Eo kako WRF 12z vidi moguće razdvajanje superćelija u subotu negde u okolini Požege i na granici južne pokrajine. GIF sam postavio da se vidi šta možemo očekivati, modeli jedva prognoziraju lokaciju formiranja Cba a kamoli njegovu dalju evoluciju (u ovom slučaju deljenje superćelije).
Biće negde skoro pa neminovno baš gadnih nepogoda.
Još jedna meni zanimljiva stvar na GIFu je kako su levo skrećuće daleko slabije razvijenije od ovih desno skrećućih, što se vidi padavinski na ovom GIFu. Iskreno nisam imao pojma o tome. Malo sam čeprkao po internetu da saznam da li postoji tu neki razlog ili je puka slučajnost xD. Ispostavi se da je caka u tome je što su uzlazna strujanja kod desno skrećućih jača nego kod levo skrećućih. To je posledica toga što vazduh kod desnog mezociklona nakon razdvajanja uveliko rotira u pozitivnom (ciklonalnom) smeru u okolini gde postoji pozitivna zavojitost, odnosno atmosfera u kojoj se pravac vektora brzine vetra sa porastom visine menja u smeru kazaljke na satu (što je ubedljivo najčešća situacija). Levi mezociklon nije te sreće kao desni jer nakon razdvajanja rotira u negativnom smeru (anticiklonalnom) a nalazi se u sredini pozitivne zavojitosti. Ispade da + i - ne idu baš najbolje u dinamici oblaka pa ovaj slabi dok drugi jača.
Neka me ispravi neko ako sam se izlupetao, ovo je neko moje razumevanje koristeći google.