Pa ne znam, ja kad prognoziram visinu snega obično dajem opsege (trudim se što manje) ili zaokružim na neku cifru. Ako su manje vrednosti, obično kažem 3-4cm ili 6-7cm, ali već preko toga 10-15cm ili 20-ak cm, 30-40cm. Sigurno da nikad nisam prognozirao da će u Beogradu pasti 17 ili 33cm.
edit: ili da napravimo opseg za grešku tipa tačan broj cm pogodjen 5 boda i onda na po 2 ili 3 cm 4,3,2...
Ovo sam i ja razmišljao, ali sigurno da se ne može gledati kao ista greška ako je neko prognozirao 0cm, a palo 5cm kao i kada je neko prognozirao 48cm, a palo 43cm. Zato sam mislio da se uvedu ti opsezi koji bi se povećavali sa očekivanom visinom snega.
Tvoj prvo predloženi sistem bodovanja bi imao smisla kada bismo bili sigurni da će svuda pasti 0-10cm i onda da se gađa tačna visina.
Ali sad kad su već u igri i veće visine, nema logike da neko kome se posrećilo da ubode 23cm dobije 3 poena više od nekoga ko je zaokružio na 20cm. Previše bi faktor sreće tu imao uticaja, jer na istoj livadi može u istom trenutku da se izmeri plus/minus 5cm pri većim visinama snega.
Dobro bi bilo da još neko napiše mišljenje, pa da vidimo šta je najbolje. Ja sam dao obrazloženje za ove opsege - da se umanji taj faktor sreće. Naravno, nemoguće je eliminisati faktor sreće, ali barem može da se umanji.
Takođe, ako neko ima sugestiju i da se koriguju predloženi opsezi, ne bi bilo loše.