Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1513027 puta)

Van mreže Dare027

• *
  • Starost: 36
Odg: Meteo chat
« Odgovor #2300 poslato: 06. Januar 2017. u 10:21 »
Trebalo bi neko na to da im skrene pažnju...

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #2301 poslato: 06. Januar 2017. u 10:34 »
B92: Smetovi od 2m, zaustavljen saobraćaj na auto-putu BG-Niš http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=01&dd=06&nav_category=12&nav_id=1217532

Van mreže sale pn

« Odgovor #2302 poslato: 06. Januar 2017. u 10:50 »

Van mreže Dare027

• *
« Odgovor #2303 poslato: 06. Januar 2017. u 10:50 »
Sad će spasioc sa helihopterom i kamerama. :comeon:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #2304 poslato: 06. Januar 2017. u 11:08 »
 ^^
Ova vest je ozbiljna i mislim da nema mesta sarkazmu.

Sto se tice smetova nazalost moglo se i ocekivati tako nesto, snezne padavine uz ovako jak vetar lako naprave haos na putevima.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #2305 poslato: 06. Januar 2017. u 11:17 »
U vezi par komentara da neki website objavljuje prognoze koje su možda pisane na ovom forumu:

spomenuti website uopšte ne pratim pa nisam merodavan da komentarišem u vezi tog sajta ali svakako znam da pojedini novinari ili urednici nekih sajtova žele da imaju prognozu vremena ali da za nju ne plate ništa pa se tako "snalaze" na razne načine.
Poznat je i slučaj da jedna gledana TV stanica (ili je makar do pre nekoliko godina bila dosta gledana) dugo nije preuzimala prognozu vremena ni od koga (misleći na RHMZ ili par privatnih kompanija koje rade na našem tržištu) i prognozu su pravili tako što njihov novinar (potpuno nestručan za meteorologiju) pogleda dva (2!) website-a i "sklepa" prognozu za Srbiju i okolne zemlje. Neću da napišem koja je TV stanica u pitanju ali mali nagoveštaj je da su imali standardnu najavu sa "sada da pogledamo vreme u regionu", pa potom "evo i prognoziranih maksimalnih temperatura" koje čita jednoličan, "dosadan" glas -makar su taj snimak mogli bolje da naprave.
Moj posao ni na koji način nije vezan za prognozu vremena za naše tržište ali od prijatelja čiji posao jeste direktno vezan za prethodno spomenuto znam za situaciju koju sam naveo kao i za razne druge - npr. novinar iz neke redakcije pozove telefonom da pita za prognozu (umesto zvaničnog "kanala" i pisane forme), potom to čuje (nebitno da li od RHMZa koji i dalje ima javni, "otvoren" telefon za pitanja u vezi prognoze, ili od 2-3 privatne "meteo-firme") i onda napravi svoju priču (pola izmeni ili smanji ili preuveliča) i naravno stavi neki pompezan naslov koji uopšte nije u skladu sa prognozom koja mu je saopštena ali "naslov prodaje novine" tj. privlači pažnju...

Što se tiče aktuelne meteo-situacije, poželjno je da se izdaju neophodna upozorenja i obaveštenja nebitno da li to radi institucija ili firma čija je to osnovna ili pretežna delatnost ili to pišu ljudi dobre volje (kao ovde na forumu), iskusni u tome, na osnovu detaljno analizirane situacije. Svakako da već danas ima ljudi u nekim delovima Srbije kojima će vremenske prilike doneti ozbiljne probleme a ne radost zbog snega, vetra i "debelog" minusa...

Van mreže Gaara

• **
« Odgovor #2306 poslato: 06. Januar 2017. u 11:37 »
Najgore je što kad izmenjaju prognozu i promaše, posle ljudi krive meteorologe koji nemaju veze sa njhovim pisanijama  :rools:

Van mreže Dare027

• *
« Odgovor #2307 poslato: 06. Januar 2017. u 11:53 »
^^
Ova vest je ozbiljna i mislim da nema mesta sarkazmu.

Sto se tice smetova nazalost moglo se i ocekivati tako nesto, snezne padavine uz ovako jak vetar lako naprave haos na putevima.
Komentar je bio na zatvoren auto put a ne na ove zavejane ljude...mada mi se i ovo čini da je vest sa isfingiranim happyend-om.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #2308 poslato: 06. Januar 2017. u 18:03 »
Upravo tako,svuda hoce samo Bg obilazi,cini mi se nekad da je Bg povremeno i najvise snega dobijao ali sada zadnjih godina obilazi ko kisa oko Kg-a  :grin:

Znao je Beograd i za bolje dane (zime)!  :D Sećam se da se do 2012. govorilo na forumu kako se Beograd najčešće dobro "ovajdi" od skoro svakog ciklona koji je donosio snežne padavine (tako je i bilo otprilike).  :grin:  Ali eto, došla teška vremena i za ljubitelje snega iz prestonice. Možda nastavak zime nešto bolje donese.  :)

Sticao sam i ja takav utisak. U Beograd sam stigao 2008. godine na studije, a pre toga nisam toliko do detalja bio upoznat sa mikroklimatskim karakteristikama glavnog grada. Sve što sam znao po pitanju snega je da ga svake zime u Beogradu bude, makar u par navrata, i to mi je bilo dovoljno, s obzirom da sam ga u Baru doživeo par puta u životu. :D

A onda od te zime 2008/2009 do 2012/2013 (dakle, pet godina za redom) svake zime je bilo barem par situacija sa obilnim snegom u Beogradu (tu računam 20cm i više) i kod svake od tih situacija Beograd je bio pri vrhu liste sa visinom snega, ako ne i na samom vrhu kad su niži predeli u pitanju. A u mnogim od tih situacija, bilo je gradova koji su ostajali bez snega, pa čak i obližnji gradovi kao Novi Sad npr. A u istom tom periodu ne sećam se mnogo situacija da je Beograd prošao sa jako malo ili nimalo snega, a da je negde drugo u nižim predelima palo 10cm i više.
I onda sam stekao utisak da Beograd generalno prolazi sa snegom, bolje od većine nižih predela.

I tako dođe zima 2013/2014 i od nje sve krenu naopako. Pogotovo je ekstremna u tom smislu bila pretodna, koja je imala prilično snežan januar južnije. Taj niz će morati kad-tad da se prekine.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže risbo gr

« Odgovor #2309 poslato: 06. Januar 2017. u 18:15 »
 ^^ Dobre si podatke naveo  :tu: Prisecam se posto se nisam selio odavde da se cesto i pre tih godina koje si spomenuo dogadjalo slicno.Na pr: Januar 1998-Bg 40cm,moje mesto 49cm,Novi sad nekih 20ak,jug tada nista cak i visi predeli.. I kasnijih godina se desilo recimo da mi rodbina dodje na slavu Sv.Nikolu iz Jagodine,tamo nista a ovde 30cm..
Dakle Bg nije bas za dzabe dobio to ime ali jednostavno ne pogadjaju se situacije zadnjih godina i to je to  :grin: Mladji clanovi se ne secaju ili ne pamte te zime pa verovatno imaju utisak kako je ovaj grad maler za sneg  :D

Van mreže Bart

« Odgovor #2310 poslato: 06. Januar 2017. u 18:17 »
Gde me nadje  ;) Rado cu postaviti kvote, mora se dugogodisnje kladionicarsko iskustvo negde iskoristiti kad vec tiketi ne prolaze u poslednje vreme  :grin:
Sto se tice novih clanova meni nije jasno sto im kazem nesto i oni bre nista ne vide i ne cuju i ne shvataju... I reko sam da je covek banovan sa komsijskog foruma i poprilicno direktnog i konkretnog objasnjenja i nista...Ali ajde, ja li cu se nerviram zbog virtuelnih stvari...  ;) Vazno je zabaviti se i nauciti i druziti se iako je ovako virtuelno   :D

Morao bih da odvojim severni i juzni deo zemlje i da uporedim sa svakom zimom...Kao u tenisu nema X tj nereseno. U slucaju prekida meca tj. smaka sveta racuna se kvota 1.  :pleasantry:

Sever
1. 16/17:15/16    1.05    14
2. 16/17: 14/15   1.25    5
3. 16/17: 13/14    1.5     3
4. 16/17: 12/13   1.85:  1:85

Jug
5. 16/17:15/16    1.4    3.5
6. 16/17: 14/15   1.35    3.8
7. 16/17: 13/14   1.28    4.25
8. 16/17: 12/13   1.65   2.45

Ovo je moja procena i na brzinu sam pregledao godisnjake a nesto i na osnovu secanja pa mozda sam nesto zaboravio, znaci nije neka detaljna analiza, u obzir uzeti su sledeci kriterijumi: sneg i hladnoca ali uzeta u obzir i prognoza za sledecih 10-15 dana koja ne obecava...Iskreno gledao sam Bg i Nis pa na osnovu toga odredjivao kvoze za sever i jug...Slobodno mozete dati neku sugestiju itd....  ;) Ovo su sastavljene kvote iskljucivo zbog zabave  :grin:

Ko je igrao sve keceve na jug...Moze slobodno da podigne pare i pre kraja... Neka se obrati clanu risbogr kod njega su pare tako da i on vrsi isplate   :laugh: ;)
Sto se tice severa mora se sacekati do kraja utakmica  :)

Dobro ovo je bila sala a sad ozbiljno... Od BKR ste postali BSR... Opet se salim uvek je malo humora dobrodoslo  ;)
Bice prilika gde ce Bg bolje proci a onda cemo mi sa juga kukati na vas sve se dovede manje vise u neku ravnotezu...  Kaze Nedeljko bice jos 3 ledena talasa do marta pa eto prilike da se ispravi ako tako bude... I ja bih voleo da cela zemlja dobije slican snezni pokrivac ali sta je tu je... E sad da me ovi sa juga posle ne ubiju da kazu ti si izbaksuzirao bolje da cutim  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže risbo gr

« Odgovor #2311 poslato: 06. Januar 2017. u 18:28 »
 ^^ Hahahahahah a setio si se kvota  :D A kome ja da se obratim ako prodje i sever  :grin: Nismo precizirali dokle je sever a dokle jug. Ako delimo na pola onda bi to bilo do Kg-a  :) A da sledece zime kada budes pravio kvote ne bude zabune,podelis Istok,Zapad,Sever,Jug i Centrala  ;) Umesto isplata kompezovacemo @Bart i ja jednim sklapanjem tiketa sa nekom odredjenom kvotom  :grin:
Naravno ovo je sve zabavnog karaktera  :tu:

Van mreže Bart

« Odgovor #2312 poslato: 06. Januar 2017. u 19:33 »
 ^^  Pa ti sam uzmi ako prodjes :grin:  ;) Granica Kg a gleda se celokupan utisak za sever i za jug... Jel mislis meteo tiket ili pravi sportski tiket? Ne idu mi sportski u poslednje vreme i gledam dobitak da bude veci i tako se stalno pogubim  i puknem  :)
Hteo sam pred ovaj sneg da postavim sledece granica al zaboravi iskreno  :)
Bg 5.5
Novi Sad 3.5
Nis 23.5
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #2313 poslato: 06. Januar 2017. u 22:05 »
Јаоооо куку лелееее!!! код мене метар снега,дува ветар и има сметова од по 2 метра а и даље пада.Читав дан сам чистио снег,кичма ми пукла а у себи сам имао само једну жељу,да се домогнем певала бар једном снегољупцу са форума,само малкице да га придавим :ranting:...температура -10
^^  :grin:  :rotf:

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2314 poslato: 06. Januar 2017. u 22:15 »
 :grin: :rotf:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #2315 poslato: 06. Januar 2017. u 22:35 »
^^  Pa ti sam uzmi ako prodjes :grin:  ;) Granica Kg a gleda se celokupan utisak za sever i za jug... Jel mislis meteo tiket ili pravi sportski tiket? Ne idu mi sportski u poslednje vreme i gledam dobitak da bude veci i tako se stalno pogubim  i puknem  :)
Hteo sam pred ovaj sneg da postavim sledece granica al zaboravi iskreno  :)
Bg 5.5
Novi Sad 3.5
Nis 23.5

^^

Opaaa, ušo + za NS.   :D

Jedna replika Milošu. Ja otkad pratim aktuelne vremenske prilike na ovom području ne sećam se da je Novi Sad ostao bez snega, a da je Beograd dobio 20+cm.  Možda grešim, sećanje je varljiva stvar.  :confused: 

Mada mislim da je suludo poređenje gradova jer se ustvari porede meteorološke stanice, a ne gradski centri, što je isto bitno napomenuti.
Ja na osnovu meteorološke stanice u NS ne mogu ništa da zaključim o mikroklimi. Kladim se da nekad leti pokazuje i 5 stepeni nižu temp nego gradsko jezgro.
Novi Beograd i Novi Sad su bolji za poređenje zbog istih nadmorskih visina. Često i viši delovi grada Novog Sada (Sremska Kamenica) dobiju više snega nego NBG, a BG dobije zvanično više nego NS  :grin: Pretpostavljam da si svoje zaključke doneo na osnovu stanice na Vračaru koja je >50m na većoj nadmorskoj visini nego stanica na Šančevima.
Sjedne strane je suludo porediti dva grada na osnovu jedne tačke merenja u jednom i jedne tačke merenja u drugom gradu, a opet kako drugačije?
Jedna firma iz Novog Sad je pokrenula projekat u kome želi da ima meteorološke stanice raspoređene na desetak lokacija po gradu. Voleo bih da to završe. Tek tada bi videli koliko razlike ima samo između delova grada, a kamoli 100km dalje.

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #2316 poslato: 06. Januar 2017. u 23:01 »
 ^^

Joe, kada je u pitanju poređenje Novog Beograda i Novog Sada, mora se pre svega uzeti u obzir ne tako mala prostorna distanca između tih lokacija (65-70 km vazdušnom linijom). Za tu razliku u količini snega koja je vezana za razliku u nadmorskoj visini, treba porediti lokacije koje su na znatno manjim udaljenostima. Jer, u slučaju malo veće razdaljine, sasvim često zna da bude velika razlika i u količini padavina (hipotetički zamisli da jače snežne padavine "dobace" npr. do Inđije). Čini mi se da je Miloš pre "gađao" takvu neku poentu, i da je takvih slučajeva bilo u zimama koje je pominjao.

Drugo, ta priča o značaju razlike u nadmorskoj visini na prostoru Beograda (koja i nije toliko velika između NBGa i Vračara - iznosi oko 55 m), "pije vodu" samo onda kada su temperature baš granične (bivalo je i takvih situacija, ne kažem). Na temperaturama makar malo ispod 0°C ta razlika nije presudna, pa količina snega koja padne na širem području grada je slična - nevezano za nadmorsku visinu. Iz prostog razloga što je slična i količina padavina.

Pritom, nije stanica na Vračaru baš reprezent viših delova grada. Po nadmorskoj visini je dosta bliža NBG-u nego najvišim delovima beogradskih brda, npr. Košutnjaka ili Zvezdare.

« Poslednja izmena: 06. Januar 2017. u 23:28 Srks »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #2317 poslato: 07. Januar 2017. u 00:13 »
 ^^

Jasno je sve to i u pravu si, ali mislim da nisi najbolje razumeo šta sam želeo da kažem. Lično sam jednu celu zimu živeo kod Ušća na Novom Beogradu, a Beograd vrlo dobro poznajem jer sam živeo službeno na više lokacija u iznajmljenim stanovima. Te zime sam svaki dan vozio na relacijia Karaburma, Centar, Dedinje, Banjica, Zemun, Ušće, a vikendom se vraćao za NS. Znam koliko sam snega imao na NBG, a koliko su zvanična merenja pokazivala. Pa čak i na Topčiderskom brdu se dešavalo te zime da bude 10cm više snega. Vračar koji je 50m više nije uopšte malo u graničnim situacijama. Novi Beograd je često imao skoro identično snega kao NS, a ako se pogledaju tada merenja ispada da je Beograd imao dosta više snega nego NS. Naravno govorim samo o tih par slučajeva koje sam doživeo. Glupo je napominjati da nije uvek tako.

Upravo sam govorio o promenama snežnog pokrivača na osnovu promene geografske širine i probao da izjednačim nadmorske visine. Upravo je zbog toga Novi Beograd mnogo bolji za poređenje sa NS. Imamo sličnu prostornu distancu i istu nadmorsku visinu.

Elem, i dalje tvrdim da se nikad nije desilo da Vraćar ima 20+cm snega, a Rimski Šančevi u NS 0cm, što je bila replika ustvari na konstataciju da se to desilo.
« Poslednja izmena: 07. Januar 2017. u 00:25 Joe »

Van mreže Bart

« Odgovor #2318 poslato: 07. Januar 2017. u 00:42 »
Rekord za NS je -28.8 iz 23.01.1963.
Teško da će biti napadnut ikada, a kamoli od ovog prodora.

Bili ste blizu novog rekorda 9.2.2012 sa -28.7C

Evo u reanalizi kako izgleda taj 23.1.1963.godine

Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #2319 poslato: 07. Januar 2017. u 00:47 »
Uh još jedan dokaz koliko je sećanje škakljiva stvar. Hvala ti na ovim informacijama i mapama.