Na Vračaru sinoć 0.5mm ukupno, da ne poveruje čovek.
Kod mene je lepo natopilo, reklo bi se da je palo 6-7mm. Slično je sve do Banjice, a onda od Autokomande sve suvo. Već od Mostara ponovo ima tragova kiše, dok je čim se pređe most na NBG pala vidno dobra kiša. Nisu nam se mnogo javljali članovi sa NBG sinoć, ali u ovom talasu oko Studenjaka je odokativno palo barem 10mm. Na aerodromu takođe palo nezanemarljivih 6mm.
E kako je uspelo Vračar sve da zaobiđe, nije mi jasno. Beograd u suštini i nije tolika padavinska rupa, koliko je Vračar nereprezentativan za ceo grad po pitanju padavina.
Kada bi se uzeo neki prosek za grad, sigurno je sinoć palo 10-ak mm, što je ipak opravdalo očekivanja.
Danas ne očekujem neke zanimljivosti, strujanje okreće na severno, atmosfera se stabilizuje. Ali neka mala mogućnost da nešto iznenadi još danas postoji, narednih dana ide prava košavska stabilizacija.
Osvežilo je lepo, 13C trenutno.
@Milosh Mislim da je zaista šteta što Beograd, ovoliki koliki je, barem nije podeljen u par zona za bolje praćenje, ali i za gledanje nekih arhivskih stvari. Makar i ovako kako je priroda odredila - rekama.
Mislim da ostajemo bez mnogih važnih informacija, pogotovo gledajući neki duži vremenski period. Setimo se, mislim prošle godine, kad smo mi na JZ imali dane u nizu sa konvektivnim dešavanjima, a u Borči ni kap kiše nije padalo. Beograd se proširio na sve strane u nedogled, a RHMZ ga tretira isto kao pre 30 ili 40 godina. Stvarno ne razumem toliku nezainteresovanst da bilo ko to promeni i unapredi.
Isto tako, koliko sam mogao da shvatim iz pisanja upravo na forumu, AMS Košutnjak ne daje tačne informacije vezane za temperaturu i šta znam šta još. Padavine ni ne očitava. Da ni ne pominjem da im popravke radara traju koliko i izgradnja autoputa. I onda se jedini podaci mogu dobiti odokativnom metodom, upoređujući Surčin, Vračar, Kumodraž... Do podataka sa pojedinih AMS ne može se ni doći, čuvaju ih bolje nego BIA svoje spise.
Ne znam zašto je to tako. Meteorologe sam uvek smatrao za ljude koji se za ovakve stvari školuju pre svega zbog ljubavi prema praćenju vremenskih i klimatoloških dešavanja. Nije to pravo, pa da se upisuje jer advokati dobro zarađuju. Stvarno mi ne ide u glavu toliki nedostatak želje za bilo kakve promene na ovom polju. Više sam podataka o padavinama pročitao u postovima koje je postavio Nikšić prethodnih dana, nego na bilo kojem relevantnom mestu. Verovatno ih i ima, ali treba provesti ozbiljno vreme za pronalaženje informacija koje te interesuju.