SAD ozbiljno ja mislim da treba pise ko kolko hoće a sta neko drugi pise na to ne mozemo uticati kao i na vreme.
Ne razumem sto bi se razočarao sto neko pise kad ima dosta dobrih drugih pisanija pre svega izveštavanje...
Ćao svima,
Ja se na ovu temu potpuno slažem sa Bartom. Postoje 2 opcije:
Ili prihvatiti trenutnu situaciju kakva jeste (jedan deo članova drži forum i svoje tvrdnje zasniva na nauci, neki drugi članovi prestaju da veruju u nauku i prenose informacije sa tabloida, teorije zavere, itd.), i dok nema vređanja, pičkaranja i sl. nema razloga sklanjati nekog sa foruma.
Druga opcija je da svako ko prenosi "informacije" iz neproverenih izvora (teorije zavere, tabloidi...) bude banovan sa foruma po kratkom postupku - što je iz mog ugla van pameti, naročito ako su u pitanju članovi koji su već neko vreme na forumu.
Ne vidim treću opciju.
Više je razloga što su mnogi iskusni članovi otišli sa foruma ili aktivnost sveli na minimum, ali opet bih rekao da je glavni razlog degradacije to što već dugo nemamo ni jednog novog aktivnog člana foruma, neku mladu nadu koja bi pogurala sve ovo.
Iskusni članovi koji su prestali da pišu su otišli jer im se više nije pisalo. Da su hteli da pišu našli bi neki drugi način da nastave i tamo bi bili aktivni. Ali pošto niko od njih, sem Peđe, nije napravio svoj sajt/blog/forum, zaključujem da njihova želja za pisanjem i nije bila toliko jaka, ako su ih manjak uskostručnih tema i članovi koji prenose vesti iz tabloida naterali da odu sa foruma. To je samo izgovor, a pravi razlog je što im se više ne piše.
Evo meni može bilo ko od članova sada da kaže "brate ti si admin, budi aktivniji, piši svaki dan, iniciraj uskrostručne teme, edukuj članove koji se pozivaju na teorije zavere...", ali ja svoju aktivnost neću menjati jer meni ovaj nivo aktivnosti odgovara - pogledam šta se piše manje više svaki dan, nekad nešto napišem i to je to. Da li bi bila neka dodatna vrednost ako bi svaki dan pisao "kod mene je trenutno 25 stepeni, i dan je lep"?
Drugo, ja imam i druga interesovanja koja nisu vezana za meteorologiju. Meteorologija nije moj život. Meni su zanimljivi dani kao što je bilo ovo krajem marta, sneg prošlog aprila, oluje prošle godine i to na znatno površnijem nivou u odnosu na neke druge članove. Meni je zanimljivo npr. da pročitam analizu sinoptike u reportaži koju napišu Miloš ili Škomi, ali se nikada ne bi bacio u istraživanje i pisanje na tu temu. Ako se pridružim reportaži, maksimum sa moje strane je da postavim fotke i napišem neke lične utiske.
Pre 10-12 godina nije bilo tako, tada su meteo pojave zauzimale mnogo veći "spektar" u mojim interesovanjima, ali kako su se neke životne okolnosti menjale na bolje, neke druge stvari su počele da zauzimaju mesto meteo pojavama u mojim interesovanjima (biznis i lifestyle, izlasci, luksuzna putovanja, automobili...). A da pišem o tim drugim interesovanjima, koja su mi postala bitnija od meteo pojava (namerno ne pišem meteorologija jer su moja interesovanja i u najjačem piku bila površnija od interesovanja za konkretnu nauku) na forumu koji se tiče meteorologije je van pameti.
Statistika je poražavajuća po tom pitanju. U 2023. i dosadašnjem delu 2024. smo imali ukupno jednog novoregistrovanog člana koji je u međuvremenu napisao par desetina poruka. Poslednji, da kažemo, aktivan član foruma u pravom smislu te reči se registrovao još pre 3 godine, u julu 2021.
Eto, tu je srž problema.
Kao što sam već jednom napisao, forumi su prevaziđena forma komunikacije za generaciju Z i mlađe milenijalce. Moje mišljenje je da ljudi koji na ovu temu hoće da čitaju na dubljem nivou od pisanja na društvenim mrežama su već prisutni na forumu kao gosti.
Mala je šansa da tamo negde postoji neka grupa ljudi, "mladih nada", koji bi mogli da postanu aktivni članovi, a koji još uvek ne znaju za forum, i nemaju svoje stranice/profile na temu meteorologije. Zašto bi neko ko ima želju da piše na ovu temu i gradi svoj profil/stranicu na društvenim mrežama pisao i na forumu? Jednostavno forumi su relikt prošlosti i nemoguće je da se njihova popularnost vrati na nivo od pre 10 godina.
A kako smo došli do toga da neki aktivni članovi koji su tu već dugo na forumu počinju da sumnjaju u zvaničnu nauku koja je osnov ovog foruma, to je opet druga priča koja je indirektna posledica svega navedenog u prvom delu priče.
Isto pitanje sam i ja postavio sebi kada sam upoznao doktore koji savetuju pacijente da se ne vakcinišu ili ortopede koji savetuju kiropraktiku. Jednostavno tako je, sve ostalo je borba sa vetrenjačama.
A starijim kolegamaa kritika zato što nema već dugo nekog druženja izvan foruma i nekog kruga koji se i privatno druži, sve to kada se sabere ima malo uticaja, vidim i razloge, ali opet....
Inače, pre neki dan je bio 18. rođendan foruma, koji je prošao tako neopaženo, a znamo da je neki trend postao da se prave velike žurke za "punoletstvo". To isto govori o stanju na forumu kom smo postavili dijagnozu u prethodnih više desetina poruka u ovoj temi.
U poslednje 2 godine 3 puta sam inicirao organizovanje skupa (mart i april 2022., i januar 2023.).
Prvi put u martu 2022. kada je bio plan Golubac i Srebrno jezero, iako je tog vikenda bilo idealno vreme skoro svi su otkazali 2 dana ranije. Drugi put sam probao da organizujem skup u aprilu, a tada je razlog bio "danas su izbori" (iz mog ugla ko je hteo da glasa mogao je ujutru da ode na glasanje i posle produži na skup). Da ne ulazim dalje u to, ni tog vikenda nije održan skup.
Prošlog januara sam probao da okupim BG ekipu, takođe bezuspešno, i jednostavno izgubio sam volju da se bavim skupovima, jer sa članovima sa kojima se privatno družim svakako se viđam redovno. A s druge strane da svoje vreme posvetim organizaciji skupa i pri tome odlažem neke druge stvari kojima sam mogao da se bavim za to vreme, a da se skup otkaže kao prethodna 3 puta, jednostavno nisam lik koji ima volju za to
I kao što sam nekim članovima već rekao, ko hoće može slobodno da organizuje skup, a ja ako budem bio u prilici svratiću, ali neću biti deo organizacije.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk