A i vi "saharisti" nikad zadovoljni, jedino kad bi celog leta bilo 40°C bez kapi kiše. Kao prvo, niz tropskih dana (preko 30°C) će krenuti već od nedelje, a ne od utorka. Za termin "tropski talas" nemamo jasnu definiciju ali je tu neko prećutno pravilo da je niz od barem nekoliko dana sa maksimalnim temperaturama oko ili iznad 35°C, a prema trenutnim izgledima potrajaće gotovo izvesno barem 5 dana (od srede do nedelje), a jedino uz neko značajnije pomeranje svega nećemo imati temperature preko 35°C ili blizu 40°C u velikom delu zemlje.
U ensemblima ECMWF-a, a kod GFS-a i u ensemblima i u operativnom run-u postoji signal za neku promenu vremena oko ponedeljka 24. juna ali to je tek toliko daleko da ne vredi komentarisati. A čak i da se ta promena ostvari, po trenutnim prosecima ensambala velika je verovatnoća da sve do kraja meseca ostane toplije vreme od proseka, a gotovo da ni nema varijanti sa nekim značajnijim zahlađenjem. Tako da ne znam na osnovu čega temeljiš tu tvrdnju da do kraja meseca imamo nestabilno i svežije vreme.
Jul 2014 je bio ekstremno kišan, ali topliji od proseka. Jul 2018 je imao temperaturu oko proseka. Poslednji letnji mesec koji je bio u klimatološkoj kategoriji "hladno" ili ne daj Bože "veoma hladno" je verovatno zabeležen u prošlom veku. Sva klimatološka statistika i svi trendovi su na vašoj strani, ali ni to nije dovoljno izgleda.
Iskreno,voleo bih da celo leto temperature prelaze 30
oC i da ne bude ni kapi kiše,ali svestan sam da to nije moguće.
A s druge strane,da li je normalno da sredinom juna minimalna temperatura bude svega 10
oC,ili maksimalna samo 18
oC,koliko je bilo u sredu? Nemojte se sad vaditi na izuzetno visoke temperature u zimskom periodu,svestan sam da ni to nije normalno.
Što se tiče hladnih leta,2005.godine(što je bilo u ovom veku)smo imali veoma hladno leto,a to se pogotovo odnosi na avgust.
Statistika možda jeste na našoj strani,ali to nije dovoljno jer i dalje imamo povremene izražene veoma hladne anomalije,a padavina je sve više,bar u mom kraju.
Poslednje hladno leto i jedino u ovom veku je bilo 2005-e godine. Npr. tada je avgust bio ekstremno hladan i kišovit. Čitavo leto te godine je bilo bolesno loše. Pre toga su bila hladna leta 2002-e i 1997-e. Po nekim satatistikama to uopšte nisu bila hladna leta već u granicama normale. Za moj pojam to su tri najhladnija leta koja pamtim i možda 1995-e kada sam završio prvi razred osnovne škole. I te godine je bilo veoma ružno i kišovito leto, ali ne znam koliko je bilo hladno. Znam 100% da je bilo veoma kišovito sa puno vremenskih nepogoda medju kojima se izdvaja 17. jun sa 76lm2, poplava u mom gradu i trauma nakon koje sam postao vremenjak. Leta 1997, 2002 i pogotovo 2005 jesu bila nešto hladnija od današnjih nekih proseka. U zadnjih dvadesetak godina bilo je kišovitih leta poput 2010, 2014 i 2018 (ova prva dva navedena su bila ekstremno kišovita), ali nisu bila totalno hladna leta jer su tropske noći bile i tokom tih kišnih epizoda bez obzira što nije bilo tropskih dana kao npr. jun i jul 2014-e. Velika je razlika u dnevnim i pogotovo jutarnjim temperaturama, pa čak i obliku padavina izmedju leta 2005-e i leta 2014-e. U leto 2005-e su dominirale slojaste padavine i jesenje epizode uz ekstremno niske dnevne temperature dok je u leto 2014-e uglavnom bila apsolutna dominacija konvektivnih padavina što znači da uprkos još većoj ciklonskoj aktivnosti bilo je sasvim dovoljno toplote u višim slojevima atmosfere. Mnogi misle zbog hladnog maja ove ekstremno kišovite godine da je i leto bilo hladno, ali nije. Bilo je samo ekstremno nestabilno i kišovito naročito u mom kraju gde su obarani decenijski pa i vekovni rekordi. Slično je bilo i 2010-e godine (samo četiri godine ranije). Avgust je u drugoj i trećoj dekadi izvukao to leto i svrstao ga u granice proseka, a možda i u rang toplih leta bez obzira na ogromne konvektivne padavine i hladan jun u prvih pet dana i u čitavoj trećoj dekadi. Leta 2006, 2016, 2018 i 2020 su takodje izvukli ili jul ili avgust ili septembar te su bila po meni sasvim normalna leta. Ostalo su sve topla ili sušna leta.
Dani pred nama slute na junski pakao poput 2021, 2017, 2013, 2008 i 2007. godine. Ali ni tu nema pravila. Npr. leta 2013-e je bio žestok tropski talas u junu od sedam dana da bi posle toga se temperature na mesec dana vratile u granicama proseka do sledećeg tropskog talasa. Ko voli vrućine i da hoda u šorcu i majici taj ima čemu da se raduje u danima koji slede. Ja ne volim letnju garderobu i nisam radostan zbog letnjih žega koje sada nastupaju, ali one su bile u prošlosti i biće ih svakako u budućnosti. Tu ne mogu ništa.
Donekle se slažem,s tim što je i 2003.i 2012.bilo izuzetno toplo već u junu(2003.čak i maju),dok su leta 1997.i 2005.bila izuzetno hladna za naše područje,u odnosu na aktuelne proseke.2002.nije bilo toliko hladno.Što se tiče kiše,ubedljivo najkišnije leto je bilo 2010.To govorim za moj kraj.
Kada gleda covek ovaj ec kao da ne postoji sansa da probije neki ciklon... Ok malo popusti posle sledeceg vikenda ali suvo brate ko u Melencima... Zaista karte uzas... Ok gfs za na dalje bolji ali to je tek za 9,10 dana... Spremite ventilatore pocelo je i udara punom snagom... Al se Sofra sad smeska i kaze doslo je mojih 5 minuta koji ce trajati sto kaze Milos bar 5 dana...
Samo neka prži,brzo će proći tih 9 dana,a možda i manje,a začas će jesen.Dok je sa zahlađenjem ciklon gotovo siguran.Nadam se da će se to zahlađenje ublažiti i kiša obrisati.Stvarno mi više nije potrebna.