2 stvari samo da napisem, o stvarima oko 10.8. kod nas i u svetu. Ovo je da napomenem samo moje neko razmisljanje,
Nisam bas potpuno ubedjen u to zahladjenje(u stvari kratkotrajno mozda, ali vidim da se prica u summerkilleru, bar majstoric) iz par razloga. Prvi je sto je Kimi naveo nepostojanje AC nad Azorima i ciklon zakopan oko Britanije, a drugi je sto imamo trenutno mesta na severnoj polulopti prognozirana prilicno hladna u narednom periodu. To su SAD, Arktik i Himalaji. Evo primer SAD za period od 29.7. do 8.8 (samo da napomenem da je trenutno stanje znaci od 1.8 do 10.8 jos malo rasprostanjenija hladnoca i za 1-2 jos hladnije)
https://pbs.twimg.com/media/DGDp9nFXsAA53Eb.jpgArktik je prognoziran sa par malo jacih negativnih anomalija, nego sto je to uobicajeno, ili ce bar te anomalije zauzeti gotovo ceo okean na par dana, a ne samo CAB region(Central Arctic Basin) kao sto je inace slucaj.
Dalje, Himalaji(cini mi se da su Himalaji u pitanju posto je tesko na EC-ovoj karti anomalija za celu poluloptu razaznati geografske granice kad je sve "obojeno" u crveno ili plavo) su prognozirani da budu debelo ispod proseka uz neverovatnu konstantnost u narednoh 10 dana po EC-u, koju cu pokazati slikama kad zavrsim tekst. Sad posto ce se po svemu sudeci i Antarktik vratiti u "minus' za nekoliko dana, a i naravno hladnocu u celom tom pojasu u Atlantiku oko ciklona, ne mogu da zamislim da ce kod nas doci do neke promene dok god bar jedna od te 3-4 stvari(osim Antarkika on je nevazan) se ne promeni, inace bi nas to vratilo na nivo 1981-2010 a to nismo videli odavno, a uz tople okeane nerealno je ocekivati tako nesto. Naravno vrlo je realno da jedna stvar povuce npr da otopljenje u SAD pogura i promeni putanju ciklona i gurne sveziji vazduh ka centralnoj Evropi. Problem je kao sto Kimi kaze te stvari znaju malo duze da se zadrze, bar otkad ja pratim forum, (primer, prosla jesen, prosli i pretprosli decembar, ovo leto itd.), a ovog leta je pocelo od samog pocetka i jos ucek traje.
Jos jedna stvar, ustvari vise je pitanje, znam da nije zima i da ovo nije primarna stvar ali kad pogledamo AO index ovog leta
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao.sprd2.gifZimi bih dosao do lakog zakljucka koji donekle objasnjava ovu situaciju ovog leta, ali ne znam da li leti vazi isto pravilo . Od pocetka juna AO index je pozitivan. Sto znaci 1. zonalno strujanje 2. konstantno hladnu severnu Evropu vec nekoliko meseci(mahom Skandinaviju) 3. onemogucavanje Azorcu da se uzdigne.
Naravno mozda dodje do upada fronta na par dana ali posle se vracamo na staro
I za kraj te karte oko Himalaja za 4.8 8.8 i 11.8. Meni fascinantno kako hladnoca budu bukvalno cementirana na istom mestu od prvog do poslednje dana prognoze (bez oscilacija tipa nestane pa se vrati za par dana) uz jako mala geografska pomeranja.
Pozdrav svima jos jednom i izvinite na ovako dugackom tekstu ovo je bilo samo moje pocetnicko i laicko zapazanje ovog leta.