Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1501957 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Meteo chat
« Odgovor #9800 poslato: 06. Februar 2021. u 19:12 »
Ovo je jedan od najbrutalnijeg zahlađenja koji sam video u životu, pogotovo u ne tako dalekom terminu.

Slažem se da bi ovo teško prošlo bež reakcije sredozemlja. Mislim da se već više puta desilo da se prvo nacrta suvo zahlađenje i onda kako se bliži termin krenu modeli da uvode ciklonsku aktivnost.  Obrnuto se retko kada viđa. Bitno da mi imamo prave sibirske hladnoće i par cm onda je dovoljno za zimsku idilu

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk
« Poslednja izmena: 06. Februar 2021. u 20:41 Joe »

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #9801 poslato: 06. Februar 2021. u 20:04 »
da ne malerisem, ali ocekujem u narednim danima da modeli uvedu kolko-toliko, snezne padavine , jer ovo , kako sad stvari stoje je nagli upad hladnoce, i meni, nema smisla da ne prodje bez neke cikloneze.. ako bi neki aktivniji clan imao pri ruci , slicne situacije prethodnih februarskih godina , u, smislu , modelarnih izlaza, bilo bi lepo i to analizirati :morning:

Van mreže Bart

« Odgovor #9802 poslato: 06. Februar 2021. u 20:09 »
Najbrutalnije zahladjenje koje se ja secam je bilo januara 2017. godine po visini i -22 i -23 ako se dobro secam, ako nisam nesto pomesao...
Kao sto risbo napisa ovo deluje bar nedelju dana da ce biti iznad nas...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #9803 poslato: 06. Februar 2021. u 20:35 »
Jel moze za nas neuke da se kaze o kojim minusima se prica ako bude taj brutalni scenario ?
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #9804 poslato: 06. Februar 2021. u 20:39 »
Za ciklonigenezu je rano još govoriti ali kojih 5cm bi mozda moglo da izvuce iz inicijalnog prodora i ciklone
Za posle videcemo ..

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #9805 poslato: 06. Februar 2021. u 20:44 »
Najbrutalnije zahladjenje koje se ja secam je bilo januara 2017. godine po visini i -22 i -23 ako se dobro secam, ako nisam nesto pomesao...
Kao sto risbo napisa ovo deluje bar nedelju dana da ce biti iznad nas...
Da i to je bilo jedno od nabrutalnijih koje sam video.
Prezimenjače ovakvo zahlađenje uz snežni pokrivač, smirivanje vetra i razvedravanje je - 20 kod nas lagano noću

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #9806 poslato: 06. Februar 2021. u 20:47 »
 ^^^^ Па од неких -3 до -7 Тмах дневне а ноћне зависи од ведрине итд
 ГЕМ делује најбоље, први је нешто уцртао, видећемо даље дал ће  још неко кренути тим путем  :) Али генерално сви дају неке мм али знатно мање.  Уосталом и 5 мм на минусу није лоше свакако, али надам се да то може доста боље :)

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #9807 poslato: 06. Februar 2021. u 20:50 »
 ^^  Uh vec mi krenula jeza  :zima . Dnevne bi bile podnosljive ali -20 plus je vec ozbiljnan problem .
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #9808 poslato: 06. Februar 2021. u 20:55 »
Sad kad bacih pogled na padavinske karte, EC deluje impresivno ali je suv k'o da se ne valja. Prosek daje nešto padavina , kao i GFS-ov makar za južni deo zemlje.

Jbg valjalo bi da bude bar 5-6mm padavina, jer taj suv sneg ako bi naknadno padao čim grane Sunce i pored ledare ima odma da nestane. Zato će onaj ko u četvrtak izvuče malo snega biti na konju.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

• **
« Odgovor #9809 poslato: 06. Februar 2021. u 21:03 »
Vetar bi bio NW  po EC to je uvek dobro po mene 70% više nego što nacrta EC  po automatizmu  i za veci deo grada je to dobro bilo naslje i na limanu uz takve postavke i preko 5 cm  za klisu neutralno  šanceve loše ali tamo niko ne živi.

Ja naravno ne bih imao problema sa tem još pride...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #9810 poslato: 06. Februar 2021. u 21:23 »
I dalje ostajem pri tome da je jako rano pisati o padavinama i potencijalnom ciklonu.
Bitna je hladnoca, bez nje nema snega a sada koliko ce ga biti je pitanje na koje nemamo odgovor.
Juznjaci ne brinite, vec sad znamo da kod vas ne moze ostati suvo a za sever je vec sve moguce.

Najgora stvar je kad se ovako 5-6-7 dana unapred crtaju silni centimetri i pocnemo da racunamo koliko ce ko imati, tada znam da nema nista od toga i da ce krenuti sve da se menja a ovako 'ladovina... :beach:

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #9811 poslato: 06. Februar 2021. u 21:44 »
Teško da može više hladnoće da se dovuče do naših krajeva, ako ovih -20°C nije dovoljno za reakciju onda  :confused:

Biće zanimljiva ta druga sedmica februara, počevši od ponedeljka  :comeon: a danas je i ravno 9 godina od prestanka delovanja ciklona koji će nam zauvek ostati u sećanju...
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Bart

« Odgovor #9812 poslato: 06. Februar 2021. u 21:50 »
Od +17 na -5 u cetvrtak po yr.no u Nisu

Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Erikzimski

• *
« Odgovor #9813 poslato: 06. Februar 2021. u 21:58 »
Bitno je da imamo ovu ovakvu hladnocu, stvarno su svi modeli vrlo hladni. Zadnji put kada su modeli bili ovako hladni je bilo u Januaru 2017. Minusi ce pogotovo biti jaki kad budu vedre i mirne noci, lako bi islo ispod -20C. Sto se padavina tice lomit ce se koplja jos par dana oko toga, ali kao sto su svi vec dosta puta pisali, na ovakvom minusu i par mm je dovoljno za dobar zimski ugodjaj. Znao sam da nas nece zima ostaviti tek tako, moralo se nesto desiti i za nas :grin:

Cijela ova situacija me nekako podsjeca na Februar 1985, i tada je u pocetku bilo nesto sve toplo i slabo (mislim samo na Februar, Januar je bio druga prica) ali je onda oko 10-tog ili 12-tog doslo do jakog zahladjenja pa je bilo zime sve do kraja mjeseca. Mislim da su malo slicni, ispravite me ako grijesim :)

Van mreže Johnny colchonero

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #9814 poslato: 06. Februar 2021. u 23:12 »
-20 i nize po visini je ponekad (zavisi kako se jos faktora poslozi) dovoljno i za mnogo vece minuse nego sto yr no trenutno crta(jedva ledeni dani i jednocifreni minimalci). Primer feb 2012 usao u arhivu gfs-a. 9.feb ni blizu ovakav minus po visini negde oko -10 -12, to jutro je bilo ispod -20 u velikom delu zemlje negde i hladnije. E sad vedra noc, hladna podloga, snezni pokrivac -20c po visini ako ostane 7 dana nad nama, moze to dosta nize da spusti i u prizemlju. Videcemo razvoj ove situacije.

Van mreže Demian

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #9815 poslato: 06. Februar 2021. u 23:27 »
ali za sada izgleda da ce hladjenje da bude suvo ili sa jako malo snega...ali ima dosta vremena do sada...ne znam ni da li je hladjenje sigurno ili i to moze da se promeni?

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #9816 poslato: 07. Februar 2021. u 00:39 »
Sigurno je,tu vise promene nema,iako mnogi misle da je moguce ukidanje hladnoce.Sigurica je jako zahladjenje.
Jedino ostaje pitanje gde ce i da li ce koliko snega pasti.Malo mi je nerealno da se ne stvori ciklon u srednjem ili juznom Jadranu.Mi na severu ne zelimo ciklon u Egejskom moru.
 I da,dovoljno je i 3 ili 4 cm suvog snega koji se zadrzi na svakoj podlozi za potpuni zimski ugodjaj.
« Poslednja izmena: 07. Februar 2021. u 01:09 man »
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #9817 poslato: 07. Februar 2021. u 07:12 »
Juuu ljudi kakva prognoza za Amsterdam. Znao sam čim ih je Kimi opsovao da ide strahota. Zatrpaće ih sneg, a posle ledeni dani do daljnjeg

• **
« Odgovor #9818 poslato: 07. Februar 2021. u 08:19 »
Ne mora ciklon nije ni 2017 god a sve mi liči na to

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #9819 poslato: 07. Februar 2021. u 10:19 »
Slažem se da bi ovo teško prošlo bež reakcije sredozemlja. Mislim da se već više puta desilo da se prvo nacrta suvo zahlađenje i onda kako se bliži termin krenu modeli da uvode ciklonsku aktivnost.  Obrnuto se retko kada viđa. Bitno da mi imamo prave sibirske hladnoće i par cm onda je dovoljno za zimsku idilu
Da da kolega Joe, ne može da prođe ovo zahlađenje bez akcije i reakcije sredozemlja. GFS je jutros pored GEM-a uveo sneg i to bi bilo svaki dan od 5 do 8 mm padavina, pa one iduće nedelje i krajem iste, ima baš ciklon lep na sigurnom minusu. Sinoć modeli nisu videli nikakve padavine, tek  po 1mm ili 3mm, sada jutros su to popeli na 5mm do 8mm, a hladnoća je povećana na -24C po visini po GEM-u. GFS-u,CFS-u... EC ide do -22C on je baš škrt sa padavinama. Onaj prodor u četvrtak bi trebao da uspori malo, što je i realno. Na mali priliv hladnoće, u sredu imamo ciklon, mislim da hladnoća došla sa alpa i aktivirala je ciklon u srednjoj  Italiji, koji nam donosi kišu u planinskim iznad 800m sneg,
E sad,a ima tu snega kada probije minus, samo što od sinoć je to sigurica za jug i istok, a i Banat je na granici. Kada se ciklon odmiče i ide preko zapada Rumunije, nema logike da nas to zaobiđe i ostane suvo. 

Moramo uzeti u obzir da je sredozemlje dosta mirno ove godine, i to bi trebalo da se probudi a okidač je tu. GFS je hladnoću poslao dosta na jugozapad sredozemlja, to je ne logično dase ne aktivira ništa. Dok sa druge strane AC iznad skandinavije pomeri se ka Islandu, i Britaniji i onaj ciklon koji bi se formirao u srednjem jadranu  ili pak u srednjoj Italiji  ako se AC pomeri malo mogli bi imati serijske ciklone sa obzirom koliko je na jugozapad otišla hladnoća sredozemlja, tu naravno ide odmah i manji minus, ali mnogo vlage i eto 2012 ponovo. Ima li takva solucija uvopšte šanse? Naravno da ima i po meni padavine odlučuje AC koliko se raširi po kontinentu.

Mora da dođe do neke korekcije do četvrtka. Ova hladnoća nije baš naivna i nisam je video u ovoj snazi od -24C na visini. Ako budu vedre noći imaće Sjenica i -41C, a niži krajevi od -17C do - 27C, a lokalno i više. Znam reći će duži je dan, no problem je što bi noći bile vedre, a preko dana aktivira se oblačnost kao kada su pljuskovi snega, i imamo malo toplote od sunca, a mraz bi stego samo tako, pakada odu opblaci pred vedru noć imamo dodatno hlađenje. Zato navijam za oblačno vreme i padavine, ali bi onda dnevne išle od -5C do -11C, a da je sunce bilo bi od -1C do -4C, dok bijutarnje ako je oblačno bile od -18C do -7C. Pratićemo situaciju i videti šta će se izroditi iz ovog? Ja verujem da će se do četvrtka ta hladnoća ublažiti dosta.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека