Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1511962 puta)

Van mreže Aleksa

Odg: Meteo chat
« Odgovor #4540 poslato: 28. Februar 2018. u 11:59 »
Modeli su danima crtali rupu iznad Macve, a ja sam ovde pisao kako nema logike, i da nema od toga nista.

Sada ponovo crtaju, i ne sumnjam da ce biti. Vetar ce ponovo duvati sa istoka, tako da, to je to. :facepalm:

Van mreže cikajowa

• *
    • DzoPhotography Tim
« Odgovor #4541 poslato: 28. Februar 2018. u 14:41 »
Pa naravno da smo u rupi, vidis ko je prvi od pozadi :)

« Poslednja izmena: 28. Februar 2018. u 15:01 Joe »
Mi dosta razgovaramo, glasno se smejemo, mnogo radimo, malo spavamo, ali zato mnogo sanjamo :-)
Nekada smo kao rogovi u vreći, ali u ovome se slažemo- tri stvari odaju čoveka: njegove oči, njegovi prijatelji i njegove fotografije.
http://www.dzophotography.com

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #4542 poslato: 28. Februar 2018. u 15:46 »
Kolege da li smo razbili mit da temperature ne mogu biti jako niske krajem februara (ili cak sredinom) jer je dan duzi pa to bitno utice na tmax i da snezni pokrivac ne mozemo imati od Vranja do Subotice?   :D :tu:

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #4543 poslato: 28. Februar 2018. u 15:49 »
 ^^ ^^

Ja se samo plašim da sad narednih 5 godina nećemo videti pahulju, vratiće se baksuzluk sigurno  :grin:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #4544 poslato: 28. Februar 2018. u 15:55 »
 ^^

Di smo razbili mit. Juče umalo u plus da ode temp cim je sinulo sunce.  ::) Nije hladnoci pomoglo ni -15 po visini. 

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #4545 poslato: 28. Februar 2018. u 15:59 »
Prozivam Decembar mesec  :grin: da se probudi i postane zimski.. To nam fali svih ovih zima, kada sneg nakoka, stisne inverzija, i imas 20 dana snega kao od šale..
Svaka cast Februaru, proteklih zima cesto je i prolecni ali ume  da izvuče situaciju , ostaje nam večiti problem da u "srcu zime" divlja gotovo redovno Atlantik  :fight:

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #4546 poslato: 28. Februar 2018. u 16:02 »
Da nam februar samo ne da po nosu narednih dana...

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #4547 poslato: 28. Februar 2018. u 16:24 »
 ^^
Februar neće moći jer se danas završava  ;) ali svakako će sam početak marta biti interesantan.

Neki modeli su ovo nagoveštavali još odavno, iako je u zvaničnim najavama bilo spominjanja +10 i +15 u Beogradu na samom početku meseca a ima i forumaša koju obično pišu da "kada se daje otopljenje u dalekim satima ono je sigurno, jedino hladnoća i sneg uvek nestanu kada se termin približi" -mislim da su sada i snegoljupci zadovoljni u većem delu Srbije  :) a oni koji vole toplije vreme imali su "svoj period" tokom prethodnog dela zime.
Postove pre 7-8 dana nisam pisao "iz glave"  ;) , modeli su ipak davali nagoveštaj za ono o čemu sam pisao ali razumem da većina mnogo više "veruje" modelima kada daju naglo otopljenje nego duže zadržavanje hladnoće.

Napomenuo bih da +14C koliko daje 00z GFS za Beograd za 1. mart nije realno ali postoji razlog zašzo GFS u ovakvim situacijama ima tendenciju da "digne temp. u nebesa" (ipak je u pitanju period od 9 ili 10 unapred) čim se "ukaže makar mala šansa" za proboj toplog vazduha.

Uzgred, da danas pišem prognozu ne bih ništa bitno promenio u odnosu na ono što sam juče napisao a jučerašnjih +14C za 1.mart (koliko je "davao" GFS 00z) koje sam juče nazvao nerealnim -ni danas ne bih drugačije nazvao. Kada vrlo hladan vazduh "siđe" daleko na jug, nakon toga "svašta" može da se desi i moguće je da na samom početku marta naiđe "tura" novih padavina...

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • Vratiće se zime kad se desi kolaps AMOC-a!
« Odgovor #4548 poslato: 28. Februar 2018. u 17:44 »
Gledam GFS 12Z i odlican je za sever po pitanju snega i zimskih radosti.Do ponedeljka temperatura nece preci u plus.Pa ako sada ne padne jos 15 cm novog snega,ne znam kad ce,mada po ovom izlazu i mnogo vise.

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #4549 poslato: 28. Februar 2018. u 17:53 »
Gfs po metra u ns :D :morning:
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • Vratiće se zime kad se desi kolaps AMOC-a!
« Odgovor #4550 poslato: 28. Februar 2018. u 18:02 »
Gfs uvek pretera sa kolicinom padavina,tako ce biti i sada.Zato treba cekati EC,ali ajde...EC nam davao jutros oko 10 mm,videcemo veceras. :D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #4551 poslato: 28. Februar 2018. u 20:23 »
Meni je prosto neverovatno da uz trenutnih -8°C u prizemlju i -16°C po visini strahujemo u kom obliku će biti padavine za nešto više od 24h. Toliki dotok toplog vazduha za toliko kratko vreme je nešto što se jako retko viđa, skok sa -15°C na +5°C za dan takoreći.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #4552 poslato: 28. Februar 2018. u 21:37 »
 ^^ ^^ jutro je pametnije od veceri,, neko rece...zavrsna rec za EC je ujutru sto on kaze to ce biti..mada me ne bi cudilo ...da se I ostvari tako nesto ... jer vreme je da se menja vreme...  :morning:

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #4553 poslato: 28. Februar 2018. u 21:42 »
To on prica po visini,u prizemlju smo mi oko nule do ponedeljka,bez brige,sad je bitnije sta se gore desava negde daleko ko zna gde :)
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #4554 poslato: 01. Mart 2018. u 08:45 »
Da li ce nakon petka konacno biti zabelezen najveci sneg ove zime u NS ostaje da vidimo. Neverovatno, ali najveci sneg je i dalje zabelezen od prethodnog ciklona kada je temperatura bila iznad 0 stepeni i iznosi 11cm.
Zanimljivo da su tada Rimski merili duplo vise snega nego sto je bilo u gradu, a nakon ovog ciklona su belezili duplo manju visinu snega nego sto je u gradu i sada imamo paradoksalnu situaciju da ovo zvanicno nije najveci sneg ove zime iako je svima jasno da jeste.
Zaista bi trebalo porazmisliti o novoj meteoroloskoj stanici koja bi bila blize centru jer ova sigurno ne odslikava pravo stanje na terenu, pokazalo se vec vise puta.   :angry:

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #4555 poslato: 01. Mart 2018. u 08:53 »
 ^^ @Joe Sanse za to su 99,9%, jedino ako bi danas otisli u plus pa se sve otopi onda ne bi imali sanse  :grin:

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #4556 poslato: 01. Mart 2018. u 09:24 »
Zaista bi trebalo porazmisliti o novoj meteoroloskoj stanici koja bi bila blize centru jer ova sigurno ne odslikava pravo stanje na terenu, pokazalo se vec vise puta.   :angry:

Ja te delimično razumem ali ovo je samo joše jedan znak da je svaka lokacija sa svojim meteo karakteristikama.
Puno vrednije od toga da li je visina snega u Šančevima slična onoj u gradu jeste to da se ima kontinuitet u merenjima na određenoj lokaciji tj dugogodišnji niz podataka.
Evo poslednjih meseci radim upoređivanje podataka za Knjaževac sa različitih lokacija pošto su promenjene tri lokacije u poslednjih 40-ak godina.
Promenom lokacije se dešava veliki problem u nastavljanju niza podataka za određeni grad.
Zato se opusti i uzimaj podatke sa Šančeva sa svojim određenim specifičnostima. Pozdrav druže!

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #4557 poslato: 01. Mart 2018. u 09:33 »
 ^^

Aha, da jasno. Nek ostave Rimske ali ubace novu ondak. :)
Jasno mi je da bi izmestanje stanice bila tragedija za sve podatke koji su zabelezeni do tada, a koji ipak govore dosta toga o mikroklimi Novog Sada. Ove razlike u kolicini padavina su ipak neminovnost gde god da se nalazi stanica, uvek ce biti delova grada koji su dobili vise ili manje padavina, vise ili manje snega.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #4558 poslato: 01. Mart 2018. u 09:35 »
Kako smo imali takmičenje, ispratili smo sve podatke, ukupna količina padavina za 2 dana je svega 6.1mm, tako da maksimalna visina snega od 9cm je sasvim korektna. Sigurno je u gradu bilo više padavina, videlo se to i po radaru, a i po slikama koje ste slali i koje sam viđao na internetu.

Beograd ima 7.1mm i čak 15cm snega kao najveću visinu, ali verujem da tu fali bar 2mm u kišomeru.

Palić ima 11.5mm i 14cm snega kao maksimalnu visinu, što je sasvim korektno.

I ja se slažem sa imenjakom, da je to ta lokacija i da se na toj lokaciji beleže vremenski parametri već više decenija i ne treba ukidati takve stanice, ono što je potrebno je dodavati nove kako bi imali što bolji presek stanja, ipak je svaka tačka na zemlji svet za sebe.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #4559 poslato: 01. Mart 2018. u 09:40 »
 ^^

Ja ne znam gde ste vi videli da sam ja rekao da treba ukinuti stanicu?  :) Taman posla. Mislio sam samo da je potrebna nova blize centru.
Ne sumnjam uopste u verodostojnost merenja na Rimskim Sancevima. Cak sam u poslednje vreme veoma zadovoljan  pedantnoscu i profesionalizmom koji pokazuju. Sve pohvale.