Najduži periodi bez merljivih padavina kod mene ove godine:
18 dana između 3. dekade jula i 1. dekade avgusta
17 dana između 1. i 2. dekade jula
13 dana između 1. i 2. dekade aprila
12 dana između 2. i 3. dekade oktobra, ovaj niz bi ako se prognoze ostvare mogao postati najduži u ovoj godini
12 dana između 2. i 3. dekade avgusta
...
Najduži niz dana sa merljivim padavinama kod mene ove godine je 5, po jednom u januaru i maju.
Ovu godinu su već obeležila dva veoma sušna perioda, a evo i treći je u toku po svemu sudeći. Škomi je već o tome pisao, a evo kako bi ugrubo izgledalo ako se uzmu najduži periodi bez merljivih padavina na mojoj AMS:
10.08 - 27.08 - 18 (ako izuzmemo 0.3mm od 28.08. dobijamo 28 dana do 6. septembra)
12.10 - 28.10 - 17 (sa tendencijom daljeg produžetka i preko 30 na osnovu trenutnih prognoza)
04.07 - 19.07 - 16
03.04 - 15.04 - 13
Dakle, nema sumnje da će ovaj aktuelni period biti ubedljivo najduži niz bez merljivih padavina, ali pravu sliku dobijamo ako zapravo uzmemo u obzir sušne periode između dve ozbiljnije kiše ili kišna perioda. E tu već dolazimo do reprezentativnijih podataka koji oslikavaju tri veoma sušna perioda u ovoj godini. Prvi se razvukao od zime do proleća, drugi u srcu leta i ovaj treći u srcu jeseni.
05.10 - barem 10.11. (5mm u periodu od barem 36 dana prema trenutnim prognozama)
04.07 - 06.10 (13mm za 65 dana)
28.01 - 17.04 (34mm za 81 dan)
Dakle, dobijamo da je u ova tri sušna perioda uz orijentaciono trajanje ovog aktuelnog za ukupno 180 dana odnosno 6 meseci palo 52mm što je prosek za prosečni mesec). Ostaje još jedino da vidimo koliki su dometi ovog aktuelnog sušnog perioda i može li nadmašiti prethodna dva.
Na kraju će ova godina zahvaljujući par potopa od maja do jula i kišnom septembru završiti oko proseka po pitanju godišnjih padavina (a nešto mi govori da će i u decembru da nas potopi nekih 200mm), ali vidimo da su ovi ekstremno dugi sušni periodi postali nešto što će biti sve češće u godinama koje slede.