovu istu oblast dnevne razvoje mahom potcenjivali. I sad, u ovoj situaciji bez gotovo ikakve dinamike kada je inciranje konvekcije isključivo termičke prirode, modeli ničim izazvani daju razvoje u sred noći. To se dogodilo samo u nedelju kada su izostali dnevni razvoji. Ali u prethodna tri dana smo imali izraženu dnevnu konvekciju i sisteme na širokom području koji su toliko stabilizovali niže slojeve atmosfere, da iza njih kasnije nije više nijedan kumulus, a kamoli Cb uspeo da se formira. Što je i očekivano za situacije sa nikakvom dinamikom. Kada imamo jako smicanje se dešava da u više navrata jake oluje prođu istim područjem, ali ovoga puta ne. Može eventualno da stacionira dugo nad istim područjem (primer Kragujevac juče), ali kad ode nema više.
O tome bi mogao referat da se piše, ali mislim da je i ovo dovoljno.
A tek da ne pominjemo lutanja za naredne dane. Pa evo EC je u par navrata sad za ponedeljak davao i 100mm za Beograd, sad je potpuno suv. Nedelja čas stabilna, čas nestabilna. Povremeno se i za subotu pojave ozbiljne padavine za Banat. Znači situacija - ne zna se ko pije ko plaća.