Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1626922 puta)

Van mreže David01

• *
  • Starost: 24
Odg: Meteo chat
« Odgovor #12700 poslato: 13. Februar 2025. u 11:34 »
Нови Сад има према просеку 1991-2020 36,4 mm у фебруару; 38,6mm у марту и 38,9 mm у јануару. Са друге стране новембар је на 51,5 mm што је значајна разлика у односу на Београд иако удаљеност између ова 2 града није велика. И ова 3 месеца баш "штрче" као 3 најсушнија. Отворио сам из радозналости податке за Зрењанин, Будимпешту, Праг и Темишвар и приметио да исто имају најмање падавина у прва 3 месеца (у Прагу само јануар и фебруар). Далеко од тога да је то "штрчање" неко велико и екстремно да се то може назвати сушна сезона, евидентно је да оно постоји у Панонској континенталној (сад већ суптропској  :grin:) клими.

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #12701 poslato: 13. Februar 2025. u 11:52 »
Samo bih se ubacio za voćke (uključujući vinovu lozu), one kreću svoje prirodne procese za buđenje iz zimskog sna sredinom februara (da ne kažem 14. februara kada je i dan vinogradara na ovim prostorima) bez obzira da li je napolje hladno ili ne. Problem prave visoke temperature u toku januara i početkom februara koje izazovu prerano buđenje. U mom kraju ove godine nemamo prerano buđenje proleća, za sada sve ide kako treba. Spas su bili oni dani pod maglom, a potom niz dana sa (prizemnim) mrazevima iako je u toku dana bilo sunčano i toplo.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže mareeram

« Odgovor #12702 poslato: 14. Februar 2025. u 01:06 »
A na istoku i jugoistiku Bugarske i deo Turske, dovoljno i hladnoće i padavina se prognozira.. Baš smo bezveze..  :confused:

Van mreže Bart

« Odgovor #12703 poslato: 18. Februar 2025. u 19:03 »
Ovaj februar je zimski... Nepopularno ali tačno misljenje... Da je sad roljnuo jedan sneg 20+cm u celoj Srbiji osim u Melencu, bio bi za pamćenje... Ovako kao kad ona stara Barsa ima posed 90% a rezultat 1:0 i na kraju se ipak smoris...
Al' prvo pokušajmo demokratski

Na mreži Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
« Odgovor #12704 poslato: juče u 16:08 »
I dok mi u prva dva zimska meseca ne možemo da prebacimo 30mm ukupno u većem delu zemlje, evo kako izgledaju meteogrami za random lokaciju na jugozapadu Gruzije. Pritom, nije u pitanju neka prevelika nadmorska visina (500-600mnv), a geografska širina je kao Crna Gora ili Makedonija:

Grad Batumi na obali Crnog Mora već sada ima 20-ak cm snega, a ko zna koliko bi moglo biti u narednih nedelju dana. Pritom, grad ima srednju februarsku temperaturu od 7°C (otprilike kao Podgorica).

padavine u januaru 2025:
AMS Miljakovac 18.3mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

padavine u februaru 2025:
AMS Miljakovac - 8.4mm
prosek (Vračar) - 43.5mm

Van mreže dejca

« Odgovor #12705 poslato: juče u 17:28 »
Uau, to je naučna fantastika za naše krajeve, koji sneg.

Sent from my SM-S721B using Tapatalk

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #12706 poslato: juče u 18:04 »
Toliko snega, računajući i onih 20cm na zemlji, nije palo u Melencima u poslednjih 13 godina..
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Na mreži Milosh

• Moderator
« Odgovor #12707 poslato: juče u 18:10 »
^^ Baš tako, zaista ne pamtim da sam nekada sličan meteogram video za nas. Pa čak i za područje Dinarida nisam siguran. Recimo onaj sneg od decembra ove zime u Bosni je bio svojevrsni ekstrem, ali mislim da nigde nije doneo preko 100mm u obliku snega.
Ovde su u pitanju cifre od 200-300mm, a pritom je bilo puno snega i prethodnih par dana.
Taj deo Gruzije zaista dobija ogromne količine padavina u hladnijem delu godine, ali ništa više od planinskog područja Crne Gore, Bosne ili Hrvatske, gde su ovolike količine snega u nekoliko dana postale nezamislive.

padavine u januaru 2025:
AMS Miljakovac 18.3mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

AMS Miljakovac - 8.4mm
prosek (Vračar) - 43.5mm

Van mreže Demian

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #12708 poslato: juče u 21:17 »
A zašto, šta se to promenilo sada... I šta treba da se desi da se ponovi 2012...mi ove godine  smo fino hladni, ali fali padavina

Na mreži Milosh

• Moderator
« Odgovor #12709 poslato: juče u 21:34 »
^^ Nešto se dogodilo od 2012. na ovamo i previše je dug period da bi se pripisalo čistoj statistici. Ajde da se desilo samo te 2012. pa da kažemo da je ta godina bila anomalija, ali mi smo imali godinama i pre nje snežne i hladne zime. Od tada kao da je nešto kliknulo. Klimatske promene su obično spor proces čiji se efekti obično vide tek na osrednjavanjima od barem 20-30 godina i obično te promene budu blage. Okačiću ovih dana tabelu sa podacima za zime u prethodnih 25 godina gde će se videti kolike su razlike bile do 2012. i od 2012.

padavine u januaru 2025:
AMS Miljakovac 18.3mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

AMS Miljakovac - 8.4mm
prosek (Vračar) - 43.5mm

Na mreži Milosh

• Moderator
« Odgovor #12710 poslato: juče u 22:40 »
Napisah detaljniju analizu u klimatološkoj temi, ali evo nek' se i ovde nađe tabela sa poređenjem poslednjih 12 zima u Beogradu sa 12 zima koje su im prethodile:

padavine u januaru 2025:
AMS Miljakovac 18.3mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

AMS Miljakovac - 8.4mm
prosek (Vračar) - 43.5mm

Na mreži Milosh

• Moderator
« Odgovor #12711 poslato: danas u 08:04 »
Gledam prognoze za taj priobalni deo Crnog mora, to sve luđe i luđe izgleda, poslednje prognoze za deo oko Batumija u Gruziji daju i do 400mm u obliku snega do petka. Gledam snimke iz tog grada na samoj obali Crnog mora i već sada deluje da ima 30-ak cm. Prava je šteta što nema nijedna synop stanica u tom delu koja šalje podatke u međunarodnu razmenu. Ubih se tražeći, ali ništa ne nađoh gde bi mogli da pratimo zvanične podatke narednih dane. Siguran sam da bi mnogi rekordi pali. U Turskoj je već solidna pokrivenost synop stanicama, ali taj deo nije u centru pažnje. Ipak Inebolu na obali Crnog mora jutros zvanično ima 23cm, Samsun 27cm, ali tamo se obilne snežne padavine prognoziraju samo do ponedeljka i ne bi trebalo da bude još više od 20-30mm ukupno, dakle do pola metra snega.
Najbliža stanica Batumiju je Hopa u Turskoj na obali Crnog mora gde je jutros izmereno 21cm.

Da se ne žalimo mnogo na naš zavod, evo recimo Gruzija kojs je slične površine kao Srbija ima tek 4 synop stanica čije podatke šalje u međunarodnu razmenu (plus 2 sa auto-synopom), dok ih mi imamo čak 30 iako imamo najdosadniju klimu na kugli zemaljskoj.

padavine u januaru 2025:
AMS Miljakovac 18.3mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

AMS Miljakovac - 8.4mm
prosek (Vračar) - 43.5mm

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #12712 poslato: danas u 15:06 »
 ^^ Verovali ili ne, ja sam još pre par meseci hteo da napišem temu o klimi tog grada na obali Crnog Mora i nikako mi se nije dalo.

Doduše, na tu oblast mi je prvi skrenuo pažnju grad Soči, sve dok nisam detaljnije pogledao mape i uočio taj čuveni Batumi.

Po čuvenoj Köppen klasifikaciji, on ima Cfa odnosno vlažnu suprtopsku klimu. Pitanje je međutim odakle takva jedna  klima na geografskoj širini jednog Skoplja na primer. ::)

Ali hajde to što ima ovakve snežne epizode, ipak su one debeli ekstrem, ali ono što nimalo nije jesu padavine koje taj grad dobija u enormnim količinama. Faktički, to je full letnje letovalište sa divnim plažama gde je sve ultra zeleno i bujno čitave godine. Ludo! :O
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #12713 poslato: danas u 17:57 »
Ovo mi je promaklo. Batumi, tj. jugozapadna oblast Gruzije je savršena lokacija za obilne padavine. Ako pogledamo kartu pozicija doline oko Batumija je savršeno ušuškana između ogromog planinskog venca Kavkaza sa severa-severoistok i Pontijskih planina u pravcu jugozapad-severoistok, što stvara savršen ,,levak,, za zadržavanje vlažnog vazduha sa Crnog Mora. Kada je kretanje vazduha sa zapada i severozapada vlažan vazduh jednostavno biva sateran u levak, nema gde dalje. U Zimskim mesecima kada se ledeni vazduh spusti sa severa, Crno More se ponaša na sličan način kao Velika jezera u SAD, samo što je potentnije po pitanju količine vlage.

To bi bilo neko moje zapažanje. Mislim da je prosek padavina za tu oblast od 2500-3000 mm godišnje. Zamislite sada da se uz obalu Jadrana nalazi Kavkaz sa vrhovima od preko 5000 metara. Kakva bi to klima bila?

Jedna ilustracija na brzinu da bude jasnije ovo o čemu sam pisao.

Na mreži Milosh

• Moderator
« Odgovor #12714 poslato: danas u 18:24 »
 ^^ Baš mi je sad drago što sam pokrenuo zanimljivu temu u danima kad se kod nas ništa zanimljivo ne dešava. Slažem se da je jako zanimljiva klima tog kompletnog dela gde se graniče Evropa i Azija.
Interesantno je da Cetinje u Crnoj Gori ipak ima za nijansu veću godišnju količinu padavina, pre svega zbog izraženog jesenjeg i zimskog maksimuma.
Batumi i Hopa pak nemaju maksimum u hladnijem delu godine već krajem leta/početkom jeseni. A zanimljivo je koliko taj deo zapravo dobija padavina u letnjim mesecima, uz srednje temperature slične našim. Recimo da Batumi i Hopa u septembru dobiju preko 300mm u proseku. Jako zanimljiva klima i prava je šteta što nema gušće mreže stanica u planinskom zaleđu. Tu su enormne količine snega zimi podrazumevane.

padavine u januaru 2025:
AMS Miljakovac 18.3mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

AMS Miljakovac - 8.4mm
prosek (Vračar) - 43.5mm