Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1512189 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4200 poslato: 21. Februar 2018. u 19:46 »
Osećaj me nije prevario, ponovo značajno lošiji EC, opet tu nema više od 10mm za Beograd. Malo bi poranile padavine u nedelju, a onda u ponedeljak i utorak sve beži istočnije. Mučenje se nastavlja, ali dokle god se crta i 1mm, ima nade.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #4201 poslato: 21. Februar 2018. u 20:00 »
 ^^

Да се кориговати то, малтене цела земља солидан снежни покривач, Београд најслабији по том питању али и ту има 10-ак центиметара.

Причам о актуелном излазу наравно, најбитније да се усталила циклонска активност и да више није упитна.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #4202 poslato: 21. Februar 2018. u 20:05 »
Da, EC vidi Beograd u nekoj vrsti rupe, što je opet mnogo bolja varijanta nego da je na granici padavina. Mnogo je sigurnije ako se daje 10mm, a svuda okolo 15mm, nego ako se daje 15mm a par km severnije 0mm.

Evo kako je prolazno stanje na osnovu 12Z izlaza:

EC ~ 12mm
GFS ~16mm
GEM ~ 15mm
ICON ~ 8mm

Prema 00Z izlazima:

EC ~ 19mm
GFS ~ 25mm
GEM ~ 15mm
ICON ~ 30mm

I dalje su lepe cifre u igri s obzirom na stabilan minus.
« Poslednja izmena: 21. Februar 2018. u 20:47 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #4203 poslato: 21. Februar 2018. u 20:06 »
Po oba modela Ns je na oko 15mm suvog snega,za sada nije lose,moze I bolje,nadam se ne I gore
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže cikajowa

• *
    • DzoPhotography Tim
« Odgovor #4204 poslato: 21. Februar 2018. u 20:10 »
Rekoh ja da je BIljana Vranes uvek u pravu  :rofl:
Prosto neverovatno kako EC crta posle ovakve ledare odmah 2.marta cela zemlja u +10C .Znam da je daleko i bice naravno pomeranja ali vec par izlaza forsira taj scenario
Mi dosta razgovaramo, glasno se smejemo, mnogo radimo, malo spavamo, ali zato mnogo sanjamo :-)
Nekada smo kao rogovi u vreći, ali u ovome se slažemo- tri stvari odaju čoveka: njegove oči, njegovi prijatelji i njegove fotografije.
http://www.dzophotography.com

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #4205 poslato: 21. Februar 2018. u 20:11 »
Bas tako.. Rizicnije bi bilo da je granica sever - jug.. Ovako mislim da nema nikakvih razloga da jedino Bg bude u nekoj padavinskoj rupi  :)
Lepo ja juče napisao da ce izmeniti uloge Gfs i Ec. I opet ce,makar jos jednom  :grin:
 ^^ To crta zato sto vidi upad ciklona iz Sredozemlja gde bi mi u pocetku bili u toplom sektoru.. Daleko je jos to

Van mreže Медо

« Odgovor #4206 poslato: 21. Februar 2018. u 20:13 »
Не знамо још детаље за недељу и понедељак, а не за крај наредне недеље.

А јутрос је давао ледару, вечерас краткотрајно отопљење, сутра ће можда опет ледару.

Оно што је све извесније је дуготрајнија циклонска активност, неке стабилизације и нема на видику, од те активности ће и зависити кретање тог језгра леденог ваздуха.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #4207 poslato: 21. Februar 2018. u 20:15 »
Ma to posle srede svaki čas se šeta levo desno, u jednom izlazu ledara u drugom proleće i tako ukrug. Nikakav trend, samo iz krajnosti u krajnost.

Apsolutno me i ne zanima to sada, biće šta bude, važno da je tu siguran sneg na minusu. :)

Medo me preduhitrio.  :grin:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #4208 poslato: 21. Februar 2018. u 20:19 »
Ovde se lepo vidi rupa. Prostire se do Novog Sada. Onaj patrljak je Fruska Gora. To su nijanse. Slozio bih se da je najbitnije da tu nije granica padavina nego snezni pokrivac dobija cela Srbija. Cak i Madjarska.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #4209 poslato: 21. Februar 2018. u 20:28 »
Modeli produbljavaju ciklon u prizemlju i pojačavaju jugoistočni vetar u prizemlju u ponedeljak i utorak. To je razlog smanjenja količine padavina i pojavljivanja te "rupe" u košavskom području. To je problem. Jutros tog problematičnog vetra nije bilo.
I dalje se bavimo nagađanjima, tek za 24h prve padavine ulaze u 72h i tek onda ćemo moći konkretnije da pričamo o padavinama.
A ovo šta će biti početkom marta, apsurdno je pričati. To ćemo kad padne sneg (ako padne više konačno).

EDIT: Evo na EC meteogramu sasvim solidnih 12mm u obliku snega. Opet mi nije jasno kako to može biti manje od 10cm na dubokom minusu.
Podsetiću samo da je prošle godine od 8. do 11. januara od ukupno 10.4mm vodenog taloga visina snega u Beogradu dostigla 21cm. Sneg je padao između -7°C i -10°C. Računica je jasna. Možda vam 10mm u 3 dana ne zvuči kao neka ozbiljna količina padavina, ali ovoga puta bih potpisao bez dileme. :)
« Poslednja izmena: 21. Februar 2018. u 20:53 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #4210 poslato: 21. Februar 2018. u 20:55 »
Kolege ulazimo u jedan mali problem.
U meteo chatu smo poceli da pisemo i prognozu i da caskamo, to svakako nije dobro.
Trudim se da redovno prognozu napisem u predvidjenoj temi i razlog za to je dobar.
Mozda nam se sada cini to ne bitno ali neko ko se vraca da vidi neke situacije iz proslosti i sta se pisalo posle par godina za ovu zimu ce sigurno izgubiti orjentir jer se pise svuda.
Malo samo da povedemo o tome racuna, lako je razdvojiti koja poruka gde pripada.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #4211 poslato: 21. Februar 2018. u 21:01 »
U pravu si donekle. I ja napišem u prognozama neko opšte stanje, presek ili nešto konkretnije. Ovo što sad pišemo su čista nagađanja o količini padavina i ako bi neki gost posetio forum i temu Februar 2018 (gde bi bilo napisano sve ovo iz Chata) i video šta sve piše, pomislio bi - ovi češće menjaju prognozu nego čarape. :)
Evo, čim uđu padavine u 72h i ja se selim u tu temu sa procenama.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #4212 poslato: 21. Februar 2018. u 21:06 »
Primedba je na mestu.
Ova tema sluzi da se medjusobno  prozivaju Zika i Bart, a ja da uzivam i smejem se njihovom duhovitoscu. Gde ste momci pobogu opao mi moral bez vas? :)

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Van mreže Медо

« Odgovor #4213 poslato: 21. Februar 2018. u 21:11 »
И мени је нереално ова карта EC по питању снежног покривача, када мало боље погледаш детаље.

Мени конкретно даје 16,8 mm, то је у складу са температуром на којој ће снег падати од 25-30 cm снега, а на карти једва 15-ак.

Оно што је још занимљиво било је ситуација ове зиме, када се даје 10 литара падавина на температури у просеку + 1 C и на карти се ко од шале цртало 10 центиметара снега, понекад чак и више, што уопште није реално, чак и нека лажна нада, а знаш и сам да је тешко остварљиво.  :D

Сад не знам да ли грешим или не, треба више пажње посвећивати падавинским картама, него оним са снежним покривачем.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #4214 poslato: 21. Februar 2018. u 21:14 »
Сад не знам да ли грешим или не, треба више пажње посвећивати падавинским картама, него оним са снежним покривачем.

Naravno, od sutra se gledaju padavinske karte. One su do sada bile neupotrebljive, jer su u ukupnu akumuliranu količinu ulazile i padavine od ovog aktuelnog ciklona. Već od sutrašnjih 12Z izlaza ćemo moći da kačimo i karte ukupnih padavina od narednog ciklona.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #4215 poslato: 21. Februar 2018. u 21:21 »
.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #4216 poslato: 21. Februar 2018. u 21:53 »
EDIT: Evo na EC meteogramu sasvim solidnih 12mm u obliku snega. Opet mi nije jasno kako to može biti manje od 10cm na dubokom minusu.
Podsetiću samo da je prošle godine od 8. do 11. januara od ukupno 10.4mm vodenog taloga visina snega u Beogradu dostigla 21cm. Sneg je padao između -7°C i -10°C. Računica je jasna. Možda vam 10mm u 3 dana ne zvuči kao neka ozbiljna količina padavina, ali ovoga puta bih potpisao bez dileme. :)

Miloše,
danas sam pisao o "karti" sa visinom snega na Joerg-ovom (Kachelmann) sajtu. Evo dela mog komentara:

Upravo videh ove karte što je Miloš postavio pa imam napomenu:
Joerg-ov tim te mape "pravi" tako što uzima "gotove" brojke za očekivanu visinu snega iz samog EC modela i te brojke nekada nisu dostupne u terminu kada su ostali parametri "spremni". Kada se "otvori" grib (dakle ne pričam o "gotovim" mapama") i pogledaju količine padavina i temperatura jasno je da npr. za Beograd onih 13cm koje se vide na karti koju je Miloš postavio ne odgovara "realnoj" situaciji. Konkretno za Beograd, kada se uzme interpolirana vrednost (iz 4 tačke) za količinu padavina u mm dobija se oko 18mm padavina što na niskim temp. predstavlja svakako više od 13cm koliko se "videlo" na mapi (ali sada postoji nova, ažurirana mapa) i koliko EC daje kao procenu visine snega.

Dakle, na spomenutom sajtu se u vreme kada mnogi gledaju "karte visine snega" ne vidi ispravna mapa jer je još rano -verovatn većina gleda karte dok ceo model (do +240h) još nije dostupan a neke "karte" padavina se ažuriraju tek na kraju. Npr. malo nakon tvog posta na spomenutoj karti je visina snega za BG 14cm a na karti koju je Joe postavio oko 20h je bilo samo 6-7cm. Ne kažem da je sam model dobro "izračunao" da od 12mm na stabilnom minusu ne može da se "dostigne" više od 14cm ali ipak je karta koju prilažem korektna za razliku od onih koje su dostupne u "ranom" periodu (znam da većina želi da što pre vidi te karte, u situaciji kada se konačno očekuje sneg na finom minusu krajem februara). Nekada većina modela nije ni davala "visinu snega", danas je sve to dostupno ali modeli često (ne uvek i ne za sve regione) to ne "preračunavaju" dovoljno dobro ili uzimaju preterano visoku temp. zemljišta ili "sležu" sneg više nego što je to realno... Mislim da je sasvim dovoljno da modeli daju relativno dobru količinu padavina u mm, a svako od nas će relativno lako da "proceni" koliko bi to moglo da bude cm visine snega.

Izvor: kachelmannwetter.com

Uzgred, danas sam se čuo sa Joerg-om i preneo sam mu da članovi ovog foruma redovno prate njegova dva sajta (lepo je što on, bar za sada, besplatno omogućava uvid u vrlo skupe podatke ECMWF modela -mislim da su oba sajta bolja od yr.no koji ima relativno sličan sadržaj).

@Ciklon:
Dobro se "drži" Vrbas na karti koju sam priložio  ;)
Kada se na ovo doda eventualni sneg 1. marta onda su boje na karti još "lepše"  :) Videćemo šta će stvarno biti...

Izvor: kachelmannwetter.com
« Poslednja izmena: 21. Februar 2018. u 22:03 Profiamater »

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #4217 poslato: 21. Februar 2018. u 22:07 »
Da, slažem se. Kao što napisah u prethodnoj poruci, sada treba gledati karte ukupnih akumuliranih padavina, čim padne sve što je mislilo od ovog ciklona. Onda je lako presabrati mm u cm.
Prosek ensembla EC-a za nijansu više padavina daje, 15mm od nedelje do srede.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže D.i M.e

• *
    • Време у Србији
« Odgovor #4218 poslato: 21. Februar 2018. u 22:27 »
Видим да се спомиње нека изјава Биљане Вранеш па премотах да видим о чему се ради, и мислим да је мало блажа неко што се стиче утисак из ове теме:

https://streamable.com/sn221

Van mreže Bart

« Odgovor #4219 poslato: 21. Februar 2018. u 22:49 »
 ^^ Ljudi bio sam na nenajavljenoj inspekcijskoj kontroli u mernom mestu Melenci i utvrdjene su nepravilnosti...Odmah je nalozeno da budu ispravljene da se ne koristi lenjir nego onaj metar na razvacenje koji odmah pocinje, moze i kineski, da se skloni gomila snega koja je skupljena tako sto su svi Melencani davali po malo u dobrotvorne svrhe a stoji pored mernog mesta... Osmatracu je naredjeno da to popravi ili ce biti kaznjen  ;)

Na brzinu sam procitao sta ste pisali ne secam se ko je sta...

Direktore gde bas nadje u kilometar da se slazu...  :)

Dzo i ja mislim da je tako bolje da se promeni u takmicenje moj predlog je da se prognozira visina snega ali sad me zanma neki predlog za temperature, mnogo je da se u sva 4 dana prognozira za svaki grad...A sa 4 dana su zanimljiva na svoj nacin mislim pon-cetvrtak...

Primedba ciklona na mestu evo i ja mnogo vise pisem u chatu a ne u prognozama jer se razvila diskusija bez nekog opterecenja, znaci pises sta ti padne ne mora objasnjavas da se to moze  promeniti, da ne mislis da ce tako biti sigurno itd...

D.i.M.e bas dobro sto si ubacio ja danas trazio na netu al nisam naso sta je rekla...

Profi nedostajao si forumu i clanovima   :tu:

Znaci dajte predlog za takmicenje kako da izgleda, ja cu upisivati prognoze tako sto cete mi slati poruke, to je cini mi se lakse nego kvote...
Znaci siguran parametar je max visina snega u nekom terminu 7 ili 19h, pogodak u cm 2 poena za gresku od +-2cm  se dobija 1 poen, za 3-5cm 0 poena 6-8cm -1 poen a za 9-11 -2 poena a za 12 i vise cm -3 poena... Ovo moj predlog a za tempereature ne znam sta da radim mozda samo najnizu temperaturu i najvisu za ceo period a sa druge strane se mnogo ceka? dajte neki predlog
« Poslednja izmena: 21. Februar 2018. u 23:07 Bart »
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm