Mislim to sam lupio 100ali prosle godine je bilo 120 dana. .
E sada i ova 64 dana su realnija od nekih 50-tak koje ste prvo pominjali i ispadalo je da Pozega ima vise dana sa snegom nego Iv. . . ali opet moram da sumnjam i uvek cu sumnjati jer ljudi svoj posao na takvim mestima obavljaju krajnje neodgovorno. . .
Najbitnija stvar je ta da (sada moram da se vratim) Orjen ima manje dana sa sneznim pokrivacem nego kopaonik,a zna se ko je daleko snezniji. ..
Ivanjica nikada skoro nema magle,zimi je toplija i od Pozege i x puta se desavalo da U Pozegi padne duplo manji sneg a da se duze odrzi zbog magle.. . ali ipak prosecno Pozega ima manje dana sa sneznim pokrivacem. . .
dakle kada se uporede kolicine snega koje padnu u Ivanjici i Pozegi sa brojem dana koji sneg ostaje na tlu dolazi do ogromnih razlika,to je posledica dve mikroklime(kotlinske) i Ivanjicke. . .
Ivanjica i prima mnogo vise padavina zimi od Sjenice i godisnje ali zbog Sjenicke nadmorske visine i mikroklime visoravni tamo se daleko vise zadrzava nego u Ivanjici. . .
Poenta je da prosecan broj dana sa sneznim pokrivacem nema nikakve veze sa time koliko moze da padne snega u nekom kraju,ja sam i pricao da dok sam bio manji u novembru je bila redovna pojava da po 3 puta padne sneg od 30 cm i da se otopi za 2 dana, da se skroz istopi, pa ponovo padne i ponovo se brzo otopi. . .
Sve je pocelo sa 81 godinom i pricom o tome,koliko je snezan neki kraj(ako si strucnjak ) slozices se da to nema nikakve veze sa zadrzavanjem snega na tlu,na koji utice temperatura(koja je zimi u Ivanjici daleko visa od okoline,ali samo u inverznim i vedrim,ili vetrovitim danima,zbog nedostatka inverzije,koju imaju druga niza mesta). . . ako ti nije problem izvadi prosek broja dana u Ivanjici sa pojavom magle. . ?
Mada sumnjam i u ovoj podatak(opet je realniji nego predhodni) ali kazem to nije presudno u tome koliko je neki kraj snezan,jer bi onda ispalo da je kopaonik snezniji od Orjena. .
I ponovicu jos jedno na djurdjic 81 u Ivanjici je palo gotovo 2 m snega za 24h to je 100 % pronacicu slike,a sada vec ima i vise potvrda moje price,nisam sam
84' 120 cm 2009' 85 cm 2012' 100 cm , niedno mesto u okrozenju ne moze da se poredi po visini snega sa Ivanjicom,ni planine ni zlatibor ni sjenica(ne govorim o broju dana) a iste godine su dokaz da kod takvih snegopada Ivanjica pokupi duplo vise snega od svih okolnih mesta vec sam navodio primere,tako da je 81" u Arilju bilo 1m u Ivanjici je bilo gotovo 2 m ali preko 1,6 m sigurno. . .
Prica je pocela o 81,ja bih da se vratim na to,ovo donekle ima veze ali nije ni blizu presudno o utvrdjivanju istinitosti 81 godine
edit: A kako da ne sumnjam i u podatke o broju dana sneznim pokrivace,kada su zvanicni podaci da je 81 godine u Ivanjici bilo max 80 cm snega. . . . Kada i ako uz pomoc nekoga nabavim slike iz tog perioda koje postoje,sumnjaces i ti u podatke i vise ces verovati obicnim ljudima
jedni govore prosek 50 i kusur drugi podaci 64 ,mozda ima i trecih,jbg sumnja je osnovana