Biću ponovo online u utorak, verujem da će do tada biti puno poruka i slikica u "aktuelnim" a snegoljupcima iz Beograda i okoline savetujem da se ne nerviraju ako u prvom delu noći između nedelje i ponedeljka situacija ne bude kako bi oni želeli tj. ako se padavine budu "sporo vukle" ka Beogradu... dugačak je svaki dan, "čak" 24 sata i nije neophodno da se u prvih sat-dva odmah ostvari ono što se priželjkuje
Vreme u Beogradu je u skladu sa očekivanjima -dakle sneg svakako lagano "dolazi" u Beograd, to što do sada nije bilo merljivih padavina zaista jeste u skladu sa predviđanjima.
Oblačnost se sporo i lagano "podebljava", iako i sada povremeno može da se primeti Mesec ipak je oblačnost primetno drugačija nego pre 3 sata, vlažnost se povećava (uz trenutno slabe padavine, makar ovde "kod Vuka")...
Što se tiče radarske slike (makar sa sajta RHMZa), ona u ovakvoj situaciji nije dobar pokazatelj za procenu gde sneg pada, kojim intenzitetom ... a osmotreni podaci i radarska slika od npr. 23h to jasno potvrđuju.
Za one koji su me pitali šta "misteriozna"
i javno nedostupna prognoza sada "daje" za Beograd odgovor je dosta kratak:
u odnosu na ono što sam napisao pre 3 dana, nema nikakvih bitnih promena a u prethodnih par dana ta prognoza se vrlo malo menjala a današnja daje isto kao i pre 3 dana (što ne znači da će biti sasvim tačna, može sneg da pada koliko "on hoće"
, dobri su uslovi)...
Neću da pišem detaljne procene očekivane visine snega da ne bih, eventualno, uticao na članove koji će učestvovati na takmičenju ali evo podatka iz automatske prognoze koja nije "javno" dostupna: za Beograd se "daje" 21cm snega kao maks. visina do kraja februara. To ne znači da će tako biti, u pitanju je automatska prognoza bazirana na samo dve godine podataka -vidimo da iskusni prognostičari RHMZa daju 5-10cm snega za Beograd (i taj raspon je neobičan jer je gornja granica duplo veća nego donja).
Što se tiče takmičenja, pogledao sam samo prognoze za Beograd i uglavnom vidim "brojke" koje sam očekivao. Vidim da je dodavanje petka imalo smisla, najveći raspon temp. za Tmax je baš za taj dan a da se računaju i eventualne padavine 2.marta mislim da bi bilo još zanimljivije (to sam ranije spomenuo, taj dan može da bude "meteorološki interesantan").
Ako hoćeš da svima malo "otežaš posao" ali i da takmičenje učiniš još zanimljivijim ubaci i 2. mart u period za prognozu (npr. neka se gleda Tmax i za taj dan kao i količina padavina).
@Risbo:
Vidim da si "prepisao"
visinu snega za BG koju sam spominjao -sve su to "legalna sredstva"
a ne bi mi smetalo da prognoza koju sam spomenuo pre 3 dana bude pogrešna i da visina snega u Beogradu bude veća