Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1403478 puta)

Van mreže Sofronije

  • ***
  • Poruke: 2.399
  • Starost: 53
  • Lokacija: Smederevska Palanka
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11840 poslato: 08. Maj 2024. u 22:50 »
https://fonet.rs/drustvo/vreme/36476359/najtopliji-april-ikada.html

Citat

BEOGRAD - Minuli april bio je jedanaesti mesec zaredom sa globalno rekordnom temperaturom, saopštili su naučnici iz Kopernikusa (Copernicus), klimatske agencije Evropske unije.

Istovremeno je prethodni bio prvi april sa prosečnom temperaturom iznad 15 stepeni Celzijusa. Ubrzana koncentracija štetnih gasova "nastaviće da gura globalnu temperaturu ka novim rekordima", rekao je čelnik agencije Karlo Buontempo (Carlo).

Temperatura vazduha na površini u proseku je bila 15,03 stepeni, 0,67 iznad aprilskog proseka iz referentnog perioda 1991-2020. godine, saopštio je Kopernikus u sredu.

U Evropi je promena drastičnija, za 1,49 stepeni viša u odnosu na referentni period. Evropa se zagreva brže od ostalih kontinenata, navodi Evropska agencija za zaštitu životne sredine (EEA).

April ove godine je u poređenju sa predindustrijskim periodom 1850-1900. globalno bio topliji za 1,58 stepeni.

Prosečna globalna temperatura od maja prošle do aprila ove godine je bila najviša od početka merenja, 1,61 stepen iznad preindustrijskog vremena.

Podaci ipak ne znače da je cilj da se rast globalne temperature zadrži na 1,5 stepeni, u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom, već promašen.

Naime, za ta merenja se koriste dugoročne prosečne vrednosti.

S druge strane, upozorio je nedavno Kopernikus, ako se trend iz prethodnih 30 godina nastavi, to će se dogoditi 2033.

Agencija EU redovno objavljuje podatke o temperaturi na površini, leda u morima i padavinama.

Nalaze generišu kompjuterski modeli na osnovu milijardi merenja sa satelita, brodova, aviona i meteoroloških stanica širom sveta. (kraj) dep/mk

kad je tesko, tu je april... drzi se maj, nemoj sad da razocaras...  :tu:
🇷🇸 Сунчано и топло.
🇷🇺 Солнечно и тепло.

"Eeeeee!"

Van mreže David01

  • *
  • Poruke: 272
  • Starost: 23
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11841 poslato: 05. Jun 2024. u 09:12 »
Након што су каснопролећне нестабилности истерале своје у мају и донеле нам читав један месец паузе од екстремно позитивних температурних аномалија (слична ситуација као са јесењим кишама у новембру прошле године), дошло је време за очекивану наплату. Чудио сам се што до ове године чак и током најтоплијих лета нисмо имале тропске таласе интензитета и трајања попут овог који нам следи пре треће декаде јуна, макар не овде на северу Србије. Мени је лично свеједно какво ће време бити јер се добро прилагођавам на различите временске услове. Ради се о утиску да сву литературу која за опис наше климе користи периоде 1961-1990 или чак 1981-2010 треба бацити у канту за ђубре. Оно што сам прочитао у тим текстовима и оно што сада живимо везе немају једно са другим. Два потпуно различита света.

Van mreže Milan995

  • *
  • Poruke: 182
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11842 poslato: 15. Jun 2024. u 13:24 »
^^ A i vi "saharisti" nikad zadovoljni, jedino kad bi celog leta bilo 40°C bez kapi kiše. :) Kao prvo, niz tropskih dana (preko 30°C) će krenuti već od nedelje, a ne od utorka. Za termin "tropski talas" nemamo jasnu definiciju ali je tu neko prećutno pravilo da je niz od barem nekoliko dana sa maksimalnim temperaturama oko ili iznad 35°C, a prema trenutnim izgledima potrajaće gotovo izvesno barem 5 dana (od srede do nedelje), a jedino uz neko značajnije pomeranje svega nećemo imati temperature preko 35°C ili blizu 40°C u velikom delu zemlje.
U ensemblima ECMWF-a, a kod GFS-a i u ensemblima i u operativnom run-u postoji signal za neku promenu vremena oko ponedeljka 24. juna ali to je tek toliko daleko da ne vredi komentarisati. A čak i da se ta promena ostvari, po trenutnim prosecima ensambala velika je verovatnoća da sve do kraja meseca ostane toplije vreme od proseka, a gotovo da ni nema varijanti sa nekim značajnijim zahlađenjem. Tako da ne znam na osnovu čega temeljiš tu tvrdnju da do kraja meseca imamo nestabilno i svežije vreme.
Jul 2014 je bio ekstremno kišan, ali topliji od proseka. Jul 2018 je imao temperaturu oko proseka. Poslednji letnji mesec koji je bio u klimatološkoj kategoriji "hladno" ili ne daj Bože "veoma hladno" je verovatno zabeležen u prošlom veku. Sva klimatološka statistika i svi trendovi su na vašoj strani, ali ni to nije dovoljno izgleda.
Iskreno,voleo bih da celo leto temperature prelaze 30oC i da ne bude ni kapi kiše,ali svestan sam da to nije moguće.
A s druge strane,da li je normalno da sredinom juna minimalna temperatura bude svega 10oC,ili maksimalna samo 18oC,koliko je bilo u sredu? Nemojte se sad vaditi na izuzetno visoke temperature u zimskom periodu,svestan sam da ni to nije normalno.
Što se tiče hladnih leta,2005.godine(što je bilo u ovom veku)smo imali veoma hladno leto,a to se pogotovo odnosi na avgust.
Statistika možda jeste na našoj strani,ali to nije dovoljno jer i dalje imamo povremene izražene veoma hladne anomalije,a padavina je sve više,bar u mom kraju.
^^
Poslednje hladno leto i jedino u ovom veku je bilo 2005-e godine. Npr. tada je avgust bio ekstremno hladan i kišovit. Čitavo leto te godine je bilo bolesno loše. Pre toga su bila hladna leta 2002-e i 1997-e. Po nekim satatistikama to uopšte nisu bila hladna leta već u granicama normale. Za moj pojam to su tri najhladnija leta koja pamtim i možda 1995-e kada sam završio prvi razred osnovne škole. I te godine je bilo veoma ružno i kišovito leto, ali ne znam koliko je bilo hladno. Znam 100% da je bilo veoma kišovito sa puno vremenskih nepogoda medju kojima se izdvaja 17. jun sa 76lm2, poplava u mom gradu i trauma nakon koje sam postao vremenjak. :grin: Leta 1997, 2002 i pogotovo 2005 jesu bila nešto hladnija od današnjih nekih proseka. U zadnjih dvadesetak godina bilo je kišovitih leta poput 2010, 2014 i 2018 (ova prva dva navedena su bila ekstremno kišovita), ali nisu bila totalno hladna leta jer su tropske noći bile i tokom tih kišnih epizoda bez obzira što nije bilo tropskih dana kao npr. jun i jul 2014-e. Velika je razlika u dnevnim i pogotovo jutarnjim temperaturama, pa čak i obliku padavina izmedju leta 2005-e i leta 2014-e. U leto 2005-e su dominirale slojaste padavine i jesenje epizode uz ekstremno niske dnevne temperature dok je u leto 2014-e uglavnom bila apsolutna dominacija konvektivnih padavina što znači da uprkos još većoj ciklonskoj aktivnosti bilo je sasvim dovoljno toplote u višim slojevima atmosfere. Mnogi misle zbog hladnog maja ove ekstremno kišovite godine da je i leto bilo hladno, ali nije. Bilo je samo ekstremno nestabilno i kišovito naročito u mom kraju gde su obarani decenijski pa i vekovni rekordi. Slično je bilo i 2010-e godine (samo četiri godine ranije). Avgust je u drugoj i trećoj dekadi izvukao to leto i svrstao ga u granice proseka, a možda i u rang toplih leta bez obzira na ogromne konvektivne padavine i hladan jun u prvih pet dana i u čitavoj trećoj dekadi. Leta 2006, 2016, 2018 i 2020 su takodje izvukli ili jul ili avgust ili septembar te su bila po meni sasvim normalna leta. Ostalo su sve topla ili sušna leta.

Dani pred nama slute na junski pakao poput 2021, 2017, 2013, 2008 i 2007. godine. Ali ni tu nema pravila. Npr. leta 2013-e je bio žestok tropski talas u junu od sedam dana da bi posle toga se temperature na mesec dana vratile u granicama proseka do sledećeg tropskog talasa. Ko voli vrućine i da hoda u šorcu i majici taj ima čemu da se raduje u danima koji slede. Ja ne volim letnju garderobu i nisam radostan zbog letnjih žega koje sada nastupaju, ali one su bile u prošlosti i biće ih svakako u budućnosti. Tu ne mogu ništa. :confused:
Donekle se slažem,s tim što je i 2003.i 2012.bilo izuzetno toplo već u junu(2003.čak i maju),dok su leta 1997.i 2005.bila izuzetno hladna za naše područje,u odnosu na aktuelne proseke.2002.nije bilo toliko hladno.Što se tiče kiše,ubedljivo najkišnije leto je bilo 2010.To govorim za moj kraj.
Kada gleda covek ovaj ec kao da ne postoji sansa da probije neki ciklon... Ok malo popusti posle sledeceg vikenda ali suvo brate ko u Melencima... Zaista karte uzas... Ok gfs za na dalje bolji ali to je tek za 9,10 dana...  Spremite ventilatore pocelo je i udara punom snagom... Al se Sofra sad smeska i kaze doslo je mojih 5 minuta koji ce trajati sto kaze Milos bar 5 dana... :D
Samo neka prži,brzo će proći tih 9 dana,a možda i manje,a začas će jesen.Dok je sa zahlađenjem ciklon gotovo siguran.Nadam se da će se to zahlađenje ublažiti i kiša obrisati.Stvarno mi više nije potrebna.
« Poslednja izmena: 15. Jun 2024. u 13:54 Milan995 »

Van mreže risbo gr

  • ***
  • Poruke: 4.105
  • Starost: 36
  • Lokacija: Grocka (25km JI od BG-a ~ 100mnv)
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11843 poslato: 15. Jun 2024. u 15:03 »
 ^^ Da ne bude ni kapi kiše  :/ I Sahara ima po neku kap  kiše, baš si ga preterao  :grin: Ne znam kako bi naši krajevi izgledali da celog leta ne bude kiše, verovatno bi požari bili učestali, poljoprivreda ne bi ni postojala 👍

Van mreže Sofronije

  • ***
  • Poruke: 2.399
  • Starost: 53
  • Lokacija: Smederevska Palanka
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11844 poslato: 15. Jun 2024. u 16:32 »
^^ Da ne bude ni kapi kiše  :/ I Sahara ima po neku kap  kiše, baš si ga preterao  :grin: Ne znam kako bi naši krajevi izgledali da celog leta ne bude kiše, verovatno bi požari bili učestali, poljoprivreda ne bi ni postojala 👍

Dobro... mislio covek na Atakamu ☀️

Slazem se sa Milanom, ako ni zbog cega drugog ono sto ima  jos dva meseca ili 60 dana pravog leta... ono tek stize, ali sunce vec "silazi" tako da vec od Svetog Ilije se oseca da polako "popusta"... u svakom slucaju meni su 33-37 savrsene temperature uz 22-25 nocne... ali ove nocne u ovom trenutku mogu samo da sanjam osim ako neki ludi fen iz Libije probije...

🇷🇸 Сунчано и топло.
🇷🇺 Солнечно и тепло.

"Eeeeee!"

Van mreže subaja

  • *
  • Poruke: 436
  • Lokacija: Bikovo - 8km jugoistočno od Subotice
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11845 poslato: 15. Jun 2024. u 18:24 »
Iskreno,voleo bih da celo leto temperature prelaze 30oC i da ne bude ni kapi kiše,ali svestan sam da to nije moguće.

Milane imaj na umu da neki ljudi žive od te kiše, da ona ne padne to bi bilo kao da neko u firmi ne dobije platu za npr. jun, jul i avgust.

Ja sam za neku sredinu, može da bude toplo preko 30C, ali da jednom nedeljno bude dobar pljusak.

Na mreži Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.344
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11846 poslato: 15. Jun 2024. u 18:53 »
Neka ga u ovoj temi, jer ipak ne tiče se direktno našeg kraja (još uvek, a nadajmo se da neće nikada). Neko će se svakako još nadovezati jer se spominjalo ovo.

Ogromni temperaturni kontrast oko Pirineja, osmica izoterme silazi na nivo Gibraltara, svežina ide maltene to Tenerifa ali se zato iz Sahare iza Atlasa diže žestoki oganj ka jugu Mediterana:



Zum, do 32 na visini!



Sreća pa se ovakve stvari ipak koliko toliko razblaže na svom putu dalje ka severoistoku, mada nam rerna ne gine..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dejca

  • ***
  • Poruke: 2.876
  • Lokacija: Leskovac-n.v. 228 m.
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11847 poslato: 16. Jun 2024. u 00:01 »
Milane a šta ćemo piti ako nam celog leta ne padni ni kap kiše, čime ćeš se tuširati ako presuše slavine, ah da dobro za veću nuždu možeš trčati u polje tako da za to ima rešenje ali za tuš i čašu vode nema, treba kiša.
Kakva će nam biti akumulaciona jezera ako im opadne nivo vode i voda se previše zagreje, informiši se šta se tad dogadja sa vodom.
A Sofra vole tropske noći, ne valja ti to, onda si uvek moraš spavati sam i ondak šipak ćeš ....
Ja MRZIM LETO, kao dete sam voleo ići na more a sad se sa planine ne bih pomerio ni zimi ni leti. Kakvo more kada me i ovde peče sunce, koža mi promenila boju i nikako da pobeli ni zimi.
ja stem temperaturama neam niŠta al mrzim kad je 25+c i zimu u martu i aprilu   :zima   :ranting:

Van mreže chmi

  • *
  • Poruke: 143
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11848 poslato: 18. Jun 2024. u 11:16 »
https://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/klimatologija_produkti.php#
Postoji ovde godišnji pregled (sažeti) za poslednjih 20 godina. Ako sam dobro video , a mislim da jesam, poslednji "letnji" mesec (jun,jul,avgust,septembar) koji je bio hladniji od proseka je bio septembar 2007. godine. Većina godina je bila toplija ili dosta toplija od proseka a bilo je i često ekstremno toplih godina. Ima negde na sajtu šta tačno znači ekstremno topla. Od 20 najtoplijih godina otkad se vrše merenja 17 iz 21. veka, a samo jedna 2005. je među najhladnijim. Poslednjih nekoliko godina se uspotavio neki čudan obrazac pa je retko koji mesec kakav treba da bude nego je neki miks toplijeg i ekstremno suvog/vlažnog vremena.
Miljakovac-Rakovica

Na mreži Bart

  • ****
  • Poruke: 9.628
  • Lokacija: Niš
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11849 poslato: 18. Jun 2024. u 14:44 »
Sledeća 4 dana od 38 do 40 a onda fantastično zahladjenje i 34 :facepalm: Sofro ovo si ti nešto sredio   :grin:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 61.6; Jun 42.1;

Van mreže Sofronije

  • ***
  • Poruke: 2.399
  • Starost: 53
  • Lokacija: Smederevska Palanka
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11850 poslato: 18. Jun 2024. u 16:13 »
Sledeća 4 dana od 38 do 40 a onda fantastično zahladjenje i 34 :facepalm: Sofro ovo si ti nešto sredio   :grin:

Cuvena metoda baksuziranja... asi-masi-pa promasi... i skoci pile preko zile  :grin:
🇷🇸 Сунчано и топло.
🇷🇺 Солнечно и тепло.

"Eeeeee!"

Na mreži Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.508
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11851 poslato: 18. Jun 2024. u 21:40 »
šta ćemo piti ako nam celog leta ne padni ni kap kiše, čime ćeš se tuširati ako presuše slavine, ah da dobro za veću nuždu možeš trčati u polje tako da za to ima rešenje ali za tuš i čašu vode nema, treba kiša.
Kakva će nam biti akumulaciona jezera ako im opadne nivo vode i voda se previše zagreje, informiši se šta se tad dogadja sa vodom.
Razumem te u potpunosti, al' realno šta god ljudi pisali na forumu neće uticati na to kakvo će biti vreme. Mogu ljudi ovde da pišu da žele da bude 25 C sa pljuskovima ceo jul i avgust, ili 40 C bez kapi kiše do oktobra, al' jasno ti je da Bog neće odreagovati i poslati takvo vreme jer je na forumu napisan dovoljan broj poruka sa takvim željama.

Tako da nerviranje oko poruka šta ko želi od leta doživljavam kao apsolutno bespotrebno gubljenje živaca. Makar sada kome je suviše toplo uvek ima opciju da za smešne pare odleti do Stokholma ili Osloa i rešen problem.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk


Na mreži Bart

  • ****
  • Poruke: 9.628
  • Lokacija: Niš
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11852 poslato: 18. Jun 2024. u 22:07 »
Cuvena metoda baksuziranja... asi-masi-pa promasi... i skoci pile preko zile  :grin:
Ja mislio samo uključio harfa antenu na tu frekvenciju ono ti koristio sofisticiranije metode  :grin:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 61.6; Jun 42.1;

Van mreže chmi

  • *
  • Poruke: 143
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11853 poslato: 20. Jun 2024. u 11:04 »
Jun u Beogradu (izvor godišnjaci RHMZ i ogimet)
1980 2 dana preko 30C Maks 32.4 nije bilo dva dana zaredom preko 30
1981 5 dana preko 30C Maks 33.7 3 dana u nizu preko 30
1982 5 dana preko 30C Maks 35.7 3 dana u nizu preko 30
1983 2 dana preko 30C Maks 30.6 2 dana u nizu preko 30
1984 1 dan  preko 30C Maks 31.6 nije bilo niza dana preko 30
1985 4 dana preko 30C Maks 31.0 3 dana u nizu preko 30
1986-1989 nema uplodovanih biltena
2000 15 dana preko 30C Maks 37.2C 3dana pa posle 7 pa 5 u nizu preko 30
2001 4 dana preko 30C Maks 33.0C 2 dana u nizu preko 30
2002 11 dana preko 30C Maks 37.4C 3 pa 6 dana u nizu preko 30
2003 17 dana preko 30C Maks 35.7C 11 pa 3 dana u nizu preko 30
2004 4 dana preko 30C Maks 31.6C 2 dana u nizu preko 30
2005 4 dana preko 30C Maks 31.5C 2 dana u nizu preko 30
2006 11 dana preko 30C Maks 34.4C 6 dana pa 5 u nizu preko 30
2007 9 dana preko 30C Maks 36.7C  5 dana u nizu pa 3 preko 30
2020 4 dana preko 30C Maks 34.0C 4 dana u nizu preko 30
2021 13 dana preko 30C Maks 38.7C 13 dana u nizu preko 30
2022 16 dana preko 30C Maks 35,1C 4 pa 3 pa 6 dana u nizu preko 30
2023 6 dana preko 30C Maks 34.7C 5 dana u nizu preko 30
2024 9 dana preko 30C MAks 35.8C 4 pa 4 dana u nizu preko 30 (zaključno sa 19.06)
Miljakovac-Rakovica

Van mreže Sofronije

  • ***
  • Poruke: 2.399
  • Starost: 53
  • Lokacija: Smederevska Palanka
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11854 poslato: 20. Jun 2024. u 12:17 »
Jun u Beogradu (izvor godišnjaci RHMZ i ogimet)
1980 2 dana preko 30C Maks 32.4 nije bilo dva dana zaredom preko 30
1981 5 dana preko 30C Maks 33.7 3 dana u nizu preko 30
1982 5 dana preko 30C Maks 35.7 3 dana u nizu preko 30
1983 2 dana preko 30C Maks 30.6 2 dana u nizu preko 30
1984 1 dan  preko 30C Maks 31.6 nije bilo niza dana preko 30
1985 4 dana preko 30C Maks 31.0 3 dana u nizu preko 30
1986-1989 nema uplodovanih biltena
2000 15 dana preko 30C Maks 37.2C 3dana pa posle 7 pa 5 u nizu preko 30
2001 4 dana preko 30C Maks 33.0C 2 dana u nizu preko 30
2002 11 dana preko 30C Maks 37.4C 3 pa 6 dana u nizu preko 30
2003 17 dana preko 30C Maks 35.7C 11 pa 3 dana u nizu preko 30
2004 4 dana preko 30C Maks 31.6C 2 dana u nizu preko 30
2005 4 dana preko 30C Maks 31.5C 2 dana u nizu preko 30
2006 11 dana preko 30C Maks 34.4C 6 dana pa 5 u nizu preko 30
2007 9 dana preko 30C Maks 36.7C  5 dana u nizu pa 3 preko 30
2020 4 dana preko 30C Maks 34.0C 4 dana u nizu preko 30
2021 13 dana preko 30C Maks 38.7C 13 dana u nizu preko 30
2022 16 dana preko 30C Maks 35,1C 4 pa 3 pa 6 dana u nizu preko 30
2023 6 dana preko 30C Maks 34.7C 5 dana u nizu preko 30
2024 9 dana preko 30C MAks 35.8C 4 pa 4 dana u nizu preko 30 (zaključno sa 19.06)

85-9 je crna rupa odavno... sta je sa 90-99...ima li tih podataka negde... jeste to bio prelazni period od sfrj ka srj, ali vec od 1995 bi trebalo da su Sparavalo i ekipa imali nesto online, secam se sajta sa meteogramima i nagradama za najtacnije prognoze... ovde imamo petnaestogodisnju rupu 2 decenije i to tako stoji  :confused:
🇷🇸 Сунчано и топло.
🇷🇺 Солнечно и тепло.

"Eeeeee!"

Van mreže chmi

  • *
  • Poruke: 143
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11855 poslato: 20. Jun 2024. u 13:43 »
Od 90 su malo čudni izveštaji pa nisam stigao da ih proučavam. Od 2000 ima i na ogimetu i izveštaji su pdf koji može da se pretražuje pa ide mnogo lakše. Kada skupim malo vremena ubaciću i za ostale godine.
KOga interesuje ima arhivu na ovom linku https://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/klimatologija_godisnjaci.php
Miljakovac-Rakovica

Van mreže chmi

  • *
  • Poruke: 143
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11856 poslato: 21. Jun 2024. u 10:23 »

Jun u Beogradu (izvor godišnjaci RHMZ i ogimet) ažurirani podaci
1980 2 dana preko 30C Maks 32.4 nije bilo dva dana zaredom preko 30
1981 5 dana preko 30C Maks 33.7 3 dana u nizu preko 30
1982 5 dana preko 30C Maks 35.7 3 dana u nizu preko 30
1983 2 dana preko 30C Maks 30.6 2 dana u nizu preko 30
1984 1 dan  preko 30C Maks 31.6 nije bilo niza dana preko 30
1985 4 dana preko 30C Maks 31.0 3 dana u nizu preko 30
1986-1989 nema uplodovanih biltena
1990-1991 nema dnevnih vrednosti
1992 3 dana preko 30C Maks 32.4C 2 dana u nizu preko 30
1993 11 dana preko 30C Maks 36.4C 2 pa 3 pa 5 dana u nizu preko 30
1994 9 dana preko 30C Maks 34.2C 2 pa 6 dana u nizu preko 30
1995 3 dana preko 30C Maks 30.6C nije bilo niza preko 30
1996 10 dana preko 30C Maks 34.4C 6 pa 2 dana u nizu preko 30
1997 10 dana preko 30C Maks 35.1C 2 pa 2 pa 4 dana u nizu preko 30
1998 13 dana preko 30C Maks 34.1C 6 pa 6 dana u nizu preko 30
1999 5 dana preko 30C Maks 31.0C 2 dana u nizu preko 30
2000 15 dana preko 30C Maks 37.2C 3dana pa posle 7 pa 5 u nizu preko 30
2001 4 dana preko 30C Maks 33.0C 2 dana u nizu preko 30
2002 11 dana preko 30C Maks 37.4C 3 pa 6 dana u nizu preko 30
2003 17 dana preko 30C Maks 35.7C 11 pa 3 dana u nizu preko 30
2004 4 dana preko 30C Maks 31.6C 2 dana u nizu preko 30
2005 4 dana preko 30C Maks 31.5C 2 dana u nizu preko 30
2006 11 dana preko 30C Maks 34.4C 6 dana pa 5 u nizu preko 30
2007 9 dana preko 30C Maks 36.7C  5 dana u nizu pa 3 preko 30
2008 10 dana preko 30C Maks 35.6C 7 dana u nizu preko 30
2009 7 dana preko 30C Maks 34.7C 2 pa 2 pa 20 dana u nizu preko 30
2010 9 dana preko 30C Maks 35.1C 8 dana u nizu preko 30
2011 8 dana preko 30C Maks 34.2C 3 pa 2 pa 3 dana u nizu preko 30
2012 17 dana preko 30C Maks 35.7C 2 pa 3 pa 10 dana u nizu preko 30
2013 10 dana preko 30C Maks 34.9C 10 dana u nizu preko 30
2014 7 dana preko 30C Maks 33.4C 5 dana u nizu preko 30
2015 7 dana preko 30C Maks 33.9C 2 pa 4 dana u nizu preko 30
2016 8 dana preko 30C Maks 36.0C 2 pa 6 dana u nizu preko 30
2017 13 dana preko 30C Maks 36.0C 6 pa 3 dana u nizu preko 30
2018 10 dana preko 30C Maks 34.1C 2 pa 4 pa 2 pa 2 dana u nizu preko 30
2019 18 dana preko 30C Maks 34.4C 10 pa 5 pa 3 dana u nizu preko 30
2020 4 dana preko 30C Maks 34.0C 4 dana u nizu preko 30
2021 13 dana preko 30C Maks 38.7C 13 dana u nizu preko 30
2022 16 dana preko 30C Maks 35,1C 4 pa 3 pa 6 dana u nizu preko 30
2023 6 dana preko 30C Maks 34.7C 5 dana u nizu preko 30
2024 9 dana preko 30C MAks 35.8C 4 pa 4 dana u nizu preko 30 (zaključno sa 19.06)
Miljakovac-Rakovica

Van mreže dejca

  • ***
  • Poruke: 2.876
  • Lokacija: Leskovac-n.v. 228 m.
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11857 poslato: 22. Jun 2024. u 19:07 »
Bolje i da nema ništa nego ovo.
Neznam da li je u našem regionu od 2010 pa na dole bilo ovako krupnog grada.
To smo samo na tv mogli videti da ima u severnoj americi.
Na slici je grad koji je pao popodne u Doboju.




Sent from my DN2103 using Tapatalk
« Poslednja izmena: 22. Jun 2024. u 19:49 dejca »
ja stem temperaturama neam niŠta al mrzim kad je 25+c i zimu u martu i aprilu   :zima   :ranting: