Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1620543 puta)

Van mreže Antarktik

• *
  • Starost: 58
Odg: Meteo chat
« Odgovor #12680 poslato: 05. Februar 2025. u 12:58 »
Boce, ово је врло вероватан сценарио, на бази статистике. "Дуг" хладног ваздуха на североистоку европског континента је, у досадашњем делу зиме, огроман. Мора наступити нека компензација. Која, ипак, неће просеке довести на ниво некадашњих.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #12681 poslato: 05. Februar 2025. u 13:17 »
Naravno puno toga što si napisao stoji ali za sada je ovo samo jedna od opcija.
Videćemo kako će se to razvijati u periodu koji je pred nama...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
« Odgovor #12682 poslato: 05. Februar 2025. u 13:18 »
Sve su tendencije da bi ovaj februar mogao biti hladniji od proseka sa srednjom temperaturom možda i za 10-ak °C nižom od februara prošle godine. To pričam na osnovu aktuelnih orijentacionih prognoza. Medutim, problem je što i taj eventualni upad ledenog vazduha krajem druge dekade što povremeno daju globalni modeli po svoj prilici ne bi probudio neki ciklon u Sredozemlju i doneo padavine. Neverovatno je da su temperaturni ensembli krajem meseca u velikom razilaženju, ali eventualne padavine ravna linija.

padavine u decembru 2024:
AMS Miljakovac 87.6mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u januaru 2024:
AMS Miljakovac - 18.0mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #12683 poslato: 05. Februar 2025. u 14:07 »
Što se tiče EC modela i njegovog glavnog izlaza koji je zimski u dalekim satima njega podržava oko 11% ensembla što i nije neki broj ali dalek termin je u pitanju.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #12684 poslato: 09. Februar 2025. u 14:34 »
Prava je šteta što još uvek nema ovakvih stanica kod nas. Nezavisno napajanje, internet, ma sve. Bio bi pravi hit kod poljoprivrednika, ali i za zabačene lokacije.

https://shop.ecowitt.com/collections/3g-4g-cellular-weather-station/products/ws6210

Uh, sjajna stvar. Kakvi bi ovo bili zlata vredni podaci. Par forumaša i moja malenkost, već dugo imamo ideju za postavljanje AMS na vrhu Avale. Čak smo dobili dopis od JP SrbijaŠume na osnovu kog bi bilo moguće postavljanje AMS s obzirom da nema negativan uticaj na životnu sredinu, iako je potrebno da se obavi i papirologije i procena itd.. Međutim, glavni problem nam je ostao nemogućnost pouzdanog WiFi signala.
Ovo bi rešilo problem. Ali ako je ima na američkom tržištu, verovatno je pitanje trenutka kad će se pojaviti i na evropskom. Ili možda postoji mogućnost za porudžbinu i preko bare?

AMS Miljakovac 87.6mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u januaru 2024:
AMS Miljakovac - 18.0mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #12685 poslato: 09. Februar 2025. u 14:53 »
Sad vidim da je moguće da se poruči i kod nas, šiping je nekih 90$.

Dikile, ako budeš imao u planu neko poručivanje preko projekta isl. možeš me kontaktirati, da sad ne zatrpavamo Meteo Chat.

AMS Miljakovac 87.6mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u januaru 2024:
AMS Miljakovac - 18.0mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #12686 poslato: 09. Februar 2025. u 15:11 »
Moram samo da dodam da na ovu cenu treba uračunati carinu od 10% i PDV od 20%, što bi na kraju dovelo do cene od 553 dolara. Ja sam preko projekta ograničen da opremu moram da kupim samo od naših dobavljača u Srbiji. Za sada niko ne uvozi ove stanice.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #12687 poslato: 09. Februar 2025. u 15:23 »
Ok. Ali pretpostavljam da kao pojedinac nezavisno od projekta ne bih imao problem da poručim?
Postoje li neke recenzije za stanicu, koliko je pouzdana, precizna?

AMS Miljakovac 87.6mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u januaru 2024:
AMS Miljakovac - 18.0mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 38
    • Sumeteo
« Odgovor #12688 poslato: 09. Februar 2025. u 16:38 »
https://shop.ecowitt.com/products/hp2553

Ja sam uzeo ovu pre skoro dve godine. Tačno je to što je dikile napisao, s tim da sam ja uspeo da sredim da stave na račun malo manji iznos, pa je samim tim i carina/porez bili malo niži. Da možeš da uvezeš kao pojedinac, čeka te malo popunjavanje dokumentacije, ali ništa strašno.

Iz mog iskustva najbolja stanica od tri koliko sam dosad imao u pogledu stabilnosti rada i signala, kao i dugog trajanja baterija.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #12689 poslato: 09. Februar 2025. u 16:45 »
Hvala Dejo, znači potvrda iz prve ruke da je moguće poručiti preko ovog sajta! Ja bih se svakako opredelio za ovu koja ima sopstveni internet zbog udaljene lokacije.

AMS Miljakovac 87.6mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u januaru 2024:
AMS Miljakovac - 18.0mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #12690 poslato: 09. Februar 2025. u 17:57 »
Ja sam jesenas naručio dve stanice gw1103 i imaju svoju dostavu bez dodatnih carinskih troškova.

Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #12691 poslato: 09. Februar 2025. u 18:34 »
To vezano za carinu zavisi od naše carinske službe. Da li hoće ili neće da naplate carinu. U svakom slučaju ako uđe u proceduru carinjenja ide carina 10%, pa na celokupni iznos 20% pdv-a plus troškovi špeditera oko 2000 dinara u zavisnosti koja firma radi papire.

Malo smo se raspisali za AMS u meteo čatu, ali mislim da treba da ostane ovde. Više ljudi će videti šta smo pisali, pa se možda još neko odvaži da poruči.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #12692 poslato: 09. Februar 2025. u 19:52 »
Transport je išao preko Fedexa i oni imaju sve uračunato u uslugu transporta. Roba nije uopšte išla preko naše carine.
Mene je to iznenadilo a roba u celini je bila oko 500€.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #12693 poslato: 09. Februar 2025. u 20:00 »
Malo smo se raspisali za AMS u meteo čatu, ali mislim da treba da ostane ovde. Više ljudi će videti šta smo pisali, pa se možda još neko odvaži da poruči.

Upravo tako! Doći u posed, instalirati AMS i plasirati podatke onlajn je postalo lakše nego ikad. Tako da u poslednjih par godina imamo pravu AMS revoluciju nezavisno od foruma. Samo na nivou Beograda se ne mogu prebrojati više.

A kad smo kod foruma, još jedan forumaš je onlajn od skoro (Ljubostinja iz Valjeva) i drago mi je da sam mu pomogao oko odabira i povezivanja AMS:

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IVALJE10/graph/2025-02-28/2025-02-28/monthly

AMS Miljakovac 87.6mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u januaru 2024:
AMS Miljakovac - 18.0mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

Van mreže David01

• *
  • Starost: 24
« Odgovor #12694 poslato: danas u 09:54 »
Na kraju kao i obično pobeđuju one "najgore", "najdosadnije" opcije. Suvo i hladno u nedogled. ECMWF je nešto optimističniji sa otopljenjem u daljim satima, dok GFS drži ledaru do kraja meseca.
Jedino oko čega se slažu je da padavina nema ni za leka. Zapravo daje se još 5-6mm od ovog prvog fronta sutra i prekosutra, ali i to bi gotovo sve bilo u obliku kiše. Ovde uz mnogo sreće bude barem malo snega pred prestanak padavina.

Боље да у ово доба године буде суво и хладно него топло у било ком обликом. Фебруарска топлота је нешто најгоре што може да се деси јер онда наиђе неки хладнији период у марту и априлу са мразевима и упропасти цветове воћки. Скоро сваке године смо имали тај сценарио последњих година. Тако да се не бих сложио да је победила најгора опција. А сува антициклонска ледара боље да иде уз зубато сунце него уз маглу и ниске облаке у недоглед. Снег не треба отписивати по мом мишљењу до треће декаде марта јер ипак је средњи датум појаве последњег снега негде око почетка календарског пролећа а има још доста до тада...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #12695 poslato: danas u 10:03 »
I tu si u pravu. Ako gledamo prirodu, svakako je daleko bolje sad suvo i hladno sa mrazom nego ono februarsko proleće od prošle godine.
I slažem se da u tom smislu šta je najbolje ili najgore ne treba iznositi svoje subjektivne želje ili procene. Ovo sam napisao čisto subjektivno iz razloga što sam ostao željan snega ove zime, a sa druge strane sam željan i sunca i viših temperatura zbog velikog broja tmurnih i hladnih dana.
Sneg ne treba otpisivati ni do kraja aprila, pretprošla godina nam je to pokazala. Ali malo je poražavajuće da ćemo uz prilično nisku temperaturu imati ko zna koji više februar u nizu bez imalo snega, mislim da smo do 7. dogurali što je zaista neverovatno.

AMS Miljakovac 87.6mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u januaru 2024:
AMS Miljakovac - 18.0mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

Van mreže dejca

« Odgovor #12696 poslato: danas u 10:09 »
I najgora varijanta je varijanta bez padavina koja ide dalje, akumulacije jezera nisu na željenom nivou.
Naravno da voću nisu poželjne sada visoke temperature ali ih pa cvećari jedva čekaju.

Sent from my SM-S721B using Tapatalk

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #12697 poslato: danas u 10:12 »
Deficit padavina u ovo doba godine kao da je postao nešto podrazumevano. Za nastavak godine nema pravila, ali ova prva tri meseca kao da više ne mogu da dobiju ozbiljnije padavine u bilo kom obliku.

AMS Miljakovac 87.6mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u januaru 2024:
AMS Miljakovac - 18.0mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

Van mreže David01

• *
  • Starost: 24
« Odgovor #12698 poslato: danas u 10:57 »
 ^^
Mени је некако логично да код нас прва три месеца у години имају најмање падавина зато што Медитерански циклони крећу да се активирају у септембру и до негде средине јануара се море толико охлади да генерише све мање циклона, осим ако нема баш јаког продора хладног ваздуха. У ком медитеранском граду су фебруар или март најкишовитији месеци? Ако неко зна неки такав град нека оповргне оно што сам написао. Након тога у другој половини априла и мају месецу креће конвективна сезона и већина падавина до септембра буде конвективног порекла...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #12699 poslato: danas u 11:10 »
To je sve logično, ali evo recimo po aktuelnim prosecima, Beograd u novembru dobija 49.6mm, a u martu 48.7mm. Gotovo identična količina. A da sad pitamo bilo koga ko iole prati vremenske prilike, verovatno bi k'o iz topa rekao da novembar dobija barem duplo više od marta (recimo 60mm vs 30mm). Nije ni februarski prosek mnogo niži (43.5mm), jeste klimatološki mesec sa najmanje padavina ali nije to neka prevelika razlika još ako se uzme u obzir da je za 2-3 dana kraći od drugih meseci u godini. A već godinama unazad te cifre u februaru deluju nedostižno. Mislim da je upravo februar 2018. kad je ujedno pao i poslednji sneg bio poslednji sa padavinama iznad proseka. Ne možemo baš reći da je podrazumevano da u ovo doba imamo miran Mediteran iako jeste statistički nešto mirniji nego u recimo novembru i decembru.
Eto na to sam mislio.

AMS Miljakovac 87.6mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u januaru 2024:
AMS Miljakovac - 18.0mm
prosek (Vračar) - 47.9mm