Pre svega, hvala Sofronije za odlične linkove u vezi đubreta u okeanu.
Slažem se tu negde sa tobom da je istina verovatno negde na sredini. Pretpostavljam i ja da uvećanje čovečanstva (progresivno još će se brže uvećavati) verovatno mora da ima nekakvog uticaja. Opet, sa druge strane, mislim da je priroda prilagodljiva i da to sve nekako uspeva da "sažvaće". Za sad.
Merenja koja je postavio Real (hvala na trudu) lično ne smatram dokazom za bilo šta, jer je to to period na nivou statističke greške što se tiče svetske istorije. Opet, niko nije kriv što takvih merenja nema hiljadama godina unazad, da bi se mogla praviti validna poređenja. Pa eto, baratamo sa onim što imamo.
Zato je i nemoguće sa sigurnošću tvrditi šta konkretno utiče negativno i pogubno na okolinu, zemlju i atmosferu, a šta je neka uobičajena cikličnost koja se javlja do daleko unazad kroz istoriju.
Ono što je ipak vidljivo golim okom je bahatost i neodgovornost, ne pojedinaca već apsolutno većinskog dela populacije. Jedan dokaz o tome je upravo vidljiv na ovim snimcima koje je postavio Sofronije. Drugi deo ja pripremam za temu koju ću u dogledno vreme otvoriti, vezanu za zagađivanje naših reka i potpuno, ali potpuno uništavanje životinjskog i biljnog fonda u njima.