Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1513347 puta)

Van mreže СрпскиСељак

• *
Odg: Meteo chat
« Odgovor #5960 poslato: 16. Novembar 2018. u 12:28 »
Биће и кише и снега до пролећа довољно,не секирај се ништа :thumbup:

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #5961 poslato: 16. Novembar 2018. u 15:20 »
Za ponedeljak utorak ocekujem da vidim prve pahulje kod mene mozda bude i u gradu .Neocekujem zadrzavanje snega mozda na Vencu mada nije iskljuceno da bude neki cm ko ce ga znati .Vise od toga neocekujem.Mada znate ono nije gotovo dog se nije desilo ...moze to da se promeni u oba pravca.

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #5962 poslato: 16. Novembar 2018. u 21:05 »
Pise mi prijatelj koji zivi i radi u Valensiji, u Spaniji da ih podavi kisa i da u poslednje vreme obaraju sve rekorde... Kaze, godinama nije bilo prave kise... susa, susa, i samo susa, a u poslednjih mesec dana je pao stogodisnji rekord... Eto... sa jedne strane nada, sa druge... pa kad "podavi" u Valensiji ovde obicno bude mucak... Ali drzim palceve, jos uvek...

https://www.facebook.com/tequierovlc/videos/774656999534730/

Stranica "Te quiero Valencia!"
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže mareeram

« Odgovor #5963 poslato: 16. Novembar 2018. u 21:21 »
Cela 2018 je bas kisna na Iberijskom..

A prosla 2017 je bila katastrofa susna..

Eto tako to ide izgleda sada.. :confused:

Van mreže Bart

« Odgovor #5964 poslato: 16. Novembar 2018. u 21:23 »
Ooooo @ Bart, a vidi kod Niksica, malo i on da ostane suv!  :D

A u Bugarskoj! :cry:
Jes za ozbiljnu zabrinutost... Izgleda Niksic postao NKR...  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

• **
« Odgovor #5965 poslato: 16. Novembar 2018. u 21:52 »
Pa red je da Niksic ostane malo suv.
Es je uveo susnezicu u gradu .
Ocekujem snezno jutro prepodne kod mene u ponedeljak.Kisa bi presla u sneg u drugom deli noci .Mislim da je cak realno da padne neki cm snega.
Vetar je povoljnih pravaca .A padavine su dobro dosle sve je suvo kao barut.

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #5966 poslato: 16. Novembar 2018. u 22:14 »
А какво се случва в Калифорния?
Суша и пожари. Трагедия.
Пролетта имаше обилни валежи за кратко. В следствие на пожарите и обезлесяването, имаше свлачища на земна маса.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #5967 poslato: 16. Novembar 2018. u 22:16 »
Beogradu malo fali po EC da dobije sneg izmedju noci nedelja na ponedeljak , bice to zanimljivo vece i noc makar i nepao sneg nego kisa.

• **
« Odgovor #5968 poslato: 17. Novembar 2018. u 00:20 »
GFC  se predomislja po obicaju za zahladjenje oko 25 ..Bice kriticno po njemu u niziji za sneg ali ne kod mene potom ledara  ali to daleko ima da deset puta izmeni cak kada bi ostalo tako ne bilo kriticno  u NS iz nekog iskustva  .To je za sada zabavni bilten.EC  njusi isto zahladjenje ali videcemo..
No da se vratimo na ponedeljak .
ARW vidi cak sneg ujutru ali ne i zadrzavanje

Mozda zabeli i BG  cak i mozda  NS videcemo. Fruska Gora ima obicaj da zadrzi  hladan vazduh ispred sebe 

Bice zanimljiva noc i jutro..  Makar pala i kisa

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Глодариланеногсемена

« Odgovor #5970 poslato: 17. Novembar 2018. u 17:48 »
 "Ледено зло, пакао" Боже сачувај у шта су се ове Новости претвориле!? Срамота.
Невезано за ово, мислим да је време да зиме буду хладније да ови што причају о промени климе и како нас чекају зиме као у Калифорнији мало заћуте.

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #5971 poslato: 17. Novembar 2018. u 18:48 »
Evo malog presjeka kroz atmosferu. Vidi se koliko je dosta toga povezano. Obratiti pažnju na najmanje tri stvari, spuštanje hladnog zraka/PVT(PV troposfere) preko Scandi u zavisnosti od stanja iznad Atlantika i  Aleutskih ostrva:

Vidi se na zadnjem izlazu raširetnost PVT oko 22. iznad Kanade koji onda više remeti greben iznad iznad Sjevernog Atlantika, što nije slučaj sa prethodna dva izlaza. Vidjet ćemo je li trend ili privremeno loše viđenje nekih signala kako bi se mogli odvijati.

Ako pogledamo stanje na 10hPa, primjećuje se brže slabljenje Wave2 (ugurbo na slici se njegovo djelovanje nalazi iznad žutih strelica) sa zadnjom prognozom. PV je u ranijim izlazima više bio pomjeren iznad Sibira, uz veće izduženje na visni nego u zadnjem izlazu (što se primjećuje i na gornjim slikama):

« Poslednja izmena: 17. Novembar 2018. u 19:47 Pulsar_ »

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #5972 poslato: 17. Novembar 2018. u 19:13 »
"Ледено зло, пакао" Боже сачувај у шта су се ове Новости претвориле!? Срамота.
Невезано за ово, мислим да је време да зиме буду хладније да ови што причају о промени климе и како нас чекају зиме као у Калифорнији мало заћуте.

M'da... video koji ilustruje teoriju "ima se smrznemo k'o misevi" je iz 2017...  a ceo clanak... joj bre... napisano za onog Srbendu sto ga Bart stalno objavljuje....

Jedan od komentara:

Citat
Нека НАСА обрати пажњу на теорију цикличних промена климе на Земљи, које је развио србски научник Милутин Миланковић. А земаљски метеролози нека обрате пажњу на радове Србина Милана Стеванчевића и све ће им бити јасно, уместо да причају о загревању Земље због активности људи на њој. Онима који су алергични на науку, нека уживају у бајкама земљских пророка.

Nedostaju pok. Alan Cumak i razni beli magovi i vracevi koji su "tumacili" ove gluposti devedesetih...

Eh, "LEDENI PAKAO"!!! Kako li to izgleda i sta sve nece Srbin da izmisli... eeeee...

PS:

Pulsar, kapa dole za post... uvek si rado citan ;) hvala...

"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Bart

« Odgovor #5973 poslato: 17. Novembar 2018. u 19:26 »
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Dane84

• *
  • Starost: 40
  • Zima u dusi,Sibir u srcu.
« Odgovor #5974 poslato: 17. Novembar 2018. u 20:04 »
Moram ovako:PULSAR DA LI BI HTEO DA ME UDOSTOJIS ODGOVOROM NA PORUKE KOJE SAM TI NAPISAO?????POGLEDAJ U CHAT.HVALA :)
Zima u dusi,Sibir u srcu.

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #5975 poslato: 17. Novembar 2018. u 20:13 »
Može, ali mi treba vremena, nažalost nemam ga puno.
Puno ovih pojmova je objašnjavano u temi Polarni vorteks. Tako da ću i tekst koji napišem tamo nakačiti.
Tema mog gornjeg posta je bila samo analiza, ne i prognoza, ali se daju izvući zaključci od navedenih izlaza.
Hvala na podršci kolege!

Van mreže Dane84

• *
« Odgovor #5976 poslato: 17. Novembar 2018. u 20:48 »
Hvala Pulsar kada budes imao vremena , zanima me da li moze ta analiza imati povoljne zimske situacije po nas? Ako nas ne doticu , nema svrhe gubiti vreme , ako ce raspad polarnog vrtloga kaciti Kanadu i Ameriku ili Zapadnu Evropu .. Sve sto se desava pisemo o nama i Balkanu.. Ovako samo gubimo zivce mi koji volimo zimu i sneg ako se o njemu pise na drugim Meridijanima ipak je ovo Serbianmeteoforum... A za ostala dogadjanja u svetu imamo aktuelne vremenske prilike , pa ko hoce da pati dal sneg pada u Bugarskoj,Turskoj,Grckoj.. ili Americi... Neka tamo gleda. A mi drzimo fige da jednom i mi imamo koristi i srece , da od raznih blokova i hladnih prodora imamo ikakve vajde. Zivela zima :) 

Van mreže mareeram

« Odgovor #5977 poslato: 17. Novembar 2018. u 21:14 »
@ Pulsar_

Da li si ti meteorolog? :)

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #5978 poslato: 17. Novembar 2018. u 22:21 »
Mi govorimo o haotičnom sistemu,  gdje mala promjena može praviti velike posljedice. Ovdje, imamo nekoliko "intervencija", na prognoze modela koja se nama poznate, neke možda nisu. Često spominjem globalne cirkulacije vjetrova, modeli ih ne uračunaviju ili ne koliko ja znam, tu je onda uticaj MJO faza i još puno pozadinskih stvari.
Ako pogledate gore sva tri izlaza i obratite pažnju na Wave 1 (Pacifički talas), objašnjavan u temi PV, prikazani su  ensi i glavni izlaz GFS-a, vidmo koliko je amplituda Wave1 pala u zadnja dva izlaza pala u odnosu na izlaz 15.11, na prelazu iz 2. u 3. dekadu, a onda se nastavilo smanjenje amplitude za 25.11, najmanji u zadnjem izlazu.
To je izazvalo zadržavanje pozicije PV nad Kanadom i raširenim PVT sa pacifičke strane, jer nema "pritiska" na PV da se izduži i više dislocira iznad Sibira. Zadržavanjem PVT iznad Kanade, pravi problem jakom Grenladnskom bloku, nema više održivog grebena preko Atlantika, razbija se AC preko VB, nema dotoka hladnoće iz sibira, sve ono što smo imali u prikazanim terminima 15. i 16.11 koji su prognozirali pojačani Wave 1 i dugoživući Wave 2.
Wave 2 brže slabi po zadnje izlazu što sma već i napisao.
Evo sada kako mala promjena, pojačana negativna anomalija iznad Kanade mijenja dosta za dalje. Istovremeno kao po zakonu spojenih posuda, manja je dislokaciija PV ka Sibiru, pa je i manja negativna anomalija  u tom dijelu sjeverne hemisfere.Na sljedećim slikama su prikazani ti izlazi koji su nama davali jako hladnoću (16.11) i manje hladnoće (17.11) za treću dekadu. Grenladski blok slabi, Aleutian low se pojačava (logično je i Wave 1 slabiiji), Sibir sa manjom negativnom anomalijom, AC iznad Evrope itd.:

Šta dobijemo? AC se prostire preko našeg kontinenta, jer sa sibirske strane su manji napadi, pa nemamo više istočno strujanje i tako blizu sibirsku ledaru.
Da se vratim preko bare. Kanadski negativna anomalija će ostaviti pečat sa prijelaza dekade, na ostatak dekade u obliku davanja goriva Atlatniku, jača se ciklogeneza, što smanjuje energiju Grenaldskom bloku, a narušava se Altantski greben do sredine dekade.

A mi dobijemo dizanje temperature, jer se ojačava Biskajka, a sibirska zračna masa se povlači istočnije.

To je ono što smo danas imali na kartama. Ovo je samo jedan apsekt svega navedenog, da ne komplikujem još sa mlaznim strujama i ostalim, tropskim aktivnostima... Naravno stvari se mogu promjeniti, govorim samo o onom što vidim po GFS-u jer za njega imam podatke stratosferi, što ne znači da će sve tako i biti u trećoj dekadi. Za sada loš trend po ovom modelu.

Nadam se da sam jasniji, bar onoliko koliko ja do sada poznajem stvari, a to je zaista vrlo malo, ovo je velika nauka!

@ Pulsar_

Da li si ti meteorolog? :)
Neostvarena želja! :)
« Poslednja izmena: 17. Novembar 2018. u 22:35 Pulsar_ »

Van mreže Dane84

• *
« Odgovor #5979 poslato: 17. Novembar 2018. u 22:34 »
Bas ono sto sam i predvideo,ne valja po nas,i tako svaki put dobijemo najmanje parcice tokom zime,mislim jednostavno nikako da nam se namesti jedan protok koji ce biti konstantan i redovan tokom zime,ali ne milion prirodnih parametra treba da se sloze da bi mi imali jedan normalan prodor hladnnoce i snega,a ne se radujemo ko Afrikanci dal ce da padne kap kise u nasem slucaju da li da proleti po koja pahulja,sneg je postao misaona imenica i pojam :P