U Vranju vec mesec i vise nije pala kap kise:
Ovde bi sad mogla da se pokrene jedna jako zanimljiva diskusija, da probamo da dođemo do podatka gde je i kada u Srbiji zabeležen najduži niz dana bez merljivih padavina, i da li nam se to smeši novi rekord po tom pitanju.
Za Beograd mi nije toliko lako bilo da dođem do tog podatka, jer padavine imam u arhivi sređene po godinama i mesecima, a ne po danima. Od kad se vrše zvanična meteorološka merenja, jedini mesec koji je u Beogradu prošao bez merljivih padavina bio je oktobar 1965. Međutim, niz dana bez merljivih padavina nije trajao ni dan duže, jer su padavine zabeležene i poslednjeg dana septembra i prvog dana novembra te godine. Dakle, 31. Isti broj je zabeležen i 1995. kada merljive padavine u Beogradu nisu zabeležene od 3. oktobra do 3. novembra. Oktobar te godine je bio drugi najsušniji ikada sa jedva zabeleženih 0.3mm padavina. Da li je nekada u periodu koji se protegao kroz dva meseca zabeleženo više od 31 dan u nizu bez merljivih padavina, ne znam, ali velike su šanse da jeste.
Tu dolazimo do zaključka da je oktobar, ili period od sredine septembra do sredine novembra zapravo doba godine sa najvećim potencijalom za ekstremne sušne periode na našem području. Zašto je to tako, mislim da se može povezati sa više faktora. Ako uzmemo samo u obzir sinoptičku situaciju, može se reći da dominacija anticiklona u ovo doba godine nužno znači period bez ikakvih padavina. U toplijem delu godine od aprila do septembra to i nije baš tako, jer se dešava da čak i uz dominaciju anticiklona imamo sporadične pljuskovite padavine ukoliko je nestabilna vazdušna masa, a i najblaži front može da posluži kao okidač nestabilnosti. U hladnijem delu godine, čak i u srcu anticiklona uz izraženu temperaturnu inverziju, možemo imati merljive padavine u obliku rosulje ili zrnastog snega iz stratusa. A opet, moramo uzeti u obzir da je i ciklonska aktivnost u Sredozemlju koja donosi slojaste padavine kod nas ipak manja u oktobru, nego u novembru i zimskim mesecima.
Voleo bih da se i ostali uključe u diskusiju, pogotovo ljubitelji klimatološke statistike koji bi mogli imati korisne podatke, kao Srks npr.