Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1513175 puta)

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
Odg: Meteo chat
« Odgovor #5660 poslato: 14. Septembar 2018. u 00:09 »
Blic mi je nekada ličio na normalne novine/portal, sada ne vidim razliku između njih i bilo kakvog niskotiražnog tabloida. Gade mi se naslovi tipa: "Skandalozno", "To znači samo jedno", "A ovo je razlog", "A ovo je istina".... ima li i jedan drugi naslov da mu se ne doda ova izlizana fraza, na koje bi se lovili ljudi da bi čitali. Postaje iritantno do bola.
Inače, velik je rasip u prognozi treće dekade, još je teško bilo šta reći, jer je puno igrača u igri, dodatni krivac su uragani koji se motaju po Atlantiku. GEFS ima nekada totalne suprotne izlaze jeda iza drugog, tako da govoriti o GFS izlazu bi bilo još nepotrebnije za taj period.

Hvala bogu da bar dva istomisljenika imam za tabloidno djubre zvano blic (milosa i pulsara)...

Sto se tice trece dekade, citam sta govore metorolozi Met Ofisa po britanskoj stampi i slozni su u jednoj stvari - ovo ludilo na Atlantiku, narocito uragani, jednostavno tako zbunjuju meteoroloske modele da se desava bas ovo sto Pulsar kaze - jedna opsta zbrka, tako da, i po njima, sve je jos uvek u igri...

Citat
BBC Weather forecaster Stav Danaos explained: “The jet stream is pretty important for what goes on at the weekend and beyond.

“We lose the west to east orientation to the jet as a plunge of colder air moves out of Canada and parks itself into the north Atlantic – giving quite a dip to the jet, which means it will be steering some weather systems to the north west of the UK.

“Further south east you notice warmer colours moving off the near continent with a building area of high pressure.

“So, for the weekend and beyond we think it looks like northern and western parts of the country could stay on the cool side – closer to areas of low pressure quite cool and showery.

“Further south and east a little bit warmer perhaps, with sunshine and light winds all thanks to an area of high pressure.

“But there remains a lot of uncertainty to the beyond forecast.

"I think that’s because we have got a number of tropical storms in the Atlantic which often confuse computer models so things could get quite interesting.”

https://www.express.co.uk/latest/bbc
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #5661 poslato: 14. Septembar 2018. u 09:11 »
Isti text, preprican i skracen:

Citat
Sunčano i prijatno vreme čeka nas i u narednih mesec i po dana, ali bez toplotnih talasa, zbog kraćeg dana i košave koja rashladi noći, piše "Blic".

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=09&dd=14&nav_category=12&nav_id=1443569&utm_source=B92&utm_medium=Document&utm_campaign=Related-Theme&utm_content=Meteorolog%20otkriva%20kakav%20nas%20oktobar%20&%23232;eka

Citat
"Na vidiku nema ni nekog jačeg zahlađenja u oktobru", ističe on. Dodaje i da nas i u drugoj polovini oktobra, oko Miholjdana, očekuje pravo miholjsko leto.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #5662 poslato: 16. Septembar 2018. u 21:51 »
Vrlo oprezno stanje na prognozama!!!
Čeka li se 144h ili se uživa i toplom vremenu da se ne remeti harmonija?  :/

Van mreže Darko_9

« Odgovor #5663 poslato: 18. Septembar 2018. u 12:33 »
Sta ocekujete u nedelju i dalje da malo ozivim temu:

1. Suvo zahladjenje uz vrlo malo padavina i nakon toga period temperatura ispod proseka bez padavina.

2. Najobicniji suvi front u nedelju i povratak letnjih temperatura sledece nedelje.

3. Da front donese suvo zahladjenje u nedelju a nakon toga period sa temperaturama u granicama proseka.

4. Sveziji period od nedelje sa cestim padavinama i temperaturama ispod proseka.

Za sta glasate sledece nedelje od ovog sto sam naveo :) ?

Van mreže Sapcanin123

• **
« Odgovor #5664 poslato: 18. Septembar 2018. u 12:45 »
Za nedelju i sledecu sedmicu ocekujem situaciju pod rednim brojem 1.
1. Suvo zahladjenje uz vrlo malo padavina i nakon toga period temperatura ispod proseka bez padavina.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #5665 poslato: 18. Septembar 2018. u 13:41 »
Po ensemblima bi se reklo da ide ozbiljnije zahlađenje na duže staze nakon vikenda. Ali sa padavinama to jako skromno izgleda, i pitanje je hoće li ih uopšte i biti.
Tako da se ne radujem takvoj promeni vremena ni najmanje. Ako već kiša nema nameru da padne, mnogo više bih voleo da se nastavi ovaj period sa idealnim letnjim temperaturama. U prethodnih nedelju dana su temperature stvarno bile savršene, dani topli ali ne i sparni, noći prijatne, ali ne i hladne (barem u BG). Tužno je što smo ono najlepše od leta ove godine imali u aprilu i septembru. Period od juna do avgusta je postao tradicionalno nepodnošljiv u našim klimatskim uslovima. Ako nisu ekstremno visoke temperature, onda jesu tačke rose što je bio slučaj ovog leta.
Na kraju krajeva, drago mi je što slede još tri lepa dana, a posle neka bude šta biti mora. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Bart

« Odgovor #5666 poslato: 18. Septembar 2018. u 15:22 »
Za mene zahladjenje bez kise ili snega je isto kao ovaj forum bez majstorica, Zike i srpskogveseljaka  :grin:  ;)
Znaci izvora pozitivne energije  :)
« Poslednja izmena: 18. Septembar 2018. u 16:20 Bart »
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #5667 poslato: 18. Septembar 2018. u 15:27 »
Bart sta mislis koliko ce Melenci dobiti kise od ovog fronta?

Van mreže Bart

« Odgovor #5668 poslato: 18. Septembar 2018. u 16:20 »
 ^^ Miljakovacka suma :)
Pazi sad smo u jesenjem rezimu... Znaci nista  :laie:
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #5669 poslato: 18. Septembar 2018. u 16:37 »
Po ensemblima bi se reklo da ide ozbiljnije zahlađenje na duže staze nakon vikenda. Ali sa padavinama to jako skromno izgleda, i pitanje je hoće li ih uopšte i biti.
Tako da se ne radujem takvoj promeni vremena ni najmanje. Ako već kiša nema nameru da padne, mnogo više bih voleo da se nastavi ovaj period sa idealnim letnjim temperaturama. U prethodnih nedelju dana su temperature stvarno bile savršene, dani topli ali ne i sparni, noći prijatne, ali ne i hladne (barem u BG). Tužno je što smo ono najlepše od leta ove godine imali u aprilu i septembru. Period od juna do avgusta je postao tradicionalno nepodnošljiv u našim klimatskim uslovima. Ako nisu ekstremno visoke temperature, onda jesu tačke rose što je bio slučaj ovog leta.
Na kraju krajeva, drago mi je što slede još tri lepa dana, a posle neka bude šta biti mora. :)
Dobar je ovaj septembar 2018 slican po temperaturama kao 2009 godine bez vrucina ali temperature prave letnje oko 30 stepeni veci deo septembra jedino 2009 nije bio front i zahladjenje u trecoj dekadi kao sto ce sada biti.

Izgleda da je definitivno kraj leta za vikend , e sad da li ce biti miholjskog leta u oktobru to ne znam.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #5670 poslato: 19. Septembar 2018. u 10:07 »
Ovo zahladjenje izgleda kao gotova stvar ali ne bih se usudio komentarisati koliko ce potrajati. Miholjskom letu se svakako nadam.
Licno mi odgovara ovakvo vreme i veoma prija ali malo sam se uzeleo oblacnog vremena.
Hladnog i kisovitog svakako nisam...

Van mreže Bart

« Odgovor #5671 poslato: 20. Septembar 2018. u 20:01 »
Ove godine kao cini mi se nikad voce ponovo krenulo i cveta video sam a i mnogo cesce cujem nego prethodnih godina... Da li je to onaj stari znak za zimu ili ne? Videcemo... Ako jeste podseticu vas da sam ja to prvi prepoznao ako nije nadam se da ce svi zaboraviti ovu moju poruku ???
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #5672 poslato: 20. Septembar 2018. u 22:00 »
Nemoj Bart da baksuziras.Jos nisam drva iseckao ( pecenje rakije ima prioritet  :)  )ali izgleda da ce pasti lozenje sledece nedelje.Samo da ne potraje dugo.Stvarno je savrseno vreme trenutno.Vlaznost nikad manja.Uopste se ne oseca da je 30 stepeni.Koja razlika onih 30 stepeni u julu i ovih.
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže dejca

« Odgovor #5673 poslato: 20. Septembar 2018. u 22:17 »
30 stepeni se itekako oseti kad se izadje na sunce a i tako i treba, a ne ono da kad je vaznost velika tad se znojis i u hladovini.
Zasto je voce ponovo procvetalo kriv je vreo april, foto sinteza je tada naglo krenula mnogo ranije nego li uobicajno. Ali ovaj suvi vazduh i vreme bez kise su odlicni uslovi za razvoj grinja na biljkama pa ko gaji osetljive biljke preventivno neka ih tretira nekim akricidom.
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Bart

« Odgovor #5674 poslato: 20. Septembar 2018. u 22:42 »
Kad sam ja nesto baksuzirao BataStevo pa ovo je prognoza za zimu znaci decembar-april ima do tad vreme da iseckas drva  :) Ne moras da se grejes sledece nedelje, malo rakijcu isprobaj i opet ti toplo  :grin:
I ja sam mislio dejco da je zbog toga ali bilo je godina sa pretoplim septembrom pa cak i pocetkom oktobra pa mi se cini da nije bilo ovako... Ali secanje je varljiva stvar  :)
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #5675 poslato: 20. Septembar 2018. u 22:54 »
Mediji poceli da smaraju https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3123787/sok-prognoza-sneg-u-srbiji-u-utorak-ledeni-talas-sa-arktika-donosi-naglo-zahladjenje-tabela

Barte 2011 je jos topliji septembar bio nego ovaj i lepa bese zima u februaru 2012 :)

yr.no za Moskvu krajem septembra daje maksimalne dnevne od samo 7 stepeni , ko zna mozda se u oktobru spusti neki hladniji talas i na balkan , ali ja nisam za ranu zimu sad , ipak volim kada ne krene rano lozenje\grejanje i navijam za miholjsko leto u oktobru.

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #5676 poslato: 22. Septembar 2018. u 09:33 »
Sva sreća pa će se ovakvo stanje uskoro narušiti, jer i inače idemo ka zaokruživanju jedne od najtoplijih godina u istoriji merenja (i dalje sa mogućnošću da baš ova bude najtoplija).

Tri sezone su za nama, sve tri sa pozitivnim temperaturnim odstupanjem kod nas, videcemo da li ce i jesen 2018 zaokruziti ovu godinu (tj. ostaje da vidimo sta ce doneti oktobar i novembar).

Evo anomalija temperature po sezonama (zima 2017-2018, prolece 2018 i leto 2018) nad vecim delom kontinenta, prema NOAA:

Izvor: NOAA

Citat
The summer of 2018 (June-August) is the hottest on record since the beginning of continent-scale records by NOAA in 1910! The mean land temperature in Europe was 2.16 °C above the 1910-2000 average. It broke the record held by the hot summer of 2003, which was 1.90 °C above the 1910-2000 average.

Izvor: http://www.severe-weather.eu/news/record-breaking-summer-in-europe-the-summer-of-2018-breaks-land-temperature-record/

S druge strane, padavina nije manjkalo u dobrom delu zemlje ovog leta (100% je prosecna kolicina padavina za sezonu)

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #5677 poslato: 22. Septembar 2018. u 11:19 »
Ranije nisam obraćao neku pažnju na ove statistike. Britanski i skandinavski mediji su znali pisati da je ovo ljeto najtoplije ikada.
Ispostavlja se onda da neke meteo stanice ranije nikada tu nisu bile, jer su premještene na drugu lokaciju, sa drugačijom okolnom sredinom, meteo stanice su drugačije izrade, te onda dolazimo do možda najvećeg problema "urban heat island".
Kada se sve to uzme u obzir onda te karte znaju pretjerivati u mnogo čemu i služiti za propagandu, nažalost. Ne kažem da godine nisu toplije, ali se bojim ptretjeruje, mogle bi te boje biti i malo blaže u pozitivnim anomalijama temperatura.

Van mreže Bart

« Odgovor #5678 poslato: 22. Septembar 2018. u 11:42 »
Da sve to stoji dok cini mi se za padavine su sve tacnije ove karte...Pogledajte samo kako je lepo izolovala BKR ???  :grin:
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #5679 poslato: 22. Septembar 2018. u 11:43 »
Da sve to stoji dok cini mi se za padavine su sve tacnije ove karte...Pogledajte samo kako je lepo izolovala BKR ???  :grin:
Hahahah  :tu: