Na rhmz-u trenutno za Veliko Gradiste stoji - snezna mecava i +1 C, pogledajte ako ne verujete!
to je uvek tako kod pojačanog vetra koji podiže sneg sa tla, tako je glupo urađen dekoder synopa
Po definiciji, mecava je sneg koji se podize sa tla usled jakog vetra, a ne onaj koji pada iz oblaka (mislim da je to vec vise puta ovde receno). Jedino nelogicno bi bilo kako se podize sa tla, ako je temp otisla u plus?
Slažem se sa komentarom koji je poslao Boce a svakako je Genčić stručno, u svom stilu
, pojasnio termin "mećava".
Što se tiče Genčićevog drugog dela komentara dodao bih da danas jeste T2m bila u blagom plusu u regionu Vel. Gradišta ali je npr. u terminu u kojem je dat ww-code 36 bilo +1.4C uz Tdew u "debelom minusu" tj. -7.6C pa je sneg i dalje, na mnogim mestima, bio dosta suv (osim na mestima direktno izloženim Suncu, sneg se nije topio -spominjao sam nedavno ono T2m+Tdew<0C) i pojačan vetar ga je lako nosio.
Što se tiče spomenutog koda 36 on "u originalu" izgleda ovako:
36 -- slight to moderate drifting snow, below eye level i nije lako u dve reči opisati tu pojavu na srpskom (ali mislim da su Boce i Genčić pomogli članovima koje je to, možda, zbunjivalo)
Dodao bih dve stvari, izvinjavam se za off:
-Genčić ovde ne ostavlja komentare često ali kada nešto stručno napiše onda je to "profesorski"
i oni koji nešto ne znaju a imaju želju da nauče treba da iskoriste priliku;
-čini mi se, dakle ne tvrdim, da se neki članovi foruma (srećom, veoma malobrojni) izuzetno lako uvrede u situacijama u kojima ne vidim nikakav razlog za to;
Edit: sličan ww-code je za 19h dat za Vršac na temp +1C uz Tdew -7C.
Za Vršac je dato ww 38 (razlika je samo u "visini" u odnosu na ww 36 koji se odnosi na prizemni sloj "do nivoa očiju" a 38 na "iznad") tj. "slight to moderate drifting snow, above eye level"