Imam pitanje kako se mieri visina snega , zapravo da li kada se izmeri npr. na dva mesta i trazi prosek ili ?
Aaaah, kako se meri sneg na nekim lokacijama -npr. na Vračaru, nije lako objasniti
Šalim se, to spominjem zbog povreenih čudnih ili nelogičnih vrednosti za visinu snega na stanici W13274 ali to je tek ponekad (često je sve OK, doduše nema ovde snega baš često).
Po pravilu (naročito kada visina snega nije ravnomerna) treba da se izmeri visina snega na 3 mesta u okviru "prostora oko met. kućice" i upiše se srednja vrednost. Na Vračaru je ceo taj prostor lepo ograđen (uz veliko drvo čija je krošnja na 5-6m od mernog mesta za količinu padavina) i video sam da neki osmatrači savesno mere visinu snega (nije neophodno meriti na 3 mesta kada je sneg ujednačene visine, prilikom padanja uz vrlo malo vetra i slično)... ali ima i drugačijih primera. Jedan koji se prepričava više od 10 godina jer u vezi osmatrača na Kopaoniku koji je kasno uveče "popunio" sve podatke koji su predviđeni za SYNOP depešu za sutradan u 7h -kada ga je moj prijatelj pitao zašto je to uradio (a "banuo" je nenajavljen) osmatrač je sa beskonačnom smirenošću rekao da on precizno "zna" kakvi će podaci biti ujutru