Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1606145 puta)

Van mreže LazarS

• *
  • Starost: 38
Odg: Meteo chat
« Odgovor #12660 poslato: 23. Januar 2025. u 09:40 »
Da, taj pojam se u narodu čini mi se mistifikovao rado, što je generalno jedna od naših osobina (na primer kad kažu vlada neki čudan virus, a u suštini je dobro poznat virus gripa ili neki drugi uzročnik prehlade).
U najmanju ruku mislim da se pojam često koristi u širem značenju, što se dešava i u drugim granama nauke, pa i u medicini.
Risbo, taj tvoj predeo je iz mog skromnog iskustva stvarno raj za voće, sigurno kao posledica dosta različitih faktora, pa i samih vetrova, više o tome nažalost ne znam, ali eto sad sam bar čuo za "Kalifornijsku klimu".
Kao što je ovde već prognozirano na karti "Airvisual" se vidi kako se vazduh u gradu danas lepo čisti sa juga :worthy:

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #12661 poslato: 23. Januar 2025. u 21:51 »
eto i da se ja umesam u tkz ruzu vetrova..karadjordjevo kod backe palanke odakle sam ja,svojevremeno pokojni josip broz je napravio vilu,tj.svoju rezidenciju,koja i dan danas funkcionishe,zahvaljajuci parametrima zvanim ruza vetrova...naravno,i sadasnjim politicarima :D

Van mreže Bart

« Odgovor #12662 poslato: 27. Januar 2025. u 14:48 »
Pretežno oblačno, ali uglavnom sunčano.

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #12663 poslato: 27. Januar 2025. u 14:49 »
6/8 neba pod oblacima, ali deo gde je sunce uglavnom vedar pa je sunčano, šta ti tu nije jasno?  :grin:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Bart

« Odgovor #12664 poslato: 27. Januar 2025. u 14:58 »
Prvo Živko, nije mi jasno od kada se oblačnost predstavlja u osminama?
Sto ne objasnis ljudima slikovito nego da mi nagadjamo dal ti znas sta pricas ili ne?  ;) :grin:

Van mreže Zika

« Odgovor #12665 poslato: 27. Januar 2025. u 15:04 »
Naravno Bart, sve što te zanima pitaj slobodno, mi Melenčani volemo da objašnjavamo  :tu:

"Osmina pokrivenosti neba oblacima. Logično, može imati vrednosti od 0 (vedro) do 8 (nebo potpuno prekriveno oblacima). Koristi se u sinoptici, u razmeni meteoroloških podataka. Upravo zbog te razmene podataka je ova jedinica i kreirana, jer zauzima samo jednu cifru, jedno brojno mesto. Sinoptika ne bi imala ništa protiv desetina, ali zar nije ovako praktičnije? Uz to, jedna cifra ostaje neupotrebljena za opis količine oblačnosti, a to je broj 9. Međutim, kako postoje meteorološka osmatranja u kojima ovaj podatak iz bilo kojih razloga nije dostupan, zgodno je iskoristiti ovu cifru i tako proslediti informaciju da ovakav podatak ne postoji."

Izvor: meteoosmatranja.blogspot.com

Van mreže Bart

« Odgovor #12666 poslato: 27. Januar 2025. u 15:23 »
Žićo kad sam počeo da čitam ovaj poučan tekst, puno mi bilo srce dok sam mislio da si ti ovo napisao jer znas nesto...  :grin: A onda vidim izvor i shvatim da si kopirao  :grin:
Pa jel ti saljes ovo u razmenu meteoroloskih podataka il pises na forumu da bude jasno i kolegama?

Van mreže Zika

« Odgovor #12667 poslato: 27. Januar 2025. u 15:26 »
Prvo pošaljem kolegi sa slike sajta RHMZ-a, on tako započinje svoj dan, bez toga se ne pušta meteorološki balon na Košutnjaku. Pa ja sam mislio da bar ti shvataš značaj meteorološkog izveštaja iz Melenaca, nemoj sad da me razočaraš  :facepalm:

Van mreže Bart

« Odgovor #12668 poslato: 27. Januar 2025. u 15:32 »
Veoma je vazan izveštaj iz Melenaca... Verujem da bi se desio kolaps rhmz-a ukoliko ti jedan dan ne posaljes izvestaj da opet nije pao sneg...  :grin:
Žiko jednu stvar se zapitah sad... Sto ne instaliras meteo stanicu i da vidimo i mi podatke? Verujem da imas prostor za to...

Van mreže Zika

« Odgovor #12669 poslato: 27. Januar 2025. u 15:34 »
Nažalost, na mom imanju nemam nigde povoljno mesto, nije priča dobro prošla ni sa osnovnom školom, ni RHMZ nije hteo da mi izađe u susret. Možda u nekoj budućnosti...

Van mreže Bart

« Odgovor #12670 poslato: 27. Januar 2025. u 15:37 »
Steta... Znas da bi mi to bila precica na telefonu da pratim uzivo situaciju na terenu  :grin: