Slažem se da bi ovo teško prošlo bež reakcije sredozemlja. Mislim da se već više puta desilo da se prvo nacrta suvo zahlađenje i onda kako se bliži termin krenu modeli da uvode ciklonsku aktivnost. Obrnuto se retko kada viđa. Bitno da mi imamo prave sibirske hladnoće i par cm onda je dovoljno za zimsku idilu
Da da kolega Joe, ne može da prođe ovo zahlađenje bez akcije i reakcije sredozemlja. GFS je jutros pored GEM-a uveo sneg i to bi bilo svaki dan od 5 do 8 mm padavina, pa one iduće nedelje i krajem iste, ima baš ciklon lep na sigurnom minusu. Sinoć modeli nisu videli nikakve padavine, tek po 1mm ili 3mm, sada jutros su to popeli na 5mm do 8mm, a hladnoća je povećana na -24C po visini po GEM-u. GFS-u,CFS-u... EC ide do -22C on je baš škrt sa padavinama. Onaj prodor u četvrtak bi trebao da uspori malo, što je i realno. Na mali priliv hladnoće, u sredu imamo ciklon, mislim da hladnoća došla sa alpa i aktivirala je ciklon u srednjoj Italiji, koji nam donosi kišu u planinskim iznad 800m sneg,
E sad,a ima tu snega kada probije minus, samo što od sinoć je to sigurica za jug i istok, a i Banat je na granici. Kada se ciklon odmiče i ide preko zapada Rumunije, nema logike da nas to zaobiđe i ostane suvo.
Moramo uzeti u obzir da je sredozemlje dosta mirno ove godine, i to bi trebalo da se probudi a okidač je tu. GFS je hladnoću poslao dosta na jugozapad sredozemlja, to je ne logično dase ne aktivira ništa. Dok sa druge strane AC iznad skandinavije pomeri se ka Islandu, i Britaniji i onaj ciklon koji bi se formirao u srednjem jadranu ili pak u srednjoj Italiji ako se AC pomeri malo mogli bi imati serijske ciklone sa obzirom koliko je na jugozapad otišla hladnoća sredozemlja, tu naravno ide odmah i manji minus, ali mnogo vlage i eto 2012 ponovo. Ima li takva solucija uvopšte šanse? Naravno da ima i po meni padavine odlučuje AC koliko se raširi po kontinentu.
Mora da dođe do neke korekcije do četvrtka. Ova hladnoća nije baš naivna i nisam je video u ovoj snazi od -24C na visini. Ako budu vedre noći imaće Sjenica i -41C, a niži krajevi od -17C do - 27C, a lokalno i više. Znam reći će duži je dan, no problem je što bi noći bile vedre, a preko dana aktivira se oblačnost kao kada su pljuskovi snega, i imamo malo toplote od sunca, a mraz bi stego samo tako, pakada odu opblaci pred vedru noć imamo dodatno hlađenje. Zato navijam za oblačno vreme i padavine, ali bi onda dnevne išle od -5C do -11C, a da je sunce bilo bi od -1C do -4C, dok bijutarnje ako je oblačno bile od -18C do -7C. Pratićemo situaciju i videti šta će se izroditi iz ovog? Ja verujem da će se do četvrtka ta hladnoća ublažiti dosta.