@Srđan
Ćao momčino!
Ti si pravi zaljubljenik u meteorologiju i svakako si jedan od članova foruma čije komentare, prognoze, najave (i to pravovremene a ne kao neke "zvanične najave" koje se objavljuju kada je neka promena uveliko počela -npr. najava za umeren sneg koji je počeo pre 15 minuta), izveštaje .. volim da čitam.
Kao mnogo stariji (i iskusniji) od tebe imam dve male napomene:
1) nema potrebe da se "izvinjavaš" što nisi imao "u stepen" tačnu prognozu za Beograd i što si "pogrešio" sa procenom da će Tmax biti 6C a ne 8C koliko je "davao" RHMZ.
Ja sam u subotu tokom prepodneva priložio njihovu prognozu koja je "davala" 11C za ponedeljak za BG i najavio sam da će to sigurno smanjiti za par stepeni jer (između ostalih razloga) znam da veoma prate određenu automatsku prognozu iz Nemačke a u toj novoj prognozi je za pon. bila manja temp. od one koja je davana dan ranije (i RHMZ jeste istog dana smanjio na 9C, a sutradan na 8C).
2) par puta si naveo da je RHMZ referentna ustanova sa punom odgovornošću ... "što kaže Profi" - heeej, Profi to piše jer je tako navedeno na RHMZ-ovom zvaničnom sajtu na jednoj od stranica na kojoj, kao i na svakoj drugoj, postoji slika direktora -nešto što nisam primetio (možda nisam pažljivo gledao) na zvaničnim stranicama nacionalnih zavoda (a i privatnih meteo-kompanija) u drugim zemljama Evrope ali možda RHMZ ide korak ispred svih i uvodi promene koje će prihvatiti i ostatak Evrope... Dakle ja samo kopiram zvanično obaveštenje koje je RHMZ o sebi naveo. Ako bi napisali da su ustanova sa delimičnom odgovornošću ili nešto drugo, ja bih to iskopirao - propisi su propisi
i ja samo prenosim zvanična obaveštenja.
Dakle, Srđane, samo nastavi sa pisanjem kao i do sada i nemoj da se "opterećuješ" da li si pogrešio stepen ili dva ... Pa sećamo se onog nedavnog primera kada sam napisao da dve automatske prognoze "danas za sutra" imaju maks. temp. 2-3C za Beograd a RHMZ-ov WRF-NMM čak 11C (RHMZ je najavio 7 ili 8C) i maks. temp. je zaista bila ispod 3C -niko tada iz "referentne ustanove" nije pisao saopštenje o greškama u prognozi i modelu (normalno da nisu), jednostavano -dešava se
... ali je zato neko meni poslao "protestnu notu" (i dalje mislim da ta osoba nema veze sa RHMZom nego jednostavno ne voli ovaj forum pa je imala želju da pokuša da omalovaži nešto što neki od nas pišu ovde -očigledno me ta osoba ne poznaje, to se iz komentara lako vidi -čak je u pozitivnom kontekstu spomenuta prognoza jedne nemačke kompanije na FB stranici za Srbiju (koja postoji od nedavno) a eto čini mi se
da nekako imam veze i sa tom kompanijom (koja doduše nema sliku direktora na website-u
).