Evo da napišem ovde pošto više ne pišem u aktuelnim do jeseni:
Inače, čitajući neke komentare stičem utisak da se povremeno priča o jednoj jedinoj superćeliji odnosno razvoju koji bi zahvatio manje područje i kretao se u jugozapadnoj struji. Nema o tome govora, ovo će biti vrlo organizovana konvekcija na širem području. Verovatno će krenuti od 3-4 izolovane superćelije, koje će se postepeno u kasnim popodnevnim i večernjim satima utapati u konvektivnu masu koja će proći velikim delom Srbije. Krajnji produkt bi bio vrlo izražen squall line ili čak MCS u večernjim satima.
Ozbiljni parametri su u igri, sve se poklopilo. Opet kažem da će biti i područja koje će nevreme zaobići, moramo uzeti u obzir da su situacije u kojim nevreme zahvati više od 50% teritorije naše zemlje ekstremno retke. Čak i one najnestabilnije situacije koje pamtimo su imale područja koja je sve zaobišlo u širokom luku. I neko će opet reći (najverovatnije mi u Beogradu), kako to da je sve zaobišlo, a sve se poklopilo. U ovoj situaciji čista statistika. Nema više ni trunke sumnje da će velika oblast biti zahvaćena jakim nevremenima.
Sad hladne glave, bez trunke ironije, mogu da kažem da su modeli odradili odličan posao za danas i da nemamo razloga da ih kritikujemo. Veliki deo Srbije je pogođen olujnim nevremenima i to je ono što se moglo naslutiti po kartama. E sad, šta znaju modeli šta je BKR, taj parametar u realnim proračunima i u fizici modela ne postoji, iako je itekako prisutan u stvarnosti, što je hiljadu puta dokazano. Nisu modeli krivi što živimo u rupčagi koju će kiša uvek naći način za zaobiđe.
Tako je kako je, posao meteorologa nije lak. Ja ne mogu korisniku da kažem da će nevreme zaobići Beograd zato što imam takav osećaj ili zato što znam iz iskustva. Moram reći prognozu na osnovu prognostičkog materijala, koliko god se ne slagao sa njom.
Iskreno da vam kažem, sad bih najviše voleo da se isključim skroz iz praćenja do jeseni, ali nažalost zbog posla ne mogu.
A i dolazi Svetsko prvenstvo tako da sva paznja ide ka tamo
E baš tako, više verujem da možemo da pobedimo Brazil u fudbalu, nego da ovamo padne krštena kiša do kraja leta.