Intenzitet od 2m za noć je,reklo bi se,nemoguć,ali ja to ne mogu tvrditi.Kao ni ljudi iz Ivanjice da je zaista toliko napadalo.Potrebni su dokazi,a sve dok ne osvanu materijalni ili pisani dokazi,ja u to neću poverovati.
To je ogromna količina zarobljene vode,verovatno zbog sabijanja i preko 150mm,a možda i 200mm.Ja ne znam da li uopšte tom brzinom,da za jednu noć kako ti kažeš,oblaci uopšte i mogu toliko brzo da se prazne kada su u pitantju snežne padavine.
100 % tacno garantujem,i apelujem da neko ko nije clan ovoga foruma,a neko ko moze neakko kroz neke arhive da dodje do slika ili snimaka(koji posotje) da se javi i ovde ih postavi(a moze i meni kroz pp i novcanu nadoknadu za te slike ili snimke iz 16 novembra ili 17og(Sledeci dan) 81 godine nudim dakle novac
,
pusti modele iz 81 i njihove prognoze i gde je trebalo najobilinjije padavine da budu,da li je moguce da to gledas i to na globalnim modelima. . .mislim nema svrhe. ..
Sve to sto si naveo je u prognozi a kako je izgledalo u stvarnosti to ne znamo. . .
Inace severoistoccno strujanje izuzetno pogoduje Ivanjici i tada dobija Ivanjica obilne padavine(otprilike i najvise u Srbiji)
Ne znam koje je bilo strujanje prosle godine u januaru kada je kod mene palo metar snega,ako te ne mrzi proveri ja nemam vremena. . . zakljucak je da retko koje strujanje Ivanjici ne odgovara. . .
Kada pogledamo Pozegu za taj grad je maksimalna kolicina 101mm i to juna 1999 sto znaci da je 16.11.'81. palo manje od 100mm kad ga nema u rekordu. I tu je Ivanjica morala da dobije 50-100 mm vise padavina od Pozege da bi imala 2 m snega.
Jako tesko je to zamisliti...
Evo linka RHMZ-a
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/moss_mreza.php
Ne mozes da [predis mikroklimu pozege i Ivanjice,ljudi to je 100 % tacno,nema coveka u Ivanjic koji se ne seca tog snega mislim onda cela Ivanjica laze i sviam se poklapaju price. . . mozda nije bilo 2m mozda je bilo 190 CM STO JE OPET VECINI iznad glave. .
Tesko je zamisliti da je prosle godine u januaru u Pozegi palo 30 do 40 cm snega a i Ivanjici vise nego duplo vise 1m pa se ipak dogodilo. . . Vidite da je Arilju na djurdjic 81 palo 1m snega a normalna je pojava da je u Ivanjici duplo veci nego u Arilju. . . a datumi se poklapaju. . .
Da dodak jedan statisticki podatak iz tog 16. novembra. Taj dan je u Zajecaru zabelezena najveca kolicina padavina od kada se vrse merenja a to je 83 mm. U Ivanjici je moralo da padne bar duplo vise vodenog taloga da bi bilo 2m snega.
Vrlo je lako moguce,tj logicno kada pogledate kolicinu padavina koju prima Iv i koju prima Zrenjanin polozaj ciklona i strujanje. . .
EDIT: To onda isto znaci da mojs majka laze koja je tada bila 1 godina srednje,sto menevredja,isto znaci da moja baba i deda lazu,a da neko licno poznaje moje roditelje i stare,sigurno ne bi tako pricao,jednostavno niko ovde nije fanatik da bi slagao za tako nesto,isvakog ovde boli uvo za sneg, i preko 1m snega je nesto so se desavalo u Ivanjici vise puta i noiko to ne pamti,ali 2 m snega je nesto sto je cela Ivanjica upamtila. . .