Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1511755 puta)

Van mreže Јоца

• Starost: 29
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3660 poslato: 02. Februar 2018. u 00:37 »
Ја сам стеко неки утисак да смо ове године имали једну од најбољих зима, гледајући прогнозе за период од 200 и неког сата па до 384-ог. :grin:
Од кад је почела зима имамо неке цртарије разних варијанти са хладноћом и снегом, са повременим краћим паузама.

Ево стварно не знам да ли је неке године било оволико потенцијала на картама. А што је најгоре, није се ни делимично остварило нешто од тих квази прилика. Ок, нико не очекује да се оствари нешто што се прогнозира за далеке сате, али се неретко дешвало да се ситуација измени до почетка промене, али ипак извучемо какво такво захлађење и снег.

Имамо дефиницију за ово: Најбоља зима на картама у далеким сатима = најгора зима у стварности. :D

А ова неслагања модела око прогноза унутар 48 сати, то је стварно комедија. Хтео сам у пар наврата да се укључим у комтарисање и прогнозирање, али сам са сваким новим излазом модела све мање имао појма о томе шта ће бити на крају. ::)

Van mreže dejca

« Odgovor #3661 poslato: 02. Februar 2018. u 07:29 »
Ma covek kad ih prati stalno u zimskim mesecima i nauci se da da prognozu vrlo lako. Ono sto modeli najave za  200+ sati smanjim za nekih 80-90% i to je to, tako je bilo cele ove zime, najave zimske meteo bombe i dobijemo blato-sneg. Sad kad dodje leto modeli ima da rade ko sat, predosecam  :laie:
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #3662 poslato: 02. Februar 2018. u 07:37 »
 ^^ Ista je situacija bila i letos kada se stalno crtala neka velika kiša i nestabilnost oko 180-og sata koja je naprasno nestajala kad uđe u 120h. Kada je stabilno vreme i anticiklon, modeli su veoma pouzdani na duže staze, ali čim se tu neki ciklon umeša, svaka pouzdanost nakon 72h se gubi.
Meni je srećom priroda posla takva da su mi najvažnije prognoze za naredna 24h i narednih 6h (tzv. nowcasting), a tu se još ponešto i može pohvatati.  :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže sale pn

« Odgovor #3663 poslato: 02. Februar 2018. u 07:52 »
Novi GFS za nedelju... :rofl:

Pa to nema veze sa predhodna dva izlaza, a uslo je unutar 48h...

Sve u svemu modeli vrse proracun i traze onu najgoru varijantu za nas, tako ce i biti.

Van mreže Bart

« Odgovor #3664 poslato: 02. Februar 2018. u 07:58 »
Jedna zanimljivost ovih Beogradskih minimalnih -4.5C moze biti rekord za da kazem mraznu sezonu kao najvisa tmin ako ne bude nize do kraja zime i proleca a kakve ste srece...
Izvor: SnowHunter za podatak a ovo za srecu moj komentar  :)

Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #3665 poslato: 02. Februar 2018. u 08:21 »
Novi GFS za nedelju... :rofl:

Pa to nema veze sa predhodna dva izlaza, a uslo je unutar 48h...

Sve u svemu modeli vrse proracun i traze onu najgoru varijantu za nas, tako ce i biti.

Kao po običaju GFS će se prikloniti EC, a lupetaće i unutar 24h...

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #3666 poslato: 02. Februar 2018. u 09:38 »
 :D Meni je drago sto se vecina kolega navikla na ove zime u 200im satima pa nema vise ni razocarenja kao nekad  :tu:
Ali ove zime se prag pomerio cak i kada je u 100+ sati  :) Balkansko poluostrvo najgore proslo ove zime u Evropi, mozda sam subjektivan ali sve sto je moglo da krene lose- krenulo je  :grin:

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #3667 poslato: 02. Februar 2018. u 12:59 »
Sad kad nam treba- od poistočnjenja/pojuživanja ništa ! Da se nama nešto crtalo nad glavom, otišlo bi u Tursku za dan :laugh: :grin:

Ali ajde ako gledamo realno, od 2012/13 smo bolje prolazili od krajnjeg zapada Balkana, tako da donekle i ne čudi što je došao period da smo mi u potčinjenom položaju. :)

Ali najveći šok mi je npr. Bugarska, Turska... pa znaju li oni šta ih je ovo snašlo ove zime ?!  :O :O Ljudi navikli da ih svake godine trpa po pola metra snega zadnjih zima, ovo sada se pitaju jel je uopšte zima bila kao kalendarsko i godišnje doba, ili tek treba nekad da stigne  :rofl:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #3668 poslato: 02. Februar 2018. u 13:03 »
Kako god okrenes Vojvodina i Bg izvise :grin:,zlatna sredina ili pak srednja zalost :D
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Sapcanin123

• **
« Odgovor #3669 poslato: 02. Februar 2018. u 13:16 »
:D Meni je drago sto se vecina kolega navikla na ove zime u 200im satima pa nema vise ni razocarenja kao nekad  :tu:
Ali ove zime se prag pomerio cak i kada je u 100+ sati  :) Balkansko poluostrvo najgore proslo ove zime u Evropi, mozda sam subjektivan ali sve sto je moglo da krene lose- krenulo je  :grin:
Ziva istina je to da je Balkan najgore prosao.
Malopre sam usao na instagram nalog Kosarkaskog kluba Baskonije.Hvale se kako je sneg pao i kod njih.

Van mreže Bart

« Odgovor #3670 poslato: 02. Februar 2018. u 19:30 »

Ahahaha  :D
Mada ec samo daje ovakvo stanje na terenu sto se tice Beogradskog trougla  :innocent:
Salim se malo da ne shvate neki ljudi ovo kao uvredu  :grin:
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #3671 poslato: 02. Februar 2018. u 19:33 »
Ovo je Ec danasnjii :/ :O?Bart nemoj da me....Kako je moguceeee????

Backa isto snega ko i Zagreb? :/

Van mreže Bart

« Odgovor #3672 poslato: 02. Februar 2018. u 19:35 »
???

Hehe slucajno si diktatore otkrio da 3 znaka pitanja znace ovaj gore smajli  :) mislim da ga nema u meniju
Ovo je kisa ukupna....
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #3673 poslato: 02. Februar 2018. u 19:39 »
 :facepalm: neeee aufffff :cry:

Obicnk za ovakve karte gledam sneg pa nisam citao dole,ali bilo e lepo 2 minuta :D

Cak i novi smajli sma otkrio

Van mreže mareeram

« Odgovor #3674 poslato: 02. Februar 2018. u 19:45 »
Maločas na RTS-u u prognozi prikazali Asturiju u Španiji, vejavica, snežna mećava...e pa stvarno.. :cry:

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #3675 poslato: 02. Februar 2018. u 19:54 »
Ja odustajem od ove zime. Sledeca je sedma zima od cuvene 2012, a prethodna epska zima je bila 2005. Tako da svu svoju pažnju od ovog trenutka usmeravam ka sledecoj zimi. Odoh da gledam arnžmane za  :beach:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #3676 poslato: 02. Februar 2018. u 20:05 »
Ahahaha  :D
Mada ec samo daje ovakvo stanje na terenu sto se tice Beogradskog trougla  :innocent:
Salim se malo da ne shvate neki ljudi ovo kao uvredu  :grin:

Ma kome ti?  :rools:  :laugh:

Vidi, BSR još ima šanse da vidi neku pahulju u narednih nedelju dana a NSR ništa, njula  :bye: :snowball:

Sad šalu na stranu, ja sam još odavno shvatio da se naše područje nalazi u geografski nepovoljnom području za sneg. Jednostavno, ovde milion stvari treba da se poklopi da bi pao sneg. Veliki snegovi zimi ovamo nisu pravilo, nego izuzetak. Znam da mnogim snegoljupcima to teško pada, ali tako je kako je i tu ne možemo ništa. Ovako možda i jeste sneg sam po sebi zanimljiv s obzirom da je toliko redak fenomen. Kada bi padao toliko često kao u ostalim oblastima na svetu sa sličnom geografskom širinom kao što je naša, sigurno mu se ne bi pridavao toliki značaj na našem forumu.  :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #3677 poslato: 02. Februar 2018. u 20:08 »
Ja odustajem od ove zime. Sledeca je sedma zima od cuvene 2012, a prethodna epska zima je bila 2005. Tako da svu svoju pažnju od ovog trenutka usmeravam ka sledecoj zimi. Odoh da gledam arnžmane za  :beach:

Ehhhh... valjad bi trebalo da je svaka sedma kilava a ostale onako, kako treba...   :cry:

Propas' prava  :(

edit: u pravu si Milose, svaka cast za ovaj post  :tu:
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #3678 poslato: 02. Februar 2018. u 20:17 »
Da li se desavalo da se neki ciklon u 100h do promene promeni polozaj za 100-150km recimo istocno? :D Ili da odustanemo?

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #3679 poslato: 02. Februar 2018. u 20:19 »
I modeli kada bi bili toliko pouzdani da ono što nacrtaju u 200+ satu se ne menja i tako istane mi nebi imali o čemu da pričamo. Sve bi uvek bilo predvidivo i dosadno. Tek tada nebi postojao forum.

Inače pre neke dve nedelje sam gledao reportažu iz jednog gradića u Sibiru. zavejani, a vesele se zato što su konačno ugledali sunce posle dva meseca. Eto, svako se raduje onome sto je retko zimi. :)

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk