Bravo Škomi za detaljno objašnjenje!
IKON je zadobio moje ogromne simpatije u poslednje vreme i na njega mogu da se oslonim prilikom izrade prognoze za dosta parametara. Nisam mu pridavao veliki značaj ranije, a mnoge situacije “skida” veoma dobro, neretko i najbolje (od kada ga značajnije pratim). Model je vredan svake pažnje, naročito sada kada je ECMWF u “krizi” (ne zamerite na ovom izrazu, preterah malo) i ne prognozira na nivou od ranije (govorim za veoma malo područje - teritoriju Srbije, kao i sinoptičku situaciju Evrope), dok ulazimo u hladniji period godine kada se iz iskustva ne možemo u velikoj meri osloniti na GFS.
Razlog zbog kog sam baš sada odlučio da napišem ovaj post je odlično predviđanje današnjih vremenskih prilika; do sada sam za inverziju (maglu i stratuse) pratio samo GEM. Nemački numerički model je veoma dobro skinuo i ostale parametre za danas - smer vetra, temperaturu, tačku rose...
Primetio sam da količinu oblačnosti i padavine ume da malo pretera i to su prognostički parametri kojima sam do sada najmanje zadovoljan kod njega. Zato sam, previše se oslonivši na IKON, malo preterao u subotnjoj prognozi sa ovim. Ipak, još jednom da kažem, reč je o veoma malom uzorku, na veoma malom području i kratkom vremenskom periodu.