Ja sam u potpunosti pogresio termin, naravno, da sam mislio na karakteristican oblik udice, potkovice (ili kako vec kome lici
), tako da si dobro pretpostavio. Umor je ucinio svoje, a bogami i brzina u kojoj sam sve pisao u zelji da konacno odem na spavanje. Inace, hvala ti svakako sto si mi skrenuo paznju na moju gresku jer ne bi bilo u redu da ostane onako napisano u aktuelnim.
Tako da "hook echo" je ono na sta sam mislio, a izleteo se pa napisao nesto sasvim drugo.
Bice to ispravljeno danas u toku dana, nadam se.
I da, naravno da to nije garancija da ce doci do icega, tj. da ce doci do nastanka funnela ili upravo tornada, ali je svakako najava za moguci razvoj istog, pa barem i u pocetnom stadijumu. I kada supercelija ima takav odraz na radaru sigurno da treba obratiti paznju na nju. Siguran sam da se u SAD-u cesto i preskacu ovakve suercelije jer su svakako zanimljivije one sa vise rotacije u sebi, u onim potencijalnijim danima, ali to, takodje ne znaci da se iz ovakve supercelije ne moze spustiti funnel barem, koji svakako nece biti niti priblizno zanimljiv za pracenje po Americi, ali kod nas je vec druga prica. A gledano sa moje tacke gledista, delovalo je da ima dovoljno rotacije u oblacima, posebno u tom delu koji se vidi na slici, a koji se, kasnije dodatno "spustio" jos nize, nije garancija, znam, ali mi je delovalo da je vrlo moguce da dodje do razvoja barem funnela. Svi oni koji prate oluje po SAD-u su vec, verujem utrenirani i znaju sta da traze kada naidju na superceliju, znaju koji deo oblaka da gledaju, ako zele da vide da li ima naznaka za tornado.
Upravo taj hook se moze prepoznati u oblaku i bez koriscenja radara ukoliko se nadjes na pravom mestu u pravo vreme, ali sta ja tebi to pisem, znas to i sam. Kad smo kod toga, uvek sa posebnim interesovanjem ispratim tvoje reportaze koje su sjajne.
Dakle, nije hook garancija da ce biti tornada, ali garncija za povecanu mogucnost za isti svakako jeste.
Pozdrav, i hvala ti jos jednom na ukazanoj gresci, nisam video da li si i ti moderator u aktuelnim, pa da ispravis tu gresku, posto je to sada van moje moci. U svakom slucaju, neko ce vec ispraviti, umesto bow echo svakako sam mislio na hook echo.
EDIT: Ispravljena je greska. Hvala Srdjanu sto je ispravio, i hvala Pavlovicu sto je ukazao na gresku.