Na žalost ,dobro sam informisan .Drugo ,bavim se poljoprivredom i vidim kakvo je stanje u ataru na području Severnog Banata.Ne može se videti barica u najnižim delovima atara .Gde su dolje i depresije u ovo doba godine ima vode a sada je suvo.
Ne razumem zbog čega ljudi teško prihvataju kada im se kaže da to što govore ili rade nije sasvim dobro.
Gotovo svaki mesec tokom prošle godine je bio sa padavinama iznad proseka, i sada, čim nastupi period sa manje padavina, kreće kuknjava da će suša i da jeste suša, a ja sam okačio kartu sa sajta RHMZa koja govori da u proseku na teritoriji Srbije ima oko 130 mm vodenog taloga zarobljenog između čestica zemlje u zapremini od 1m3, ako je RHMZ tako radio merenja. Malo li je? Pritom treba imati u vidu da je to količina vode koja nije otišla gravitacijom, već stoji.
Možda se ne bavim poljoprivredom, ali studiram molekularnu biologiju i fiziologiju, tako da otprilike mogu objektivno da razgraničim istine od besmislica u ovoj oblasti.
Dakle, moraju da budu bare i lokve po poljima da bi se reklo da je idealna vlaga sa zemljištem? Mi ne gajimo pirinač na tim poljima.
Moje skromno znanje mi govori da voda u polju znači da je zemljište prezasićeno, slabo aerisano, pa je time i smanjena apsorpcija mineralnih materija putem osmoze, pa je kultura dovedena u stanje fiziološke suše. Pored toga, čini mi se da u kombinaciji prezasićenog zemljišta i temperatura nedovoljno visokih da voda ispari iz zemljišta, ili sa zemljišta, ako govorimo o tim lokvama, dovodi do povećanja broja vodoničnih verza među molekulima vode, čime se difuzija usporava. O parazitima u ovakvim uslovima koji koji slabe zdravlje biljke i da ne govorim.
Uglavnom, ne pada mi na pamet da više pišem bilo šta na ovu temu, jer verovatno večinu i ne zanima. Onaj ko misli da je suša, neka misli. Takođe, onaj ko misli da će prihodi biti dobri ako pada dvesta litara svakog meseca, neka misli tako, kao i da su padavine i temperatura najbitnije stavke u poljoprivredi.
Nedavno sam gledao emisiju gazda Rajko, gde je došla gospođa da dijagnostikuje eventualne bolesti kod zasada cveća porodice koja se tim poslom bavi. Svi su bili nasmejani, očekujući da će sve proći sa najboljim ocenama, ali neznajne ljudi koji se tim poslom bave je isplivalo na površinu. Kod većine posmatranih sadnica je bilo nekih problema, jer se briga vodila na pogrešan način.