E da, Srbine koliko god ti pokušavao da objasniš da u Ivanjici nema smetova, varaš se! Možda ih nema u onom obliku kao kod mene
Evo je tvoja slika od prošle godine ...
Po ovome, domaćin iz ove kuće bi mogao da tvrdi da je 2012. godine bilo 150 cm snega!?
Ljubisa da ne citiram ceo komentar,ali hvala na glasu razuma,ali ipak moram da te razuverim tj da te uverim da u Ivanjici nema smetova,to nije smet toliki je bio sneg,ali taj prozor je u prizemlju kao i ovaj drugi ,na sledecoj slici se jasno vidi da u Ivajnici nije bilo smetova
jasno se vidi da je sneg svuda isti ali je bio dovoljno veliki da dodje do prozora(naravno bio je svega 1m)
to su ti prozori,jednostavno su nisko napravljeni. . .
redni BR 2
SNOWHUNTER Ne mogu a da se grohotom ne smejem i ako si ti tiloko strucan i sve ali grohotom da se ne smejem podacima koje si izneo i koji su navodno relevatni a to je da je u Ivanjici prosecan broj dana sa sneznim pokrivacem 57 i da neko mesto na severoistoku ima vise dana sa sneznim pokrivacem od Ivanjice,pa ispada da je sva okolina sneznija od ivanjice,ispada da se samo u Ivanjici u poslednjih 10 godina povecao broj dana sa sneznim pokrivacem a u svim ostalim predelima na balaknu smanjio,pre ce biti da su podaci netacni. . .
druga stvar u tim tvojim podacima za Ivanjicu stoji svaka treca godina(ni jedan podatak za 80te najsneznije godine),a sta ako su ove iksirane godine imale 150 dana sa sneznim pokrivacem onda bi konacan prosek bio 110 dana sa sneznim pokriavcem,recimo da je prosle zime u Ivanici zabelezeno 120 dana sa sneznim pokrivacem. .. pa i da ne zivim u Ivanjici 21 godinu ne bih poverovao u te podatke,a kamoli da poverujem u nesto sto znam da nije tacno jer zivim ovde. . . da ne ulazimo koliko su ta merenja relevantna. . . pogotovu kada se u obzir uzme sta su napisali o 81
moram da se smejem jer ovde zivim 21 godinu a secanje me dobro sluzi od 8 godine. . . Znaci sa tim "relevantnim podacima" o trajanju snega u Ivanjici, mozes da obrises pisaci sto
,jer ispada da i Pozega koja je siromasna snegom ima veci br dana od Ivanjice,da ne pricam o nekim mestima na isoku itd .. .
dakle to i nema mnogo veze sa 81 ali sam morao da ogovroim na besmislice. . .
TRECA STVAR
Ne znam da li Srbin i Rale znaju šta je intenzitet od 140cm-200cm za noć,ili 24h!?
Da li znaju ljudi iz Ivanjice kako izgleda takvo padanje snega?
Evo da postavim kako izgleda kada za 24h napada "samo" 70cm snega,pogledajte taj intenzitet snega!
Ovakav sneg su uzrokovali grmljavinski oblaci sa mora,jer je bilo pogodno strujanje da dodju do Zagreba i uslove ovako nešto.A uspeli su da izdrže do Zagreba jer je more relativno blizu,a i nema nekih orografskih prepreka što je i najbitnije.
ljudi iz Ivanjice znaju oni koji su doziveli 81 .. .
E sada ono sto ja znam jeste kako izgleda kada za jedan dan padne 1m snega,a to sto ti ne znas ne znaci da NIKO drugi ne zna,
evo kako je to izgedalo pa saznaj i ti ako se ne secas,bilo je cak prosle godine. . . nesto ne se secam da je bilo konvektivnih padavina,nesto se ne secam da je bilo grmljavine sto znaci d au slucaju Ivanjice to nije uslov vec je presudna mikroklima,i Ivanjica svoje najvece snezne padavina za razliku od cg ne dobija iz konvektivne oblacnosti vec iz nekih samo njoj poznatih uslova
dakle konvektive padavine nisu presudne,nije ih bilo ni 2009 ni 84 ni 81, ni najveci svetski strucnjaci se ne bi usudili da kazu da je nesto u meteorologiji nemoguce,kao neki clanovi foruma. . .
CETVRTA I KLJUCNA STVAR
NOVEMBAR 81 U IVANJICI
e ako se secate i clan foruma iz Arilja je potvrdio da je novembra 81 na Djurdjic u Arilju palo 1m snega i da je njegov otac bio na nekoj svadbi i da se sator srusio e sada da bi opet neki clanovi foruma shvatili sta je presudno ja moram da se vracam godinama u nazad. .
Da bi vi shavtili da blizina moru nije presudna da je Sjenica bliza moru da su pljevlja bliza moru od Ivanjice da su mnogi gradovi blizi moru ali je presudn amikrolokacija i mikroklima. . .
Vracajuci se 84 u Ivanjici 120 cm snega u svim okolnim mestima duplo manji(vise od zlatibora kopaonika sjenice 3 puta vise d pozege itd)
2009 februar u Ivanjic 85 cm snega u Arilju 30 cm snega u Pozegi 30 cm snega na Zlatiboru novih 30,40 cm snega u Sjeniici 30 cm novog snega,dakle u Ivanjici sneg duplo veci nego u svim okolnim mestima blizih ili udaljenijih od mora u odnosu na Ivanjici dakle po ko zna koji put kazem da to nije presudno vec je to tercijalna stvar kod velikih snegopada. . .
Najbliza 2012 januar 25. U Ivanjici 1m(100 cm snega) snega u isto vreme kod velikog snegopada u 20tak km udaljenom Arilju 30 cm sneag u Pozegi 30tak cm snega, na Zlatiboru 40 cm novog,u Sjenici 40 cm novog snega
Jos jednom presudjuje mikroklima
Ivanjica u poredjenju sa drugom gradovima u isto vreme
dok je u Ivanjici bilo ovako
u kragujecu koji je dobio ogorman snegopad je bilo ovako
I sada da nije foruma da nismo u 21 veku,neko bi za 30 godina rekao ne moguce da je U Ivanjcii bilo 1m snega a da u isto vreme u modrici u bosni nije bilo ni 1cm snega ali je bilo tako
evo Ivanjice
U iSTO VREME 20 KM UDALJENO Arilje
Brus na kopaoniku
okolina bg-a u isto vreme
E dakle da opet ne ispadne nesto da dokazujem,kroz slike sam dao cist primer koliko je mikroklima bitna i koliko je blizina moru manje relevantna stvar od mikrolokacije,dakle kod velikih snegopad aej uvek ovakav slucaj,jer jednom je slucajnost,drugi put je sreca a treci put vec postaje pravilo. . .
Dakle da Ivanjiac dobija duplo veci sneg od okoline i planina i to minimum duplo nije slucajnost vec je uvek tako,jer tako je bilo i 2012 i 2009 i 1984 i par puta dok sam bio manji,i uvek uvek je tako,a kroz sliek sam morao da objasnim da bi shvatili
E sada poenta je da ako su vec mnogi potvrdili da je tako bilo u Ivanjic novembra 81,i ako je clan foruma iz ARILJA potvrdio da je isti dan istog meseca i iste godine u Arilju bilo 1m snega,onda je sasvim logicno da je u Ivanjici bilo citavih 2m ma koliko nemoguce izgledalo presedani su moguci
EDIT: Izvinjavam se na gramatickim i slovnim greskam ali sam u brzini kucao. . .