Tamara 2014. je ipak došla polovinom maja, posle dugog kišnog perioda, u hladnijem delu godine. Tada tlo još uvek nije bilo toliko zagrejano, a o temperaturi mora da ne govorim. Možda bi Miloš moga da povuče neke paralele između ova dva ciklona kada bude imao vremena. Ipak je on tata za ovakve stvari.
Baš sam ovih dana gledao neke reanalize sinoptičke situacije da bih izvukao paralele i mogu da kažem da i pored svega ima mnogo više sličnosti nego razlika. Iako su cikloni došli u različito doba godine, u različitom početnom polju rasporeda temperature i pritiska, imali su jako sličnu putanju i trajanje i stacioniranje nad gotovo identičnim područjem.
Glavna razlika je što ciklon Boris opstaje već mnogo duže. Iako je moja animacija startovala od petka u 00UTC kad se po prvi put može videti vrtlog, ciklon Boris se zapravo inicijalno "odsekao" još u četvrtak 12. septembra iznad severne Italije kao sekundarni ciklon prostranog ciklona nad severnom Evropom. Po trenutnim prognozama konačnu kapitulaciju ovog ciklona možemo očekivati u petak 20. septembra, što mu dođe preko nedelju dana vrtenja u krug. Takođe ovaj ciklon je imao izraženiju retrogradnu putanju istok-zapad.
Ciklon Tamara se odsekao 13. maja i opstao do 16. maja 2014. što je ipak manje dana delovanja.
Ono što bi mogao da bude predmet dodatne analize je zašto je taj ciklon 2014. najviše potopio područje u neposrednoj blizini centra (što smo i tada bili mi u dužem periodu), a periferno područje je dobilo manje padavina, dok je u ovoj situaciji 2024. najviše potopio taj periferni deo, a centar ostao pošteđen. Sve bi bilo lakše kad bismo imali više arhivskih analiza i prognoza od pre 10 godina (kao da je juče bilo).