MOLBA ljudima koji uređuju FB stranicu SerbianMeteoKao čovek koji nema FB profil (niti će ga imati, iako je internet sastavni deo mog posla od 1997. -dakle u vreme kada mnoge "društvene mreže" nisu postojale) i koji do skoro nije čak ni video kako izgleda FB stranica SerbianMeteo (uvek sam pratio "samo" forum), svakako nisam imao uvid u to šta se tamo piše.
Nakon nedavnog gledanja imam jednu bitnu primedbu:
u par "postova" (broj je zanemarljiv, ali bitan je princip) primetio sam da su iskopirani neki komentari (ili delovi komentara) koje sam objavio na forumu, jednom prilikom je navedeno da se komentar na FB zasniva na pisanju Profiamatera i još jednog člana ali ja sam izričito protiv toga da se bilo šta što sam pisao na forumu objavljuje na FB sa ili bez navođenja "Profiamater".
Ko god da je to pisao mogao je, da ne kažem morao, da me konsultuje pre korišćenja mojih komentara ali taj korak je jednostavno preskočen.
Nekada davno sam napisao i ponoviću:
za razliku od jednog malog broja članova i/ili moderatora i/ili onih koji "uređuju forum", nikada nisam učestvovao na forumu sa željom da od toga imam bilo kakvu "finansijsku dobit" -pretpostavljam (možda grešim) da ima onih kojima je veoma bitan svaki "lajk" na FB i koji neke prognoze pišu sa željom da "ostave dobar utisak" pa da in neko drugi van SerbianMeteo angažuje uz određenu "kompenzaciju/nadoknadu" i nemam ništa protiv toga (kvalitetan rad treba da bude plaćen) ali veoma mi smeta ako se nešto što sam napisao na forumu objavi bez ikakve konsultacije sa mnom. Setiće se neki članovi da sam forum besplatno reklamirao u WMO u Ženevi (i ne samo tu), to sam radio iz najbolje namere -dakle mojim "delovanjem" na forumu sam makar minimalno pomogao da SerbianMeteo bude kvalitetniji i poznatiji (a to je verovatno nekima bitno), često sam isticao da forum ima edukativni karakter i pokušao sam da nekim manje iskusnim članovima pomognem da nauče nešto o numeričkim modelima (umesto da se bez ikakve naučne osnove neki model lako "klasifikukuje" kao dobar/loš/užasan u zavisnosti od toga da li "daje" kišu/sneg/nevreme, o raznim preterivanjima ne želim da ponovo pišem i trošim vreme -više puta sam na to ukazivao ali neki članovi (par pojedinaca), čak i iskusni, su naprasno bili "iznenadjeni i uvredjeni"
jer su forum doživljavali kao "svoj" pa im je smetala argumentovana primedba u vezi nekih komentara) a dočekao sam da neke osobe, mnogo mlađe od mene, bez pitanja objavljuju na FB deo/delić nečega što sam pisao na forumu (podvlačim, toga je bilo malo -makar u onome što sam stigao da pogledam, ali princip je važan).
Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije, onima koji rade na promociji i "lajkovima" FB stranice SerbianMeteo želim dalji uspeh ali molim vas da se moji budući komentari sa foruma (ako ih uopšte i bude) ne objavljuju na FB -čak ni kao deo "istrgnut" iz mog komentara. Nadam se da su nekim članovima moji komentari u prethodnih 8-9 godina bili bar malo korisni -to mi je glavna "satisfakcija" a delu mladih snaga kojima u "duhu modernog vremena" možda više znači jedan "lajk" nego korektan, ljudski odnos sa nekim od koga su mogli nešto da nauče želim da pokušaju da shvate zašto mi je nešto smetalo. Setiće se neki kako je svima nama malkice smetalo kada su neki "mediji" bukvalno kopirali neke od naših komentara sa foruma -sada je neko iskoristio delić onoga što sam pisao da postavi na FB stranicu, verovatno u želji da "post" bude kvalitetniji i "privuče lajkove"... Za sebe znam da sam sve u vezi SerbianMeteo radio "volonterski" i ne slažem se sa stavom da se nešto (od mojih komentara) objavljuje na FB jer ta stranica verovatno ne postoji samo zbog "ljubavi prema meteorologiji" već postoji i makar mali "komercijalni interes" -ne mislim da je neko "direktno plaćen" za ono što piše na FB.
P.S. Sa Stefanom sam imao razgovor u vezi ovoga, drago mi je da smo se dobro razumeli -to se i očekivalo
i on me je prijateljski zamolio da ipak napišem i komentar na forumu da bi svi bili obavešteni (a ne samo on). Na eventualne komentare u vezi mog "post"-a neću da odgovaram, sve što sam imao jasno sam napisao.