Ovo cepanje polarnog vorteksa samo nam je upropastilo zimu.Kakva je ovo propagacija SSW-a.Od ponedeljka ko prolece da dolazi.Bezveze
Dobro, možda ovisi od doživljaja zime. Od polivine decembra, pa gotovo cijeli januar je manje-više zimski vrijeme, nije bilo ekstreminih minusa (ionako mogu samo biti štetni po zdravlje), a bilo je dosta snijega. Sve do sada što se dobilo u Srbiji i ostaku jugoistočne Evrope se može povezati sa dešavanjima u stratosferi.
Propagacija ovog SSW-a je lošija, globalno gledano, nego što se inače dešava kod podjele PV, jer je ovaj SSW događaj kao nekog hibridnog tipa (ovo nisam sretao u naučnim člancima, već spominjem kao osobine koje ima poput izmještanja PV, a desila se podjela PV, uz to dugo je i trajalo samo izmještanje). Napominjao sam kako spora dinamika moža ublažiti ekstremnije uticaje na troposferu (kao onaj u ferbruaru i martu prošle godine). E to ne znači da ćemo imati zimu narednih mjesec ili dva bez prestanka. Usporedba dosadašnjeg NAM-a i onog od prošle godine:

Jasno se vidi bolje spajanje stratosfere i troposfere kod prošlog SSW-a.
Bart je spominjao da je ovo treći SSW sa najviše dana pri antizonalnom strujanju na 10hPa, čime se opet produžuje širenje poremećaja prema nižim slojevima troposfere.
Bart je postavio patterne El Nino zima sa SSW-om, gdje se može vidjeti da isotčni Balkan pa prema Turskoj u tom uzorku ima topliji i vrlo topliji interval zime, a zapadna i srednja Evropa dosta hladnije. To izmještanje baričkih sistema će se upravo desiti u narednom periodu... Povlačenje PV sestre prema Sibiru ostavlja prostoru za živahniji anticiklon na istoku, te nema više poistočnjavanja kao ranije, uz to, pomiče se malo kanadski vrtlog, tako da se JS pozicionira kao na sljedećoj slici:

Mislim da neki dijelovi Balkana svakako se ne mogu do sada žaliti na zimu, a nadam se da je ovo podizanje temperatura (za mene očekivano), prelazna pojava do koje je moralo doći narušavanjem mjesec i pol dana stare postave na Atlantiku i Evropi. Kolika dugo će se zadržati više temperature ovisti od bolje propagacije u narednom periodu što bi pomoglo izmještanju grebena prema sjeveru uz organizovaniji visoke pritiske na višim geografskim širinama.
EDIT: Evo slike EPS-a i onog što bi bilo dobro, samo da se nastavi ka jačim -AO te zanjom rečenicom sa kojom je završen post