Ja bih samo hteo u vezi ovog leta, da skrenem pažnju na nešto što smo kolega Ciklon i ja zajednički zaključili da je važilo za "skorašnja" leta.
Tiče se prvog letnjeg meseca, odnosno juna. Oblast od interesa je jugozapadno od nas, dakle obuhvata jug Sredozemlja i krajnji severni deo kontinentalne Afrike.
Ako se u junu (maltene od starta) podržava takva sinoptička situacija, koja omogućava odsecanja ciklona/visinsih ciklona ka Pirinejima, ili prosto "zapinjanja" ciklona sa Atlantika oko Britanije, sa dolinom ka Biskaju, ona će za posledicu imati nagomilavanje velike količine toplog, bolje reći vrelog vazduha u interesnoj oblasti. Kada se tako od starta tu formira taj vreli basen, jako ga je teško otarasiti se kako leto odmiče, svako i najmanje "šaltanje" na zapadni/južni režim strujanja sa lakoćom dovlači znatnu topotu na 850mb, ka nama (20°C, pa i više) čime je vrelo leto nemoguće izbeći. Čak smo imali i one situacija da izoterma od 20°C na visini naprosto nastane tu odma u našoj okolini, oko Otranta. To ti je ono kad se vrućina "utavori" što se kaže u nekoj oblasti.
Ove sezone smo, srećom za mene, bilo daleko od takve situacije.