Kimi, lepo zapažanje. Mnogo toga igra ulogu kod ovakvih frontova, što mikroklimatskog tipa, što neke male finese u sinoptičkoj postavci. Sve to zahteva mnogo dublju analizu da bismo mogli dati konačan odgovor na ta tvoja pitanja.
Jako je zanimljivo uporediti ova poslednja dva fronta koji su na prvi pogled bili "braća blizanci", čak imali i prilično sličan raspored i količinu padavina, jednak intenzitet zahlađenja na 850mb, a po pitanju snežnih padavina - nebo i zemlja.
Ovako barem što se tiče Beograda, prvi front je obeležilo predfrontalno zatišje, visoka temperatura, a onda olujni udari vetra sa čistog severa, nagli pad temperature za kratko vreme, tek onda padavine koje su jako sporo spuštale temperturu.
Kod drugog fronta smo imali jaku predfrontalnu košavu koja je držala temperaturu relativno nisko, pa taj prvi udar sa severa nije bio naročito buran, ali smo imali onda još jedan "talas" fronta sa zapadnijom komponentom vetra i jako brzim prelaskom iz kiše u sneg.
Ako pogledamo akumulirane padavine sa glavnih stanica, ispada da je u oba slučaja Beograd bio u "padavinskoj rupi" iako imamo razloga da sumnjamo u podatke sa zvaničnih stanica. U ovoj drugoj situaciji, iako u toj zoni sa manjom količinom padavina, ispada Beograd među retkim delovima u kojima je od ukupnih padavina veći odnos bio u korist snega (3:2), odnosno 12:8mm na Vračaru. Mnoge druge stanice su barem gledajući ukupne padavine upoređene sa visinom snega imale drugačiji odnos. Rekao bih da su u ovom slučaju pre te neke finese kod procesa sinoptičkih razmera, nego da se mogu pripisati mikroklimi.
Videlo se po modelima da će najsitnije nijanse presuditi na čiju stranu će to prevagnuti, zato nismo ni imali jasnu sliku do poslednjeg trenutka (za razliku od prvog fronta gde su manje-više svi modeli odradili zadovoljavajući posao).
Što se mene tiče, nekoliko jako zanimljivih dana za praćenje, koji su me podsetili na neke davne situacije zbog kojih sam i zavoleo meteorologiju. Lepo je kad ima neke neizvesnosti. Barem kad je sneg u pitanju, ne mogu da se setim situacije da je do poslednjeg momenta sve od 0 do 15-ak cm snega bilo u igri (samo dan ranije i 20-ak).