Nadam se da ću i ja sa godinama ovako početi da bolje podnosim vrućine i da ih volim.
Evo kolega Sofronije je sada glavni zagovornik toplog i suvog vremena na forumu, ali nije oduvek bilo tako. Lepo me služi sećanje da se čovek retko kada žalio na preniske temperature ili previše padavina, a često je bio obrnut slučaj. Ne znam kada se desio taj veliki preokret, da li možda prošle ili pretprošle godine. Ali eto zanimljivo je kako ima slučajeva da ljudi vremenom postanu i tolerantniji na ekstremne uslove.
Ima toga, sve poruke su u tom stilu. E sad, jedino što bih voleo je taj preokret ipak nije samo "trolovanje" i nerviranje većinskog stanovništa ovog foruma. Voleo bih da saznam recept.
Ne vidim sta je nekonzistentno ovde? Ima li negde zbira padavina? Poslednjih 4 godine se udavih... prosle bilo preko 800 mm... Daj izvadi taj post... ima gde sam poredio godine ovde i sabirao mm... na severnoj strani kuce pocela fasada da zeleni, iza kuce imam mahovine kao u Irskoj, i to cak i sad... Za sve ove moje godine, a travu u ovom dvoristu kosim od svoje desete godine samo poslednje tri godine kosim citavu sezonu, tj jednom nedeljno. Ranije je poslednje kosenje bilo prve nedelje jula, da bi posle dvadesetak godina pomerio na 12-15 jul... da ne pricam o problemima sa bujicnom vodom jer moje dvoriste jedino nije "zabetonirano" i imam dosta drveca. Prosto, od proslog maja kisu ne marim da vidim... jos imam matorog kera koji se plasi grmljavine, i napravi haos svaki put...
Rekoh jednom Stevi... volim kad je vreme u skladu sa godisnjim dobom. Toplo leto, hladna zima, nestabilno prolece, tmurna i kisovita jesen... ovo poslednjih godina je neki miks nicega... neki ljigavi prosek gde downbursti samo dolivaju ulje na vatru umesto da razbiju monotoniju... Samo avgust je na nekih 75 mm trenutno sa sansom da i on bude oko 100...
Ako bas trazis prelomni trenutak, to je maj prosle godine kada mi je kanalizacija nabila jezero vode u dvoristu zbog majmuna koji su ugurali oluke u fekalnu kanalizaciju... to je bio, da kazem, trenutak kada mi se kisa prosto smucila...
No, bilo kako bilo, tvrdim da bez vrelog leta nema hladne zime, ovo je bilo nesto prosecno tako da se nadam bar prosecnoj zimi sa bar nekim mraznim danom...
Ah da... ne bih da generalizujem, ali klima uredjaj ubija osecaj za toplo-hladno.... ja je nemam ali imam 4 ogromne breze, 1 ogromni libanski kedar, ogromno drvo lesnika i par manjih jela, tuja, dren, klen i tako to
Sada sam u kuci, pored otvorenog prozora, i opet nisam imao neprospavanu noc i uvek moram da prebacim nesto preko sebe... tamo neke 2015 sam se znojio do pola noci, ali sad gledam ipak mi je sibirska jela za ovih kisnih nekoliko godina izbila dobrih 4 metra uvis, breza je pokrila jos veci deo juzne strane, tako da su prijatne temperature prilicno logicne.
ps: deder, Milose, ne bilo ti zapovedjeno, izvadi od 2018 do ove godine padavine za Palanku. Ili mi bar baci link...
edit: Jedini je Steva na tragu necega... pre korone i posle korone...
Apsolutno sam prestao da verujem u bilo sta sto mediji forsiraju kao narativ - od neta do klasicnih medija. Pokrio sam se aluminijumskom folijom i ispod oka gledam sve koji se pozivaju na "nauku" istovremeno osudjujuci ljude koji kriticki misle - taj teror je meni uzasan, izbio je u vreme korone, nastavljaju dalje sa drugim pricama... isto ces naci da sam bio za vakcine, ali kako mi je najbolja drugarica upravo od tog otrova umrla, primila fuc*ng sest komada... ne, ne verujem vise nikome... cak ni lekarima, to jest tek u te ljude sam izgubio bilo kakvo poverenje... ostao moj licni doc, koji je od pocetka pricao i najebavao i koji mi na kraju i licno nije dozvolio da primim to moderna/pfizer sr#nje. sorry, na offu, morao sam. brisi ili premestaj negde ako je neprimereno.