Naleteh slučajno na čoveka koji je jedno vreme radio u Astani, Kazahstan. Kroz priču, naravno da sam morao da ga pitam kako izgleda zima tamo. Zanimljivo je to čuti iz ugla meteo laika.
S obzirom da ni on nije generalno ljubitelj zime i hladnoće po priznanju, možete zamisliti kako je to izgledalo za njega.
Kaže da ga je najviše ubijala ta konstatna hladnoća, kao što je i sam primetio, ovde kod nas i naiđe ledara opet posle nekog vremena popusti, značajnije, aman prolećno otopli što se kaže, što toga tamo nikako nema. Konstantno je veoma hladno u periodu od oko 4 meseca kaže (decembar-mart).
Takođe, rekao je (a i meštani su mu potvrdili) da je za Astanu karakterističan i vrlo hladan vetar, koji gotovo svakodnevno duva.
Začuđujuće (bar za mene), rekao je da sneg prilično često pada, ali najčešće samo onako dekorativno provejava, ili eventualno pobrašni dovoljno da ga metlom kao prašinu očistiš. Naravno, zbog prisutne hladnoće svaka pahulja se zadržava, odnosno nadodaje na pokrivač, koji ipak ne dostiže velike visine. Nikada tamo nije doživeo sneg takvog intenziteta kao što zna padati kod nas, ni blizu.
Sam grad je san snova po izgledu, "ekstremno" moderan i savremen.