Evo jednog teksta kako se meri temperatura koja kasnije bude zvanicna... Nije ovo samo za Sofronija vec za sve koji ne znaju kako se meri zvanicna ili mere na suncu pa kazu kako ima 77 stepeni a ne 39 kao sto javljaju... Dakle automatske na sajtu rhmz-a su tu smo informativno, da vidimo otprilike podatke na 10min, i ja ne znam da li imaju jos neku ulogu... Poy
https://www.weather2umbrella.com/meteo-reports/w2u-met-office-20170803-srbija-beograd-kako-se-meri-temperatura-vazduha-1501739689/
Sto se mene tice, vrlo dobro znam kako sve to izgleda, mogu da te vodim od kucice do kucice u palanackoj stanici da ti pokazem gde je sta, da vidis prizemlje, sobu za dezurnog, osmatracnicu itd. Nekad (osamdesetih) je bio smer za meteorologa u hemijsko-tehnoloskoj skoli koja se nalazi vrlo blizu rhmz stanice. A vodali su nas kao srednjoskolce svuda na tzv praksu po nedelju dana u svakom tromesecju. Obavezni deo geografije u srednjoj je bilo upoznavanje sa svim tim instrumentima. Da ne pominjem da sam u kasnijim godinama poslom vrlo cesto bio u kontaktu sa njima i znam ponaosob ko je tamo radio do 2004. Ne znam za period posle.
Bolji link o merenjima, stivensonovom zaklonu itd imas ovde:
http://www.weather-climate.org.uk/05.php sa ilustracijama kako koji merni instrument izgleda i objasnjenjima.
Moja poenta je bila potpuno drugacija, a i ja sam u zurbi napisao ali dobro. Sustina je da ams podaci JESU informativnog karaktera, ali da nigde ne pise da to jesu. Kada neko vidi odrdjenju temperaturu na sajtu, kaze Ufff, i posle vidi da je max temp bila stepen niza. I otuda ono "aha, opet lazu" Nezvanicni i infromativni podaci na sajtu gde se objavljuju zvanicna merenja po standardima WMO ne bi smela da stoje, po meni.
Druga, mozda bitnija stvar - previse se veruje i previse ima automatskih stanica. Samo weatherunderground u svojoj mrezi ima njih 250,000. Pazi, 250 hiljada. I onda kad uporedis zvanicne i podatke dobijene od senzora ispada razlika i od par stepeni.
Jeste, klima se menja, ali cak i nasa nekad te podatke uzima zdravo za gotovo sto je ludo. Kacio sam negde cini mi se broj meteorolskih stanica pre 50 godina i sad.
Cini mi se da je negde u maju bio tekst o najvisoj temperaturi ikad izmerenoj pa je posle ispalo da termometar ima tacnost od 0,5 c tj da moze da meri pola stepena ali ne i desete delove stepena pa je ispalo cini mi se 53,5 C.
Sta hocu da kazem? Mreza pravih meteoroloskih stanica nije ekstremno uvecana u odnosu na ranije godine ali zato imamo poplavu ams koje daju visu temperaturu i unose zabunu. U junu, u grckoj, koja ima stotine ams po Solunu i okolini temperature su isle i do 46-47 po tim ocitavanjima, ali je zato aerodrom u Solunu davao i 10 stepeni manje, ali ta merenja su zvanicna, tj. tamo je stanica grckog hmz.
Juce je u palanci po ams dostiglo 40 C i jeste bilo jako vruce, ali ja imam dosta drveca u dvoristu, velikog drveca sa bujnim krosnjama i jos onaj dvorisni trem ispod koga je bilo 34. Malo mi je bilo neverovatno, ali kad tri termometra pokazu prakticno istu temperaturu onda je to to. Kad bih stavio ams u tu hladovinu garant bi podaci bili daleko nizi od zvanicnih.... i jos nesto, svaki senzor brzo reaguje tj. u vrlo kratkom vremenu izmeri temperaturu dok klasican zivin/alkoholni termometar treba odredjeno vreme za reakciju. Dakle, mozda ima tih pikova od nekoliko minuta ali klasican termometar ce to tesko zabeleziti...
nadam se da smo se razumeli