B92: "Novosti": Paklena leta trajaće do 2021.
Beograd -- Pakleni dani u Srbiji se nastavljaju. Kratko osveženje očekuje se sledeće nedelje, ali se vrućine nastavljaju. Meteorolog RHMZ objašnjava do kad će biti tako."To je princip koji se ponavlja vekovima. Ti periodi prosečno traju 35 godina. Ako je za utehu, pri kraju smo perioda češćih toplijih leta, koji je počeo 1986. a procenjuje se da će trajati do 2021.", kaže Todorović.
Prema njegovim rečima, analize ukazuju da će od početka treće decenije ovog veka ponovo uslediti tridesetpetogodišnji period svežijih leta.
Mene je vrlo iznenadio tekst, sa obzirom da se javlja neko iz RHMZ-a. Prvo ne podudara mi se sa svim mogucim projekcijama, o daljem rastu temperature na planeti, koje cini mi se iako je bilo polemike postaje opsteprihvacena stvar. Sada eventualno moze da se polemise sta je razlog(covek vs priroda) i to je to. A drugo ne podudara se ni sa podacima iz nase zemlje(konkretno BG)
Za pocetak globalno. Jasno mozemo da vidimo koliko je "zahladilo",od 50ih do 80ih u odnosu na topao period pre toga. Jedino sto se desilo je stagnacija, ali je prosek opet vise nego u "toplih" 35 godina. Plus vidi se koliko je to zahladjenje minorno u odnosu na period od tada do danas.
A evo konkretno i za Beograd
Kad pogledamo liniju zahladjenja od 1950. do 85' takodje mozemo videti koliko je ono malo(prakticno stagnacija i skoro ravna linija u tom periodu) u odnosu na skok posle.
Kod leta to jest nesto izrazajnije, ali opet ne puno.
Kao sto se vidi od pocetka pedesetih (ulazak u period hladnijih leta po Todorovicu iako je to pocelo tek 60ih po ovoj tabeli) do kraja perioda 80ih je temperatura sa oko 21,5 spala na 21. Znaci za pola stepena. E sad ako pratimo liniju videcemo da se ona popela na 24,5 2012. a u ovih 5 godina sigurno nije pala, ali hajde da kazemo da je ostala na istom, iako je samo 2014. bila oko proseka ili hladnija (1981-2010). Znaci to je skok sa 21 na 24,5C to jest 3,5C. Sto znaci da bi spali na 24C. Znaci 24 stepena bi bila srednja temperatura vazduha u junu,julu i avgustu. E sad ako pogledamo poslednju tabelu mozemo da vidimo gde bi ta leta zavrsavala u proseku. Tako da moj zakljucak je da ima neke logike u ovome sto on kaze, ali nikako ne mogu da zamislim da bi nas to vratilo u period nekada normalnih leta, kao sto se iz teksta da zakljuciti(35 godina toplo, pa 35 hladno)