Nisam dugo pratio TAF za aerodrom N.Tesla a sada vidim da je u večernjem TAFu (18z) za sutra najavljena maks. temp. 14C za tu lokaciju uz zapadni vetar sr. brzine 3m/s tokom dana.
LYBE 271700Z 2718/2818 28006KT CAVOK TX14/2812Z TNM00/2802Z
Čudi me da nije data viša maks. temperatura, čini mi se da RHMZ ima bitno bolju prognozu za sutra -za Beograd je najavljeno 18C, a generalno ne očekujem veliku razliku u maks. temp. između samog grada i aerodroma N.Tesla. Verujem da prognozu nije radio mlad ali iskusan čovek koji je veoma aktivan na ovom forumu
i koji ne bi za sutra "dao" samo 14C (danas je bilo 12.6C a sutrašnji dan ima velike šanse da bude znatno topliji... doduše vreme "ne sluša" ili "ne čita" šta ja kažem/pišem
i svakako da ne mogu da "garantujem" da će biti 17 ili 19C), nego neko stariji ko možda nije mnogo zainteresovan za temp. u TAF-u u situaciji kada za pilote nema ničeg interesantnog (u takvom danu pilotu je nebitno da li je maks. temp. 14/17/19C, postoje drugi, mnogo važniji parametri ali sutra nema ničeg bitnog pa je TAF "kratak").
Što se tiče temperatura u regionu, sutra će biti interesantno pogledati minimalnu i maksimalnu temp. za npr. Banja Luku...
Edit:
Kada već spominjem "interesantne" temp. možda vredi napomenuti da je na aerodromu Ljubljana-Brnik (Jožet Pučnik) prethodne noći malo pre ponoći bilo čak 16C a to je lokacija koja je poznata po veoma niskim temperaturama u vedrim noćima (često 5-6 stepeni niže od centra grada) ali kada se pogleda kakav je bio vetar jasno je zašto je ta lokacija bila najtoplija u Sloveniji u ponoć ... a jasno je i zašto je ujutru bilo samo 2.8C iako je 6 sati ranije bilo 16C (opet je vetar jedini razlog)...