Iako se ovo što ću da napišem odnosi na prognozu za 4-5 dana unapred, ipak to neću da postavim u temi "Prognoze" jer nije zasnovana na "naučnoj osnovi" i/ili detaljnoj analizi numeričkih modela već na "tradiciji" i "ličnom sujeverju"
Dok mi Miloš pre 3-4 dana nije napisao da se u Srbiji očekuje jako zahlađenje početkom sedmice, uopšte nisam pratio meteo-situaciju u Evropi.
Potom sam pogledao automatsku prognozu za 21.3. jer mi je taj dan bitan i u poslednjih par dana ta prognoza "drži" sneg za Beograd (bar u delu dana).
Na lokaciji na kojoj sam vreme je "dosadno stabilno": noću i ujutru temp. je 29C (ponekad 28C), danju do 31C, za ovako malo ostrvo u veoma toplom okeanu (29C) to je sasvim normalno (vrlo mali dnevni hod temp.) i dešava se maltene cele godine. Ono što nije normalno ali se relativno često dešava je da kada otputujem iz hladnog Beograda obično me na lokaciji na kojoj je uobičajeno toplo vreme "doćeka" nešto što bitno odstupa od "proseka" -na poslednjem putu me je dočekala rekordno visoka temp. za tu lokaciju (36C u Dohi u prvoj nedelji marta je ekstrem), potom je nakon 3-4 dana na malom ostrvu ~7.000km od Beograda palo samo par kapi kiše iako su modeli davali 50-100mm za 24h (što bi bilo potpuno neobično za ovo doba godine i modeli su "debelo" pogrešili) i uz "tradiciju" koju spominjem ne bi me iznenadilo da u sredu bude "dobar" sneg u Beogradu ("kad' mu vreme nije") ma šta "davali" numerički modeli i zvanične (i ostale prognoze) jer po povratku sa toplih lokacija dešavalo se da me dočeka neuobičajeno hladno vreme (nevezano da li je u pitanju Beograd ili neko drugo mesto -jednostavno, dešava se da vreme bude "daleko od prosečnog" za tu lokaciju).
Sve prethodno navedeno nema nikakve veze sa ozbiljnim, profesionalnim pristupom prognozi vremena -nisam pratio forum pa ne znam da li su snegoljupci aktivni i da li se "navijalo" za prolećni sneg ili nije i molim da se moja "prognoza" nikako ne uzima kao nešto ozbiljno.
Ukoliko se ipak ne vratim u sredu nego u četvrtak, onda se spomenuta "tradicija" pomera za dan
Ostavljam vrednim članovima foruma da napišu neku kvalitetnu analizu a moje "lupetanje" o tradiciji neka ostane u Meteo chat-u jer ne zaslužuje ozbiljnu temu kao što su "Prognoze".
Pozdrav!